Als je een hypotheek hebt ga je vaak ook geleidelijk wat aflossen. Je kunt er ook voor kiezen om extra af te lossen. Dan kun je je maandelijkse aflosbedrag verhogen of aflossen uit eigen middelen. In dit artikel wordt uitgelegd wat de voordelen en nadelen zijn en wat de voorwaarden zijn.

Wat is aflossen uit eigen middelen?

Als je uit eigen middelen gaat aflossen, betekent dat dat je je hypotheekschuld betaalt met geld dat je vrij beschikbaar hebt. Spaargeld en de overwaarde van je vorige huis zijn voorbeelden van eigen middelen.

 

Waarom aflossen uit eigen middelen?

Aflossen uit eigen middelen gebeurt omdat je zo je maandlasten kunt verlagen. Maandlasten bestaan voor een deel uit rente. Deze rente betaal je over het geleende bedrag. Door een deel van dit bedrag af te lossen uit eigen middelen betaal je over een kleiner restbedrag rente.

 

Waarom niet aflossen uit eigen middelen?

Niet aflossen uit eigen middelen heeft voordelen. Je kan je eigen vermogen buiten beschouwing laten. Dan profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Je betaalt dan over een hoog schuldbedrag rente en die rente kan je aftrekken van je eigen vermogen. Niet aflossen uit eigen middelen kan dus fiscaal interessant zijn.

 

Ben ik verplicht af te lossen uit eigen middelen?

Je bent in sommige gevallen verplicht om af te lossen uit eigen middelen. In principe moet je de overwaarde van je vorige huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan kan je de rente over het hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde niet aftrekken voor de belasting. Bovendien wordt het maximaal mogelijke leenbedrag verlaagd. In 2015 mag je voor een bestaande woning 103% van de marktwaarde lenen. Je kan dus 3 procent meer lenen dan de aankoopprijs van je huis. Dit is bijvoorbeeld om de kosten koper te financieren. In 2018 zal maximaal 100% van het aankoopbedrag van je huis nog geleend kunnen worden. De bijkomende kosten moeten dan uit eigen zak worden betaald. Eigen middelen worden noodzakelijk om een woning te kunnen betalen.

 

Aflossen uit eigen middelen betekent dus dat je je hypotheekschuld betaalt met geld dat je vrij beschikbaar hebt. Zoals spaargeld en overwaarde van je vorige huis. Op die manier kun je je maandlasten verlagen. Als je niet aflost uit eigen middelen heeft dat voordelen, want je kan dan je eigen vermogen buiten beschouwing laten. Op die manier kun je maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. In sommige gevallen kan je verplicht worden gesteld om af te lossen uit eigen middelen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters