Een prefab woning: een optie voor jou?

18 oktober 2021 550x

Goedkoop en snel: twee termen die je in de bouw niet vaak tegelijkertijd tegenkomt. Toch kan dat wel degelijk! Met een prefab woning. Wil je weten of dit type huis iets voor jou is?

Bénine Bijleveld

Wat is een prefab woning en wat zijn de prijzen?

Prefab staat voor 'prefabricated'. Het betekent in essentie dat onderdelen van het huis van tevoren worden gemaakt in een fabriek. Op de bouwplaats wordt het vervolgens in elkaar gezet, als een heus bouwpakket. Dit zorgt ervoor dat een prefab woning stúkken goedkoper is (ongeveer 25%) en ook sneller gebouwd wordt dan een traditioneel huis. Ook heb je keuze uit veel verschillende stijlen. Van de stijl van Hans en Grietje tot strakke bungalows. Wil je weten hoe het bouwen van een prefab huis eraan toe gaat? Dit filmpje laat goed zien hoe het huis ter plekke in elkaar wordt gezet.

Nadelen van een prefab woning

Naast de voordelen van prijs en snelheid, zijn er ook nadelen verbonden aan prefab woningen. Zo moet je van tevoren alles tot in detail uitdenken. Wanneer de onderdelen gefabriceerd zijn, kun je geen aanpassingen maken. Ook moet je vaak meer geld uitgeven aan transport. Denk aan een grotere vrachtwagen voor het vervoer en een kraan om het huis uiteindelijk in elkaar te zetten.

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen om een prefab woning aan te schaffen?

En, is het iets voor jou?

Koop je een eerste huis of ga je verhuizen en ben je een prefab woning aan het overwegen? Bedenk dan goed met een architect hoe je wilt dat het huis eruit komt te zien. Tot in de komma. Ook moet je zeker zijn dat je later het huis niet wilt gaan aanpassen, dat is namelijk een stuk lastiger in het geval van een prefab huis. Want ook al zijn de prijzen van prefab woningen laag, zodra je elementen later moet toevoegen gaat dit weer rap omhoog.

Ze vertellen je alles

Ook al kunnen de adviseurs van Ikbenfrits je alles vertellen over prefab woningen, zelf zijn ze niet prefab. Je krijgt namelijk speciaal op jouw situatie een hypotheekadvies. En daarom nemen ze ook graag de tijd voor je. Je hoeft alleen te laten weten wanneer je gebeld wilt worden voor een gratis hypotheekgesprek.

Lees ook