Hoe kun je een aanbouw financieren met je hypotheek?

Wil je je huis ruimer maken en denk je na over een aanbouw? Je kunt er dan voor kiezen om je aanbouw te financieren met je hypotheek. Benieuwd hoe dat gaat?
stopwatch

3 min

calendar
16 november 2023
eye

123

Bijgewerkt: 15 november 2024

Geschreven door: Karin de Jonge

Gecontroleerd door: Wouter Kraus

Geschreven door:
Karin de Jonge

Gecontroleerd door:
Wouter Kraus

Een aanbouw of uitbouw financieren met een hypotheek

Hoera, meer ruimte! Je gaat er veel plezier aan hebben én je huis wordt ook nog eens meer waard. Om deze aan- of uitbouw te financieren, zijn er verschillende mogelijkheden. Misschien kun je de aanbouw wel financieren uit eigen zak of met een schenking van je ouders. Als dit niet het geval is (of je wilt 't geld niet gebruiken voor je aanbouw), moet je op een andere manier aan het geld komen. Meestal neem je in dat geval een hypotheek. In welke onderstaande situatie zit jij?

Je gaat een nieuw huis kopen en wilt gelijk verbouwen

Heb je nét een huis gekocht, maar wil je gelijk beginnen met een verbouwing voor je aanbouw? Dan kun je de aanbouw meefinancieren in je hypotheek. In dit geval sluit je bij je een hypotheek een bouwdepot af. Belangrijk is om een taxateur op voorhand een schatting te laten maken van wat je huis waard wordt na de nieuwe aanbouw. Je mag namelijk in Nederland niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning ná verbouwing.

Bereken direct of je kunt verhogen

Je woont al in een huis en wilt een aanbouw

Woon je al een tijdje in je huis en ben je op zoek naar meer ruimte? Dan hoef je natuurlijk niet te verhuizen, maar kun je een aanbouw plaatsen. Voor die prachtige open keuken die je al tijden in je hoofd hebt bijvoorbeeld. Je kunt de aanbouw financieren door je hypotheek op te hogen. Dit wordt ook wel het afsluiten van een tweede hypotheek genoemd. Dit doe je vaak bij dezelfde bank als waar je eerste hypotheek is afgesloten. Ben je benieuwd met welk bedrag je je hypotheek kunt verhogen?

Hypotheek verhoging berekenen

Welke kosten komen erbij kijken?

Als je een hypotheek afsluit voor je aanbouw, zijn daar kosten aan verbonden. Zo betaal je onder andere advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur. Ook betaal je taxatiekosten en notariskosten. De notariskosten hoef je overigens niet te betalen als je de verbouwing gelijk mee laat taxeren wanneer je een nieuw huis koopt; dat scheelt weer. Alle kosten zijn ook aftrekbaar van je belasting.

Aanbouw financieren met hypotheek? Wij helpen je

Hoe je het ook wilt regelen, wij helpen je. Een hypotheekadviseur kijkt dan met je mee en adviseert je over de beste opties. Zo ga je met een goed gevoel de verbouwing in! Laat hieronder even weten op welk nummer je te bereiken bent dan word je binnen no-time gebeld. Voor dit gesprek betaal je niets.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek verhogen

2/07/2024

Overwaarde verzilveren?

16/11/2023

Hoe kun je een aanbouw financieren met je hypotheek?

22/08/2023

Een dakkapel financieren met een hypotheek. Kan dat?

10/07/2023

Een klein bedrag lenen, hoe doe je dat?

4/07/2023

Verbouwen? Hier let je op bij een aannemer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.