Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

Ga je je huis verkopen? Of ga je oversluiten en wil je je hypotheek aflossen? Dan vraagt je notaris om een aflosnota. Je hebt twee verschillende soorten, wij leggen je het verschil uit.
stopwatch

3 min

calendar
1 juni 2022
eye

39634

Wat is een aflosnota?

Een aflosnota is een overzicht waarop je huidige hypotheekschuld staat. Ook zie je op dit document hoeveel je eventueel aan boete betaalt, als je je hypotheek vervroegd aflost. Een boete om eerder af te lossen klinkt gek. Je zou denken dat het juist goed is om snel van je schuld af te zijn. Toch denkt je bank hier anders over. Jullie hebben namelijk samen een looptijd afgesproken waarin je de hypotheek aflost maar ook rente betaalt. Als je voortijdig aflost dan loopt de bank rente mis. De misgelopen rente berekenen ze aan jou door in een boete. Wanneer jij verhuist of oversluit dan ga je een nieuwe hypotheek aan en los je je oude hypotheek dus vervroegd af.

Bereken direct wat jij kunt besparen

Twee soorten

Je hebt een 'pro forma aflosnota' en een 'finale aflosnota'. Pro forma betekent letterlijk 'voor de vorm'. Noem het een officieuze aflosnota. Je kunt deze zelf opvragen bij je bank. Zo krijg je een inzicht in je hypotheekschuld en hoe hoog je boete zou zijn bij vervroegd aflossen. Een finale aflosnota is officieel. Deze kan alleen door je notaris worden aangevraagd. Dit doet hij op het moment dat je je hypotheek wilt aflossen en een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dus bij een verhuizing of oversluiting.

Nu berekenen wat je kunt besparen

Hoe vraag je een aflosnota aan?

Om de pro forma aflosnota aan te vragen, stuur je een brief aan de bank waarin je vertelt dat je je hypotheek wilt aflossen. Daar staat ook je handtekening op. Als de hypotheek op twee namen staat, zorg je voor twee handtekeningen. De bank stuurt dan de nota op, waarmee de notaris de hypotheek kan inlossen en uit het Kadaster kan halen. De notaris vraagt de finale aflosnota aan bij je huidige bank. Sommige banken willen dat dit ruim een maand van te voren gebeurt. Dan wordt de nota twee weken voor aflossingsdatum opgestuurd en ben je op tijd.

Afgelost en nu?

Als de hypotheek is afgelost, ontvang je een schriftelijke bevestiging van de bank. Je ontvangt later ook een jaaropgave van het lopende kalenderjaar. Die heb je het volgende kalenderjaar nodig voor je belastingaangifte. Je hypotheek is uit het Kadaster gehaald en je eventuele nieuwe hypotheek ingeschreven. Je hoeft dit trouwens niet alleen te doen, je kunt hierover altijd advies inwinnen bij onze adviseurs. Over het oversluiten naar een nieuwe hypotheek, over je notaris of over je nieuwe behang. Tot snel?

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

22/11/2023

Wat is een hypotheekofferte en hoe vraag je deze aan?

17/11/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

16/11/2023

De opeethypotheek: voordelig of risicovol?

23/08/2023

Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

18/08/2023

Huis erven en de erfbelasting

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.