Een dakkapel financieren met een hypotheek. Kan dat?

22 juni 2021 1806x

Ga je een deel van je huis verbouwen en overweeg je om één of meerdere dakkapellen te plaatsen? Dat klinkt als een mooi project, maar het kan ook duur zijn. Daarom denken we graag met je mee over hoe je je dakkapel kunt financieren.

Bénine Bijleveld

Gaat het om een nieuw huis?

Als je net een huis hebt gekocht en je wilt een dakkapel laten plaatsen, dan kun je dit meestal direct meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je sluit samen met de hypotheek dan een zogenaamd 'bouwdepot' af voor deze verbouwing. Sinds 1 januari 2018 mag je maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Daarom is het belangrijk om bij je taxateur een inschatting te vragen van de toekomstige waarde van je huis na je verbouwing. Het zit er natuurlijk dik in dat jouw dakkapel waarde toevoegt aan het huis, omdat het groter wordt. Wil je gelijk je nieuwe hypotheek berekenen inclusief de verbouwing voor je nieuwe dakkapel? Dat kan gemakkelijk en snel met onze rekentool.

Een dakkapel financieren voor een bestaand huis.

Als je al wat langer in je huis woont, kun je de financiering op meerdere manieren regelen. Hieronder zie je de twee oplossingen die het meest voor de hand liggen.

Tweede hypotheek.

Een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten bij de bank waar je hypotheek nu al loopt. Je ontkomt alleen vaak niet aan kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, taxateur en notaris. Daarom is het vaak handiger (en voordeliger) om je hypotheek over te sluiten en gelijk op te hogen. Dat scheelt vaak een hoop geld, wat je weer in andere leuke projecten kunt stoppen. Meer lezen over een tweede hypotheek.

Onderhands verhogen

Je kunt je hypotheek onderhands verhogen als de hypotheek bij de notaris hoger staat ingeschreven dan je hypotheek op dit moment is. Is dit niet het geval? Dan ga je terug naar de stap: een tweede hypotheek. Lees meer over het onderhands verhogen van je hypotheek.

Lenen om je dakkapel te financieren

Wil je minder lenen dan 10.000 euro? Dan kun je misschien beter op een andere manier geld lenen. Bijvoorbeeld via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je betaalt wat meer rente, maar je betaalt bijna geen kosten om de lening af te sluiten.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Duizelen de opties je een beetje? Geen paniek. Onze adviseurs helpen je en kunnen je ook op weg helpen met advies voor het oversluiten van je hypotheek, mocht je dat willen. Je kunt hier heel makkelijk een gratis hypotheekgesprek inplannen.

Lees ook