Verbouwen? Hier let je op bij een aannemer

Ga je binnenkort verbouwen? Dan heb je - tenzij je enorm handig bent - waarschijnlijk een aannemer nodig. Nu zijn er in Nederland een boel aannemers, dus hoe weet je of je een goede hebt? En heb je BouwGarantie nodig of een insolventieverzekering?
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

267

Hoe vind je een aannemer?

Heb je een klushuis gekocht of is het na vele jaren woonplezier tijd voor een verbouwing? Een goede aannemer vinden kan een behoorlijke klus zijn. Zeker nu de hypotheekrente relatief laag is en er veel gekocht wordt, hebben aannemers het druk. Dit betekent dat je vaak een paar maanden zal moeten wachten voordat ze tijd hebben om aan jouw huis te beginnen. Daarbij zijn er ook genoeg aannemers die geen goed werk afleveren en dat wil je natuurlijk niet. Begin daarom met het navragen bij je vrienden en familie. Zorg er wel voor dat je genoeg offertes opvraagt (op z'n minst drie) zodat je de prijzen goed kunt vergelijken.

Garantie

Het is fijn als een aannemer is aangesloten bij een brancheorganisatie. Een brancheorganisatie stelt eisen aan de aannemers waardoor je weet dat je kwaliteit geleverd krijgt. Je kunt hierbij letten op twee soorten garantie: BouwGarant en Woningborg (insolventieverzekering).

  • Als een aannemer bij BouwGarant is aangesloten, wordt het BouwGarant-contract met de Consumentenvoorwaarden Verbouwingen gehanteerd. Dit zijn consumentvriendelijke voorwaarden die samen met Vereniging Eigen Huis tot stand zijn gekomen.
  • Als een aannemer bij Woningborg is aangesloten, kun je kiezen om een Woningborg-certificaat Verbouwingen af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van afbouwdekking en gewaarborgde garantie, ook als de aannemer failliet gaat. Dit certificaat wordt soms de insolventieverzekering genoemd.
Hypotheek verhoging berekenen

De offerte van de aannemer

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je aannemer. Maar bij een offerte die extreem laag uitvalt kan ook verdacht zijn. Als je een klus plaatst op Werkspot of Casius dan kan het weinig kosten, maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Let daarom bij de offerte op de volgende onderdelen:

  • Welke werkzaamheden verricht de aannemer en welke materialen worden er gebruikt?
  • Doet de aannemer de hele afwerking?
  • Staan er afspraken in over de aanvang, duur en oplevering?
  • Is er een vaste aanneemsom?
  • Kunnen er nog extra kosten bijkomen?
  • Staan de betalingstermijnen in de offerte?
  • Worden er (algemene) voorwaarden genoemd?
  • Wat voor garantie geeft de aannemer op de producten en de montage?
Bereken direct of je kunt verhogen

Financier je verbouwing met je hypotheek

Weet je al hoe je de verbouwing gaat financieren? Dit kan natuurlijk met eigen geld. Heb je niet zo'n groot bedrag klaarliggen (begrijpelijk!) dan kun je ook je hypotheek verhogen om de verbouwing te financieren. Wil je berekenen met welk bedrag je kunt verhogen? Is je hypotheekrente hoog vergeleken met de huidige marktrente? Dan is het misschien een beter idee om je hypotheek over te sluiten en gelijk op te hogen. Onze hypotheekadviseurs staan in ieder geval voor je klaar om je zo goed mogelijk te adviseren en te begeleiden. Zo weet je zeker dat je je verbouwing zo goed mogelijk regelt en betaalt. Wist je trouwens dat het eerste gesprek gratis is?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek verhogen

16/11/2023

Hoe kun je een aanbouw financieren met je hypotheek?

22/08/2023

Een dakkapel financieren met een hypotheek. Kan dat?

10/07/2023

Een klein bedrag lenen, hoe doe je dat?

6/07/2023

Overwaarde verzilveren?

4/07/2023

Verbouwen? Hier let je op bij een aannemer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.