Wat is aflossen uit eigen middelen?

Je hebt een leuk geldbedrag op je spaarrekening. Nu wil je graag lagere maandlasten. Wist je dat je gratis extra kunt aflossen op je hypotheek? In dit artikel leg ik je uit wat de voor- en nadelen zijn van hypotheek aflossen uit eigen middelen.

Michiel Lensink

Wat is hypotheek aflossen uit eigen middelen?

Als je uit eigen middelen gaat aflossen, ga je jouw hypotheekschuld verlagen met geld dat je vrij beschikbaar hebt. Een voorbeeld van vrij beschikbaar geld is het bedrag op je spaarrekening of de overwaarde van je vorige huis. Je kunt per jaar een bedrag boetevrij aflossen op je hypotheek. Hoeveel dit is verschilt per bank.

Waarom hypotheek aflossen uit eigen middelen?

Met aflossen uit eigen middelen kun je je maandlasten verlagen. Maandlasten bestaan voor een deel uit rente. Deze rente betaal je over het geleende bedrag. Door een deel van dit bedrag af te lossen betaal je over een kleiner restbedrag rente.

Waarom niet aflossen uit eigen middelen?

Niet aflossen uit eigen middelen heeft ook zo z’n voordelen. Je betaalt over een hoger schuldbedrag rente en de rente is meestal fiscaal aftrekbaar. Daarnaast heb je je eigen middelen gewoon beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd naar 37% in 2023.

Twijfel je over sparen of aflossen? Lees dan dit artikel eens. Hopelijk helpt dat bij je keuze!

Is aflossen hypotheek verplicht?

Soms ben je verplicht om af te lossen uit eigen middelen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuw huis als je oude huis is verkocht. In principe moet je de overwaarde van je vorige huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan kan je de rente over het hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde niet aftrekken voor de belasting. Daarnaast mag je vanaf 2018 maar 100% van de woningwaarde financieren. De bijkomende kosten moeten dan uit eigen zak worden betaald. Eigen middelen zijn daardoor noodzakelijk bij de aankoop van een huis.

Andere opties om jouw maandlasten te verlagen

Wil je jouw maandlasten verlagen zonder je eigen middelen te gebruiken? Bereken dan eens of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren