Check het bestemmingsplan wanneer je koopt of verbouwt

22 juni 2021 402x

Het bestemmingsplan. Altijd handig om even op te vragen wanneer je een huis koopt (wat gebeurt er met je vrije uitzicht?) of als je van plan bent om te gaan verbouwen. Hier vind je alles dat je moet weten over het bestemmingsplan.

Bénine Bijleveld

Wat is een bestemmingsplan?

In dit plan bepaalt de gemeente welke grond waarvoor gebruikt mag worden. Komen er winkels, woningen of is de grond gereserveerd voor groen? Het plan laat zien wat het gebruiksdoel is en welke bestemming het heeft, zoals een woonbestemming, en de regels worden toegelicht. Benieuwd naar het bestemmingsplan voor jouw huis? Je kunt dit digitaal inzien via ruimtelijkeplannen.nl.

Nieuwbouw

Wanneer je alleen een stuk grond koopt, en er nog een huis gebouwd moet worden, wil je zeker het bestemmingsplan goed checken. Zo zul je je aan een maximale hoogte, diepte en breedte moeten houden van het te bouwen huis. Ook heb je maximale afmetingen van de hoogte van schuttingen en vlaggenmasten. Benieuwd naar de voordelen van nieuwbouw?

Bestemmingsplan wijzigen

Stel: je wilt toch een wat hoger huis dan aangegeven in het bestemmingsplan. En niet een paar centimeter maar een hele verdieping. Of een flinke dakkapel. Dan hoef je niet je plannen gelijk in het water te gooien, je kunt namelijk aan de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen. Je stuurt de gemeente een brief met jouw visie en plannen, dit gaat via een vaste procedure (waarvoor je wel moet betalen). Op basis hiervan zal de gemeente jouw plan onderzoeken en eventueel goedkeuren. Je kunt dan verder met het aanvragen en van een vergunning.

Wij staan voor je klaar

Onze adviseur zijn geen bestemmingsplannen-wizards, maar weten wel alles van hypotheken. Letterlijk álles. Zoek je bijvoorbeeld een manier om je verbouwing te financieren? Dan is het verhogen van je hypotheek een goede optie. Liever even bellen? Plan een gratis hypotheekgesprek in en voor je 't weet heb je een expert aan de lijn. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse. Dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken.

Lees ook