Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

Ga je je huis verkopen? Of ga je oversluiten en wil je je hypotheek aflossen? Dan vraagt je notaris om een aflosnota. Je hebt 2 soorten. Ik vertel je over de verschillen en hoe je er een aanvraagt.

Awisa Shamshiri

Wat is een aflosnota?

Een aflosnota is een overzicht waarop je huidige hypotheekschuld staat. Ook zie je op dit document hoeveel je eventueel aan boete moet betalen als je je hypotheek vervroegd aflost. Een boete als je vroeger aflost, dat klinkt gek. Je zou denken dat het juist goed is om snel van je schuld af te zijn. Toch denkt je bank hier anders over. Jullie hebben namelijk samen een looptijd afgesproken waarin je de hypotheek aflost maar ook rente betaalt. Als je voortijdig aflost dan loopt de bank rente mis. De misgelopen rente berekenen ze aan jou door in een boete. Wanneer jij verhuist of oversluit dan ga je een nieuwe hypotheek aan en los je je oude hypotheek dus vervroegd af.

Twee soorten

Je hebt een ‘pro forma aflosnota’ en een ‘finale aflosnota’. Dure Latijnse termen voor eenvoudige begrippen. Pro forma betekent letterlijk ‘voor de vorm’. Noem het een officieuze aflosnota. Je kan deze zelf opvragen bij je bank. Zo krijg je een inzicht in je hypotheekschuld en hoe hoog je boete zou zijn bij vervroegd aflossen. Een finale aflosnota is officieel. Deze kan alleen door je notaris worden aangevraagd. Dit doet hij op het moment dat je je hypotheek wilt aflossen en een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dus bij een verhuizing of oversluiting.

Wanneer en hoe vraag je een hem aan?

Om de pro forma aflosnota aan te vragen stuur je een brief aan de bank waarin je aangeeft dat je je hypotheek wilt aflossen. Daar moet je handtekening opstaan. Als de hypotheek op twee namen staat, zorg je voor twee handtekeningen. De bank stuurt vervolgens de nota op, waarmee de notaris de hypotheek kan inlossen en uit het Kadaster kan halen. De notaris vraagt de finale aflosnota aan bij je huidige bank. Sommige banken willen dat dit ruim een maand van te voren gebeurt. Dan wordt de nota twee weken voor aflossingsdatum opgestuurd en ben je op tijd.

Afgelost en nu?

Als de hypotheek is afgelost ontvang je een schriftelijke bevestiging van de bank. Je ontvangt later ook een jaaropgave van het lopende kalenderjaar. Die heb je het volgende kalenderjaar nodig voor je belastingaangifte. Je hypotheek is uit het Kadaster gehaald en je nieuwe hypotheek eventueel ingeschreven.

Waar heb jij de aflosnota voor nodig?

Een aflosnota heb je dus nodig wanneer je je hypotheek voortijdig aflost. Dit is het geval wanneer je verhuist of je hypotheek oversluit. Welke van de 2 is op jou van toepassing?