Wat is aflossen uit eigen middelen?

Je hebt een leuk geldbedrag op je spaarrekening. Je kunt dit bedrag inzetten om zo lagere maandlasten te hebben. Wist je namelijk dat je gratis extra kunt aflossen op je hypotheek? Lees hier alles over aflossen uit eigen middelen.
stopwatch

3 min

calendar
23 februari 2021
eye

3896

Wat is hypotheek aflossen uit eigen middelen?

Als je uit eigen middelen gaat aflossen, ga je jouw hypotheekschuld verlagen met geld dat je vrij beschikbaar hebt. Een voorbeeld van vrij beschikbaar geld is het bedrag op je spaarrekening of de overwaarde van je vorige huis. Je kunt per jaar een bedrag boetevrij aflossen op je hypotheek. Hoeveel dit is, verschilt per bank.

Waarom hypotheek aflossen uit eigen middelen?

Met aflossen op je hypotheek uit eigen middelen kun je je maandlasten verlagen. Maandlasten bestaan voor een deel uit rente. Deze rente betaal je over het geleende bedrag. Door een deel van dit bedrag af te lossen betaal je over een kleiner restbedrag rente. Niet aflossen uit eigen middelen heeft ook zo z'n voordelen. Je betaalt over een hoger schuldbedrag rente en de rente is meestal fiscaal aftrekbaar. Daarnaast heb je je eigen middelen gewoon beschikbaar, bijvoorbeeld om te beleggen of een andere aankoop te doen. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd naar 37% in 2023. Twijfel je over sparen of aflossen? Lees dan dit artikel over sparen of extra aflossen eens. Hopelijk helpt dat bij je keuze!

Aflossen en overwaarde

Soms is het verstandig om af te lossen op je hypotheek uit eigen middelen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuw huis als je oude huis is verkocht. In principe moet je namelijk de overwaarde van je vorige huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan kan je de rente over het hypotheekdeel ter grootte van de overwaarde niet aftrekken van de belasting. En dat is weer fiscaal onaantrekkelijk.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Verlaag je maandlasten met oversluiten

Wil je jouw maandlasten verlagen zonder je eigen middelen te gebruiken voor het aflossen van je hypotheek? Bereken dan eens of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is. Je kunt dit zelf berekenen, of samen met een hypotheekadviseur doen. De adviseur zal je begeleiden en kijken welke hypotheek aansluit op je wensen. Tot snel?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

23/08/2023

Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

18/08/2023

Huis erven en de erfbelasting

10/07/2023

Een huis tekenen? Zo gaat dat het makkelijkst

10/07/2023

Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

6/07/2023

Het verschil tussen een financieel adviseur en hypotheekadviseur

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.