Hypotheek met BKR: word ik geaccepteerd door een bank?

Ben je geregistreerd bij het BKR? Met jou nog 9 miljoen anderen. Een hypotheek met BKR hoeft dus niet altijd een probleem te zijn. In dit artikel lees je alles over BKR-registratie en hypotheek.

Charlie Vielvoye

Ikbenfrits kan je niet verder helpen als je een BKR registratie hebt met een A- of H-codering. Wel kan ik je alles vertellen over een hypotheek met BKR.

Weet je al wat het BKR is en wil je snel weten wat de invloed is van je leningen en schulden op hoe hoog je hypotheek kan zijn? Als je meer wilt leren over het BKR, lees dan verder.

Wat is het BKR?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Als je ergens een officiële lening hebt afgesloten dan staat deze hier geregistreerd. Geen wonder dus dat meer dan de helft van de Nederlanders hier geregistreerd staat. Let op: de studieschuld is een grote uitzondering. Die wordt niet door het BKR bijgehouden.

Wat doet het BKR?

Het BKR houdt dus de leningen van Nederlanders bij, maar ook de aflossingen op die leningen. Vooral dit is belangrijk bij je hypotheekaanvraag. Wanneer je namelijk vaak laat bent met aflossen op een lening, dan krijg je een achterstandscodering. Dit wordt ook wel een A-codering genoemd.

Wie kunnen mijn BKR-status zien?

Alle banken zijn aangesloten op het BKR. Wanneer je een hypotheek aanvraagt dan wordt je BKR-status gecheckt. Als je in het verleden vaak laat bent geweest met aflossen dan heeft dit invloed op wat je mag lenen voor je nieuwe hypotheek.

Ik heb een A-codering, wat nu?

Heb je een achterstandscodering? Dan wordt het een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Banken lenen namelijk niet graag grote bedragen uit aan mensen met een historie van achterstallige betalingen. Een A-codering blijft nog 5 jaar na het aflossen van een lening staan. Heb je zo’n codering achter je naam staan? Dan is dat bijna altijd foute boel als je een hypotheek wilt. Heb je een goede verklaring voor de codering? Ga dan naar je eigen bank voor een afspraak.

Hoe kom ik van die A-codering af?

Door de achterstallige betalingen terug te betalen. Dan krijg je een H-codering (herstelcodering). Toch blijft de codering nog 5 jaar staan. Denk je dat jouw BKR registratie onterecht is? Dan kun je uiteraard wel stappen ondernemen! Als je denkt dat er een administratieve fout is gemaakt en je kunt dit aantonen, ga dan naar je kredietverstrekker toe en vraag om een correctie. Dit kan niet bij het BKR. Als het niet lukt bij de kredietverstrekker dan kan het BKR wel voor je bemiddelen.