Studieschuld en een hypotheek in 2024

Waarschijnlijk heb je na een gezellige studietijd een studieschuld opgebouwd. Deze studieschuld betaal je maandelijks af en heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen in je hypotheek. Alles daarover wordt hier uitgelegd.
stopwatch

5 min

calendar
19 februari 2024
eye

42614

Telt je studieschuld mee voor je hypotheek?

Ja. Maandelijks los je een deel van je studieschuld af en je betaalt rente. Hierdoor houd je minder inkomsten over voor het betalen van je (starters)hypotheek. Daarom vindt de overheid dat je ook minder mag lenen. Benieuwd naar wat je kunt lenen met studieschuld?

Maximale hypotheek berekenen

Studieschuld en hypotheek: zoveel kun je minder lenen

Om te kunnen berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen, kijken banken naar je inkomen. Bij een studieschuld wordt een deel van de schuld van je inkomen afgetrokken. Banken gebruiken voor de berekening van de maximale hypotheek - sinds 2024 - de werkelijke maandlasten die je betaalt voor je studieschuld. Kortom: een optelling van de rente en aflossing die je elke maand betaalt.

Je maandlasten worden vervolgens "gebruteerd" op basis van de volgende tabel, zodat je maximale hypotheek kan worden berekend.

Hypotheekrente Opslag
2% of minder 1,05
2,01% - 2,5% 1,1
2,51% – 3,0% 1,15
3,01% - 3,5% 1,2
3,51% - 4,0% 1,20
4,01% - 4,5% 1,25
4,51% - 5% 1,3
5,01% - 5,5% 1,3
5,51% - 6% 1,35
6,01% of meer 1,4


Rekenvoorbeeld van een hypotheek met studieschuld

Geertje is in 2023 afgestudeerd en betaalt voor haar studieschuld 75 euro per maand aan rente en aflossing aan DUO. Voor haar nieuwe huis wil ze een hypotheek afsluiten van 4,02% voor 10 jaar vast. Haar maandlast wordt gebruteerd met 1,25 en komt daarmee op 93,75 euro per maand.

Stel dat Geertje op basis van haar inkomen 850 euro aan hypotheek kan betalen. Dan wordt dit nu verlaagd met 93,75 euro.

Extra aflossen op je studieschuld voor een hogere hypotheek

Doordat je zoveel minder kunt lenen door een studieschuld, is het soms verstandig om een deel van je spaargeld te gebruiken voor de aflossing van je studieschuld. Dit zorgt ervoor dat je meer kunt lenen. Of het verstandig is, kun je bepalen samen met onze hypotheekadviseurs. Je kunt hiervoor gratis een hypotheekgesprek inplannen.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Bereken direct wat jij kunt lenen

Berekening van je hypotheek met studieschuld

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer met pen en papier je maximale hypotheek te berekenen, maar kan dit gewoon met onze handige rekentools. Deze houden rekening met je studieschuld!

 

Wat gebeurt er als je je studieschuld niet aangeeft?

Het klinkt verleidelijk om je studieschuld te verzwijgen. Bijna 40% van de afgestudeerden zegt bij het aanvragen van een hypotheek geen studieschuld te hebben. Hoewel je officieel verplicht bent al je schulden op te geven, is het voor de hypotheekverstrekker niet te controleren of je wel of geen studieschuld hebt. Deze schuld staat namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, de instantie waarbij jouw bank kan opvragen of je schulden hebt. Dat komt omdat het geen ‘schuld voor consumptieve doeleinden’ is.

Tegenwoordig kan een bank wel de eis stellen om de status van een eventuele studieschuld in te zien. Wanneer jij dit niet doet kan de bank weigeren om je nog een hypotheek te geven. Het is dus al moeilijker geworden dan vroeger.

Gevolgen

Kun je het daarom maar beter verzwijgen? Nee. Waarom? Je maximale hypotheeksom wordt zo berekend, dat zowel jijzelf als je bank vrij zeker weten dat je kunt voldoen aan de financiële verplichtingen die je aangaat. Behalve dat het verstandiger is om eerlijk te zijn, zijn er nog een paar andere goede redenen om je studieschuld wél op te geven. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie en je later onverhoopt je huis moet verkopen met een restschuld, heb je geen recht meer op vergoeding als blijkt dat je je studieschuld verzwegen hebt. Je moet dan je restschuld zelf afbetalen.

Beluister de podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten voor het kopen van een huis.

Hulp nodig bij je studieschuld en hypotheek?

De adviseurs van Frits houden van een beetje puzzelwerk, zo puzzelen ze ook graag bij elkaar wat voor jou de beste bank is met het beste aanbod. Je hoeft alleen even te laten weten wanneer ze je kunnen bellen.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.