Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Heb je besloten om zelf je huis te gaan bouwen? Wat spannend! Maar welke stappen onderneem je als je zelf een huis bouwt en hoe regel je de financiering eigenlijk? Je vindt de antwoorden hier.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

412

Zelf je huis bouwen: de wensenlijst

Waarschijnlijk wil je zelf je huis bouwen, omdat het dan precies is zoals jij wilt. Je hoeft geen rekening te houden met bestaande muren, onhandig aangelegde waterleidingen of een locatie die het nét niet is. Je krijgt letterlijk je droomhuis. Daarom is het handig om te beginnen met een lijst: welke dingen zijn onmisbaar in jouw nieuwe huis? Wil je een extra badkamer voor de kinderen? Een rieten kap? Een volledige smart home? Of heb je misschien interesse in een prefab woning? Schrijf al je wensen op en kijk daarna of het ook financieel haalbaar is.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Het budget

Als je eenmaal je wensenlijst hebt, heb je ook een budget nodig. Hoeveel denk je kwijt te zijn aan het kopen van de grond, bouwmaterialen, de architect en de aannemer? Dat is meestal een lastige berekening om te maken. Op Eigen Huis vind je een overzicht met concrete kostenposten. Vervolgens kun je bekijken wat je hiervoor nodig hebt aan hypotheek en of je dit bedrag ook kunt lenen van de bank. De bank stelt vaak een aantal eisen voordat ze je een hypotheek geven voor een huis dat nog gebouwd moet worden. Zo zijn de volgende documenten verplicht: een afbouwgarantie, bestemmingsplan, bouwvergunning, bodemonderzoek en eventuele afspraken over erfpacht. Ook zul je een gedeelte eigen geld in gaan leggen, maar daar lees je later meer over.

Maximale hypotheek berekenen

Plankosten en stichtingskosten

Als je zelf een huis gaat bouwen, zijn je kosten onderverdeeld in twee verschillende soorten kostenposten. Deze posten hebben ook weer betrekking op je hypotheek.

Plankosten

De plankosten zijn kosten die je maakt voordat de echte bouw is begonnen. Hierbij kun je denken aan bouwtekeningen en vergunningen. Deze kosten betaal je van je eigen geld, omdat je ze niet mag meenemen in je hypotheek.

Stichtingskosten

Hiermee worden de totale kosten bedoeld die je maakt als je zelf een huis gaat bouwen. Hieronder valt dus ook de aankoop van de grond, de bouwkosten en het aanleggen van elektriciteit, licht en water. Ook vergunningen en het loon van de architect vallen onder de stichtingskosten. Je mag de stichtingskosten betalen vanuit je hypotheek.

Het aanvragen van de hypotheek als je zelf een huis gaat bouwen

Er komt behoorlijk wat op je af als je zelf een huis gaat bouwen. Wil je je hypotheek goed regelen en zeker weten dat je niet te veel betaalt? Dan kun je met één van onze experts bellen. Zij nemen je in het proces mee en helpen je zo goed mogelijk met alle documenten die je aanlevert bij de bank.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

8/11/2022

Hoeveel kost het om zelf een huis bouwen?

8/04/2022

Wat is een opleveringskeuring? En is dit iets wat jij ook moet doen?

10/03/2022

Loting bij nieuwbouw: hoe zit dat?

7/03/2022

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

7/03/2022

Wat is casco? En waar let je op bij een casco oplevering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.