Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

Ga je je huis verkopen? Of ga je oversluiten en ben je van plan je hypotheek af te lossen?? Dan vraagt je notaris om een aflosnota. Je hebt twee verschillende soorten, wij leggen je het verschil uit.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

39634

Wat is een aflosnota?

Een aflosnota is een overzicht waarop je huidige hypotheekschuld staat. Ook vind je hier eventueel wat je aan boete betaalt voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Een boete om eerder af te lossen klinkt gek. Toch denkt je bank hier anders over. Jullie hebben namelijk samen een looptijd afgesproken waarin je niet alleen de hypotheek aflost, maar ook de rente betaalt. Als je voortijdig aflost dan loopt de bank dus rente mis. De misgelopen rente betaal je in de vorm van een boete. Deze boete betaal je ook wanneer je verhuist of oversluit. Je gaat dan een nieuwe hypotheek aan en daarom moet je dus je oude hypotheek vervroegd aflossen. 

Bereken direct wat jij kunt besparen

Twee soorten aflosnota's

Er zijn twee soorten aflosnota's; de 'pro forma aflosnota' en de 'finale aflosnota'. 'Pro forma' betekent eigenlijk 'voor de vorm'. Deze aflosnota kun je zelf bij je bank aanvragen om inzicht te krijgen in je hypotheekschuld en de mogelijke boete als je vervroegd gaat aflossen. De finale aflosnota is verplicht wanneer je jouw hypotheek definitief wilt aflossen en een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. De finale aflosnota wordt dan door je notaris aangevraagd. 

Nu berekenen wat je kunt besparen

Hoe vraag je een aflosnota aan?

Om de pro forma aflosnota aan te vragen, stuur je een brief aan de bank waarin je vertelt dat je je hypotheek wilt aflossen. Jouw handtekening is vereist in deze brief. Als de hypotheek op twee namen staat, zorg dan voor beide handtekeningen. Nadat de bank de nota heeft verstrekt, kan deze naar de notaris. De notaris lost vervolgens de hypotheek af en verwijdert deze uit het Kadaster. De finale aflosnota vraagt de notaris direct aan bij je huidige bank. Een aantal banken vraagt om dit minstens een maand van tevoren te regelen. Zo ben je verzekerd dat je de finale aflosnota op tijd binnen hebt. 

Afgelost en nu?

Als de hypotheek is afgelost, ontvang je een schriftelijke bevestiging van de bank. Je ontvangt later ook een jaaropgave van het lopende kalenderjaar. Die heb je het volgende kalenderjaar nodig voor je belastingaangifte. Je hypotheek is uit het Kadaster gehaald en je eventuele nieuwe hypotheek ingeschreven. Verhuizen of oversluiten brengt altijd veel vragen met zich mee. Daarom kun je altijd advies inwinnen bij onze adviseurs. Of je nu van plan bent te verhuizen, wilt oversluiten naar een nieuwe hypotheek, of hulp zoekt bij de keuze van je notaris, Frits staat voor je klaar. 

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.