Een klein bedrag lenen, hoe doe je dat?

Je wilt een klein bedrag lenen om bijvoorbeeld nieuwe meubels te kopen of om zonnepanelen te financieren. Via welke weg je dit bedrag het beste kunt lenen, hangt af van je persoonlijke situatie. Je leest hier wat je opties zijn.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

1080

Bereken direct of je kunt verhogen

Hoeveel wil je lenen?

Je hebt het over een 'klein bedrag lenen', maar wat is precies een klein bedrag? Dit is voor iedereen anders, maar de hoogte is belangrijk om te bepalen wat het handigste is om te doen. Aan welk bedrag zit je te denken?

Klein bedrag lenen voor de verduurzaming van je huis?

Tot maximaal 65.000 euro is de energiebespaarlening vaak een goede optie als je het geld wilt besteden om je huis energiezuiniger te maken. De rente is vergelijkbaar met de hypotheekrente en daarmee een stuk lager dan de rente die je betaalt voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De rente is daarnaast fiscaal aftrekbaar. Vaak wordt de energiebespaarlening gebruikt om zonnepanelen te financieren. Let op! Je mag maar 75% van het bedrag dat je leent, gebruiken voor zonnepanelen. Voor de andere 25% zul je dus andere duurzame maatregelen moeten treffen. Wil je alleen zonnepanelen financieren? Dan kan je geen gebruik maken van de energiebespaarlening.

Start de duurzaamheidsscan

Je wilt meer lenen dan 10.000 euro

Wil je meer dan 10.000 euro lenen? Dan is het vaak het voordeligst om een hypotheek af te sluiten. Dit komt doordat de rente die je betaalt voor een hypotheek bijna altijd een stuk lager ligt dan bij andere typen leningen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten.

  • Je kunt alleen een hypotheek afsluiten als je ook een huis in je bezit hebt;
  • Je mag sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de waarde van de woning lenen;
  • Bij het afsluiten van een hypotheek komen extra kosten kijken, zoals kosten voor taxatie, notaris en hypotheekadvies.

Wil je jouw hypotheek verhogen voor een verbouwing of andere woningverbeteringen? Dan kun je vaak de hypotheekrente aftrekken. Benieuwd met welk bedrag je je hypotheek mag verhogen? Je berekent het hier.

Wil je meer lenen dan 10.000 euro, maar zou een hypotheek door de voorwaarden geen optie voor je zijn? Dan kan een persoonlijke lening of doorlopend krediet uitkomst bieden. De rentes voor deze leningen zijn wel een stuk hoger dan voor een hypotheek.

Hypotheek verhoging berekenen

Je wilt meer lenen dan 2.500, maar minder dan 10.000 euro

Als je een bedrag wilt lenen tussen de 2.500 en 10.000 euro, zijn de meest voor de hand liggende oplossingen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is een lening met een vast bedrag en een vaste rente die je terugbetaalt in een vooraf afgesproken looptijd en termijn. De rente voor een persoonlijke lening ligt gemiddeld tussen de 9 en 12 procent.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je zelf bedragen kunt opnemen en aflossen tot een bepaalde limiet. Hoe langer de looptijd, des te hoger de rente. De rente voor een doorlopend krediet ligt gemiddeld tussen de 9 en 11 procent.

Je wilt minder lenen dan 2.500 euro

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je even iets tekort komt. Heb je tijdelijk iets nodig voor een korte periode? Dan kan een creditcard of rood staan op je betaalrekening misschien voor jou de oplossing zijn. De rentes voor deze manieren van lenen zijn wel hoog.

Creditcard

Met een creditcard kun je tijdelijk een uitgave doen die je op een later moment terugbetaalt. Bij sommige creditcardmaatschappijen kun je dit gespreid terugbetalen en bij andere betaal je het altijd aan het einde van de maand terug. De kosten verschillen per aanbieder. Meestal betaal je een vast bedrag per jaar voor het hebben van een creditcard en betaal je daarbovenop rente als je gespreid terugbetaalt. Die rente is vaak zo'n 14% op jaarbasis.

Rood staan op je betaalrekening

Als je rood staat op je betaalrekening, dan is je saldo op je betaalrekening op dat moment negatief. Over het negatieve saldo betaal je een rente. Deze rente is bij de meeste banken rond de 14% op jaarbasis. Daarnaast zijn er meestal extra voorwaarden. Zo mag je bij de meeste banken niet langer dan 3 maanden achter elkaar rood staan. Eens per 3 maanden moet je saldo dus positief zijn.

De gevolgen van een lening

Een klein bedrag lenen kan een uitkomst zijn als je graag wilt investeren in je huis, of een grote aankoop wilt doen waar je het geld zo even niet voor hebt liggen. Wel is het goed om te beseffen dat persoonlijke leningen, zoals creditcards, doorlopend krediet en rood staan een BKR registratie opleveren. Dat betekent dat je lening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit kan gevolgen hebben voor wat je maximaal kunt lenen in de toekomst.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek verhogen

16/11/2023

Hoe kun je een aanbouw financieren met je hypotheek?

22/08/2023

Een dakkapel financieren met een hypotheek. Kan dat?

10/07/2023

Een klein bedrag lenen, hoe doe je dat?

6/07/2023

Overwaarde verzilveren?

4/07/2023

Verbouwen? Hier let je op bij een aannemer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.