Hypotheek met BKR: word je dan geaccepteerd door een bank?

Ben je geregistreerd bij het BKR en maak je je zorgen over wat de invloed daarvan is op je hypotheek? Dat hoeft niet, want ook met een BKR registratie is het mogelijk om een huis te kopen met hypotheek. Je leest er hier alles over.
stopwatch

3 min

calendar
26 juni 2023
eye

12482

Het BKR en je hypotheek

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Als je ergens een officiële lening hebt afgesloten dan staat deze hier geregistreerd, denk bijvoorbeeld aan roodstand op je betaalrekening of je telefoonabonnement. Geen wonder dus dat meer dan de helft van de Nederlanders hier geregistreerd staat. Let op: de studieschuld is een grote uitzondering. Die wordt niet door het BKR bijgehouden. Het BKR houdt dus de leningen van Nederlanders bij, maar ook de aflossingen op die leningen. Vooral dit is belangrijk bij je hypotheekaanvraag. Wanneer je namelijk vaak laat bent met aflossen op een lening, dan krijg je een achterstandscodering. Dit wordt ook wel een A-codering genoemd.

Wat gebeurt er bij een negatieve BKR-registratie?

Heb je een achterstandscodering? Dan wordt het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Banken lenen namelijk niet graag grote bedragen uit aan mensen met een historie van achterstallige betalingen. Een A-codering blijft nog vijf jaar na het aflossen van een lening staan. Heb je een goede verklaring voor de codering? Ga dan naar je eigen bank voor een afspraak.

Kun je een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie?

Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een BKR-registratie. Als je een positieve registratie hebt bij het BKR is het sowieso geen probleem. Als je een achterstandscodering hebt wordt het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, wordt namelijk altijd je BKR-status gecheckt. Alle banken zijn aangesloten bij het BKR. Als je in het verleden vaak laat bent geweest met aflossen dan heeft dit invloed op wat je mag lenen voor je nieuwe hypotheek. 

Welke schulden worden geregistreerd?

Heb je een krediet van meer dan € 250 dat langer dan één maand loopt? Dan staat dit bij het BKR geregistreerd. Dit geldt ook voor een zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent. Concreet kan je aan de volgende registraties denken:

 • telefoonkrediet

 • kopen op afbetaling

 • zakelijk krediet

 • persoonlijke lening

 • doorlopend krediet

 • creditcard

 • rood staan

 • private autolease

 • saneringskrediet

De volgende leningen zijn niet bij het BKR bekend:

 • studieschuld.

 • lening van vrienden of familie.

 • hypotheek voor je eigen huis. Alleen als je achterloopt met de betaling van je hypotheek, is dat bij ons bekend.

 • betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars.

Bron: https://www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/registratie-bij-stichting-bkr/welke-kredieten-staan-bij-stichting-bkr-geregistreerd/

Hoe kom je van een negatieve BKR-registratie af?

Door de achterstallige betalingen terug te betalen kom je van je A-codering af. Daar krijg je een H-codering (herstelcodering) voor in de plaats. Denk je dat jouw BKR registratie onterecht is? Dan kun je uiteraard wel stappen ondernemen! Als je denkt dat er een administratieve fout is gemaakt en je kunt dit aantonen, ga dan naar je bank toe en vraag om een correctie. Dit kan niet bij het BKR. Als het niet lukt bij de bank, dan kan het BKR wel voor je bemiddelen. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Heb je een BKR registratie en wil je een hypotheek? Vraag 't aan een adviseur

Als je een A- of H-codering hebt, kunnen wij je helaas niet helpen. Met een andere BKR registratie zeker wel. Samen met een hypotheekadviseur kun je bekijken wat je maandelijkse lasten worden en welk bedrag je kunt lenen. Ook zorgt de adviseur ervoor dat je de meest aantrekkelijke hypotheek krijgt voor jouw situatie. Even bellen?

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.