Check het bestemmingsplan wanneer je koopt of verbouwt

Het bestemmingsplan. Altijd handig om even op te vragen wanneer je een huis koopt (wat gebeurt er met je vrije uitzicht?) of als je van plan bent om te gaan verbouwen. Hier vind je alles dat je moet weten over het bestemmingsplan.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

363

Wat is een bestemmingsplan?

In dit plan bepaalt de gemeente welke grond waarvoor gebruikt mag worden. Komen er winkels, woningen of is de grond gereserveerd voor groen? Het plan laat zien wat het gebruiksdoel is en welke bestemming het heeft, zoals een woonbestemming, en de regels worden toegelicht. Benieuwd naar het bestemmingsplan voor jouw huis? Je kunt dit digitaal inzien via ruimtelijkeplannen.nl.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Nieuwbouw

Wanneer je alleen een stuk grond koopt, en er nog een huis gebouwd moet worden, wil je zeker het bestemmingsplan goed checken. Zo zul je je aan een maximale hoogte, diepte en breedte moeten houden van het te bouwen huis. Ook heb je maximale afmetingen van de hoogte van schuttingen en vlaggenmasten. Benieuwd naar de voordelen van nieuwbouw?

Nu berekenen wat je kunt lenen

Bestemmingsplan wijzigen

Stel: je wilt toch een wat hoger huis dan aangegeven in het bestemmingsplan. En niet een paar centimeter maar een hele verdieping. Of een flinke dakkapel. Dan hoef je niet je plannen gelijk in het water te gooien, je kunt namelijk aan de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen. Je stuurt de gemeente een brief met jouw visie en plannen, dit gaat via een vaste procedure (waarvoor je wel moet betalen). Op basis hiervan zal de gemeente jouw plan onderzoeken en eventueel goedkeuren. Je kunt dan verder met het aanvragen en van een vergunning.

Wij staan voor je klaar

Onze adviseur zijn geen bestemmingsplannen-wizards, maar weten wel alles van hypotheken. Letterlijk álles. Zoek je bijvoorbeeld een manier om je verbouwing te financieren? Dan is het verhogen van je een hypotheek een goede optie. Liever even bellen? Plan een gratis hypotheekgesprek in en voor je 't weet heb je een expert aan de lijn. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse. Dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

3/01/2023

Mortgage calculator for 2023

2/01/2023

Eigenwoningforfait 2023 (voorheen huurwaardeforfait)

7/12/2022

Een huis erven, hoe werkt dat?

24/11/2022

Overwaarde huis gebruiken

20/10/2022

Samenlevingscontract, waarom het handig kan zijn

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.