Een klein bedrag lenen, hoe doe je dat?

07 februari 2022 1101x

Je wilt een klein bedrag lenen om bijvoorbeeld nieuwe meubels te kopen of om zonnepanelen te financieren. Via welke weg je dit bedrag het beste kunt lenen, hangt af van je persoonlijke situatie. Je leest hier wat je opties zijn.

Michiel Lensink

Hoeveel wil je lenen?

Je hebt het over een 'klein bedrag lenen', maar wat is precies een klein bedrag? Dit is voor iedereen anders, maar de hoogte is belangrijk om te bepalen wat het handigste is om te doen. Aan welk bedrag zit je te denken?

Meer dan 10.000 >
Meer dan 2.500, maar minder dan 10.000 euro >
Minder dan 2.500 euro >

Klein bedrag lenen voor de verduurzaming van je huis?

Tot maximaal 65.000 euro is de energiebespaarlening vaak een goede optie als je het geld wilt besteden om je huis energiezuiniger te maken. De rente is vergelijkbaar met de hypotheekrente en daarmee een stuk lager dan de rente die je betaalt voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De rente is daarnaast fiscaal aftrekbaar. Vaak wordt de energiebespaarlening gebruikt om zonnepanelen te financieren. Let op! Je mag maar 75% van het bedrag dat je leent, gebruiken voor zonnepanelen. Voor de andere 25% zul je dus andere duurzame maatregelen moeten treffen. Wil je alleen zonnepanelen financieren? Dan kan je geen gebruik maken van de energiebespaarlening.

Je wilt meer lenen dan 10.000 euro

Wil je meer lenen dan 10.000 euro? Dan is het vaak het voordeligst om een hypotheek af te sluiten. Dit komt omdat de rente die je betaalt voor een hypotheek bijna altijd een stuk lager ligt dan bij andere typen leningen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten.

  • Je kunt alleen een hypotheek afsluiten als je ook een huis in je bezit hebt;
  • Je mag sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de waarde van de woning lenen;
  • Bij het afsluiten van een hypotheek komen extra kosten kijken, zoals kosten voor taxatie, notaris en hypotheekadvies.

Wil je jouw hypotheek verhogen voor een verbouwing of andere woningverbeteringen? Dan kun je vaak de hypotheekrente aftrekken. Benieuwd met welk bedrag je je hypotheek mag verhogen? Je berekent het hier.

Wil je meer lenen dan 10.000 euro, maar zou een hypotheek door de voorwaarden geen optie voor je zijn? Dan kan een persoonlijke lening of doorlopend krediet uitkomst bieden. De rentes voor deze leningen zijn wel een stuk hoger dan voor een hypotheek.

Je wilt meer lenen dan 2.500, maar minder dan 10.000 euro

Als je een bedrag wilt lenen tussen de 2.500 en 10.000 euro, zijn de meest voor de hand liggende oplossingen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is een lening met een vast bedrag en een vaste rente die je terugbetaalt in een vooraf afgesproken termijn. De rente voor een persoonlijke lening ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 procent.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je zelf bedragen kunt opnemen en aflossen tot een bepaalde limiet. Hoe langer de looptijd, des te hoger de rente. De rente voor een doorlopend krediet ligt gemiddeld tussen de 7 en 10 procent.

Je wilt minder lenen dan 2.500 euro

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je even iets tekort komt. Heb je tijdelijk iets nodig voor een korte periode? Dan kan een creditcard of rood staan op je betaalrekening misschien voor jou de oplossing zijn. De rentes voor deze manieren van lenen zijn wel hoog.

Creditcard

Met een creditcard kun je tijdelijk een uitgave doen die je op een later moment terugbetaalt. Bij sommige creditcardmaatschappijen kun je dit gespreid terugbetalen en bij andere betaal je het altijd aan het einde van de maand terug. De kosten verschillen per aanbieder. Meestal betaal je een vast bedrag per jaar voor het hebben van een creditcard en betaal je daarbovenop rente als je gespreid terugbetaalt. Die rente is vaak zo'n 14% op jaarbasis.

Rood staan op je betaalrekening

Als je rood staat op je betaalrekening, dan is je saldo op je betaalrekening op dat moment negatief. Over het negatieve saldo betaal je een rente. Deze rente is bij de meeste banken rond de 14% op jaarbasis. Daarnaast zijn er meestal extra voorwaarden. Zo mag je bij de meeste banken niet langer dan 3 maanden achter elkaar rood staan. Eens per 3 maanden moet je saldo dus positief zijn.

De gevolgen van een lening

Een klein bedrag lenen kan een uitkomst zijn als je graag wilt investeren in je huis, of een grote aankoop wilt doen waar je het geld zo even niet voor hebt liggen. Wel is het goed om te beseffen dat persoonlijke leningen, zoals creditcards, doorlopend krediet en rood staan een BKR registratie opleveren. Dat betekent dat je lening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit kan gevolgen hebben voor wat je maximaal kunt lenen in de toekomst.

Lees ook