Ga je je huis verkopen? Of ga je oversluiten en wil je je hypotheek aflossen? Dan ga je te maken krijgen met een aflosnota. Er zijn verschillende soorten en het kan een vereiste zijn voor de notaris. In dit artikel wordt uitgelegd wat een aflosnota is, welke twee vormen er zijn en waar en wanneer je het moet aanvragen.

Awisa Shamshiri

Wat is een aflosnota?

Een aflosnota is een overzicht waarin de resterende hypotheekschuld is opgenomen en het bedrag dat je eventueel aan boete moet betalen omdat je je hypotheek vervroegd aflost. Je hebt een ‘pro forma aflosnota’ en een ‘finale aflosnota’. Een pro forma aflosnota kan je zelf aanvragen als je inzicht wil krijgen in je resterende hypotheekschuld. Een finale aflosnota kan alleen de notaris aanvragen. Dat heeft de notaris nodig om je hypotheek in te lossen of over te sluiten. Als je je lening oversluit naar een andere geldverstrekker moet je oude hypotheek uit het Kadaster worden gehaald. Een notaris zal ook je nieuwe hypotheekakte opmaken en inschrijven bij het Kadaster.

Wanneer en hoe vraag je een aflosnota aan?

De notaris vraagt de finale aflosnota aan bij oude geldverstrekker. Die stuurt de nota naar de notaris. Sommige banken willen dat je dit ruim een maand van te voren aanvraagt. Dan wordt de nota twee weken voor aflosdatum opgestuurd en ben je op tijd.
Om de pro forma aflosnota aan te vragen, stuur je een brief aan de bank waarin je aangeeft dat je je hypotheek wilt aflossen. Daar moet je handtekening opstaan. Als de hypotheek op twee namen staat, zorg je voor twee handtekeningen. De bank stuurt vervolgens de nota op, waarmee de notaris de hypotheek kan inlossen en uit het Kadaster kan halen.

Afgelost en nu?

Als de hypotheek is afgelost, ontvang je een schriftelijke bevestiging van de bank. Je ontvangt later ook een jaaropgave van het lopende kalenderjaar. Die heb je het volgende kalenderjaar nodig voor je belastingaangifte. Je hypotheek is uit het Kadaster gehaald en eventueel de nieuwe hypotheek ingeschreven.

Nog even samengevat

Een aflosnota is dus een overzicht waarin je resterende hypotheekschuld is opgenomen en de eventuele boete. Je hebt een pro forma en finale aflosnota. Die vraag jij of de notaris aan bij de oude geldverstrekker. De notaris vraagt een finale nota aan, zodat hij je hypotheek kan inlossen en – na aflossing – uit het Kadaster kan halen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters