Studieschuld en je hypotheek, bereken hoeveel jij kunt lenen

15 april 2021 43326x

Waarschijnlijk heb je na een gezellige studietijd een studieschuld opgebouwd. Deze studieschuld betaal je maandelijks af en heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen in je hypotheek. Alles daarover wordt hier uitgelegd.

Bénine Bijleveld

Studieschuld en hypotheek: zoveel kun je minder lenen

Deze video legt in twee minuten uit wat de invloed is van een studieschuld op je maximale hypotheek. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

Berekening van je hypotheek met studieschuld

Maandelijks los je een deel van je studieschuld af. Hierdoor houd je minder inkomsten over voor het betalen van je startershypotheek. De banken houden rekening met deze studieschuld, want je kunt met een schuld minder lenen voor je maximale hypotheek.

Om te kunnen berekenen hoeveel je aan hypotheek mag lenen, kijken banken naar je inkomen. Bij een studieschuld wordt een deel van de schuld van je inkomen afgetrokken. Banken gebruiken voor de berekening van de maximale hypotheek altijd het totaalbedrag van de oorspronkelijke lening. Daarnaast is sinds september 2015 de prestatiebeurs vervangen door het leenstelsel. De studiefinanciering is dus omgezet van een gift naar een lening. De banken hanteren verschillende percentages afhankelijk van het type schuld dat je hebt. Bij de prestatiebeurs is dit 0,65% per maand en bij het leenstelsel is dit 0,35% per maand.

Heb je naast de reguliere aflossingen extra aflossingen gedaan? Dan rekent de bank niet met je oorspronkelijke studieschuld, maar met het oorspronkelijk bedrag min de extra aflossingen die je hebt gedaan. Je kunt in dit geval een nieuw aflosschema kan opvragen bij DUO. Zo kun je een wat hogere hypotheek krijgen.

Wat gebeurt er als je je studieschuld niet aangeeft?

Het klinkt verleidelijk om je studieschuld te verzwijgen. Bijna 40% van de afgestudeerden zegt bij het aanvragen van een hypotheek geen studieschuld te hebben. Hoewel je officieel verplicht bent ál je schulden op te geven, is het voor de hypotheekverstrekker niet te controleren of je wel of geen studieschuld hebt. Deze schuld staat namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, de instantie waarbij jouw bank kan opvragen of je schulden hebt. Dat komt omdat het geen ‘schuld voor consumptieve doeleinden’ is.

Tegenwoordig kan een bank wel de eis stellen om de status van een eventuele studieschuld in te zien. Wanneer jij dit niet doet kan de bank weigeren om je nog een hypotheek te geven. Het is dus al moeilijker geworden dan vroeger.

Gevolgen

Kun je het daarom maar beter verzwijgen? Nee. Waarom? Je maximale hypotheeksom wordt zo berekend, dat zowel jijzelf als je bank vrij zeker weten dat je kunt voldoen aan de financiële verplichtingen die je aangaat. Behalve dat het verstandiger is om eerlijk te zijn, zijn er nog een paar andere goede redenen om je studieschuld wél op te geven. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie en je later onverhoopt je huis moet verkopen met een restschuld, heb je geen recht meer op vergoeding als blijkt dat je je studieschuld verzwegen hebt. Je moet dan je restschuld zelf afbetalen.

Hulp nodig bij je studieschuld en hypotheek?

De adviseurs van Frits houden van een beetje puzzelwerk, zo puzzelen ze ook graag bij elkaar wat voor jou de beste bank is met het beste aanbod. Je hoeft alleen even te laten weten wanneer ze je kunnen bellen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook