Ben je geregistreerd bij het BKR? Met jou nog 9 miljoen anderen. Een hypotheek met BKR hoeft dus niet altijd een probleem te zijn. Ik geef je 3 tips om te zorgen dat je geaccepteerd wordt door de bank.

Charlie Vielvoye

1. Een hypotheek met BKR, doe de check

Weet je al wat het BKR is en wil je snel weten wat de invloed is van je leningen en schulden op hoe hoog je hypotheek kan zijn? Gebruik dan mijn slimme tool, daar kan je invullen wat voor leningen je uit hebt staan en wordt het meegenomen in de berekening. Als je meer wilt leren over het BKR, lees dan verder.

2. Leer meer over het BKR

Wat is het BKR?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Als je ergens een officiële lening hebt afgesloten dan staat deze hier geregistreerd. Geen wonder dus dat meer dan de helft van de Nederlanders hier geregistreerd staat. Let op: de studieschuld is een grote uitzondering. Die wordt niet door het BKR bijgehouden. Lees hier alles over de studieschuld en hypotheek.

Wat doet het BKR?

Het BKR houdt dus de leningen van Nederlanders bij, maar ook de aflossingen op die leningen. Vooral dit is belangrijk bij je hypotheekaanvraag. Wanneer je namelijk vaak laat bent met aflossen op een lening, dan krijg je een achterstandscodering. Dit wordt ook wel een A-codering genoemd.

Wie kunnen mijn BKR-status zien?

Alle banken zijn aangesloten op het BKR. Wanneer je een hypotheek aanvraagt dan wordt je BKR-status gecheckt. Als je in het verleden vaak laat bent geweest bent met aflossen dan heeft dit invloed op wat je mag lenen voor je hypotheek.

Ik heb een A-codering, wat nu?

Heb je een achterstandscodering? Dan wordt het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Banken lenen namelijk niet graag grote bedragen uit aan mensen met een historie van achterstallige betalingen. Een A-codering blijft nog 5 jaar na het aflossen van een lening staan. Heb je zo’n codering achter je naam staan? Misschien heb je er wel een goede verklaring voor. Sommige hypotheekverstrekkers accepteren je dan alsnog. De kans hierop is wel heel klein.

3. Een hypotheek met BKR, hoe krijg ik die?

Het is dus zeker mogelijk om een hypotheek te krijgen wanneer je geregistreerd staat bij het BKR. Je BKR-status is wel van invloed op hoe hoog je hypotheek kan zijn. Vul je leningen en schulden in bij de tool via de button hierboven. Wil je je financiële situatie voorleggen aan een van mijn adviseurs? Plan dan een persoonlijk kennismakingsgesprek in. Dit is gratis. Als je op de button hieronder klikt dan kan je een afspraak maken en word je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters