Het is logisch dat je na je studie met een studieschuld zit. De studieschuld is een maandelijkse last. Daarom is die van invloed op wat je maximaal kan lenen voor je hypotheek. Gelukkig kan je bij Ikbenfrits een gratis inkomensscan laten doen. Dan weet je snel waar je aan toe bent.

Linda Bouma

Studieschuld en maximale hypotheek

Maandelijks los je een deel van je studieschuld  af. Hierdoor houd je minder inkomsten over voor het betalen van je startershypotheek. De banken houden rekening met je studieschuld voor het bepalen van de maximale hypotheek. Je mag door je schuld minder lenen voor het kopen van je eerste huis. Wil je gratis erachter komen hoe het voor jou zit? Vraag dan een inkomensscan aan onderaan deze pagina!

Berekening van je hypotheek met studieschuld

Om te kunnen berekenen hoeveel je aan hypotheek mag lenen kijken banken naar je inkomen. Als je een studieschuld hebt, dan wordt een deel van de schuld van je inkomen afgetrokken. Hierbij wordt alleen gekeken naar je oorspronkelijke studieschuld. Banken maken een onderscheid tussen een prestatiebeurs en het leenstelsel. Maar wat als jij een deel van je schuld al hebt afbetaald? Banken gebruiken voor de berekening van de maximale hypotheek altijd het totaalbedrag van de oorspronkelijke lening voor het berekenen van de maandlast.

Prestatiebeurs of leenstelsel: de verschillen voor je hypotheek

Sinds september 2015 is de prestatiebeurs vervangen door een leenstelsel. De studiefinanciering is dus omgezet van een gift naar een lening. Banken nemen een percentage van je oorspronkelijke studieschuld en trekken dit bedrag van je inkomen af. De banken hanteren bij het berekenen van de maximale hypotheek twee verschillende percentages afhankelijk van het type schuld dat je hebt:

  • Bij de prestatiebeurs: 0,75% per maand (voorbeeld 1)
  • Bij het leenstelsel: 0,45% per maand (voorbeeld 2)
Voorbeeld 1: de prestatiebeurs

Hoogte van de schuld: 15.000 euro
Bij een prestatiebeurs wordt er 0,75% van je studieschuld van je inkomen afgetrokken.
0,75% van 15.000 = 112,50 euro
Maximale hypotheek zonder studieschuld: 700 euro
Maximale hypotheek met studieschuld: 700 – 112,50 = 587,50 euro

Wat gebeurt er als je je studieschuld niet aangeeft?

Het klinkt verleidelijk je studieschuld te verzwijgen. Bijna 40% van de afgestudeerden zegt bij het aanvragen van een hypotheek geen studieschuld te hebben. Hoewel je officieel verplicht bent √°l je schulden op te geven, is het voor de hypotheekverstrekker niet te controleren of je wel of geen¬†studieschuld hebt. Deze schuld staat namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, de instantie waarbij jouw bank¬†kan opvragen of je schulden hebt. Dat komt omdat het geen ‚Äėschuld voor consumptieve doeleinden‚Äô is. Een schuld kan je maximale hypotheeksom flink naar beneden halen.

Wil je weten wat jouw studieschuld voor effect heeft op je hypotheek? Dat kan. Mijn adviseurs geven je inzicht in jouw situatie. In een gratis miniadvies van 45 minuten leer je wat voor jou de mogelijkheden zijn. Klik op de button om een gratis afspraak te maken.

Gevolgen

Kun je het daarom maar beter verzwijgen? Je moet het natuurlijk zelf weten, maar Frits zegt ‚Äėnee‚Äô. Waarom? Dat je minder kunt lenen als je al een schuld hebt, is niet voor niets. Je maximale hypotheeksom wordt zo berekend, dat zowel jijzelf als je bank vrij zeker weten dat je kan voldoen aan de financi√ęle verplichtingen die je aangaat. Wil je meer duidelijkheid over je situatie? Vraag dan hieronder een gratis inkomensscan aan. Dan weet je binnen no time wat voor jou verantwoord is.

Nationale Hypotheek Garantie

Behalve dat het verstandiger is om eerlijk te zijn, zijn er nog een paar goede redenen om je studieschuld wel op te geven. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie¬†en je moet later onverhoopt je huis verkopen met een restschuld, heb je geen recht meer op vergoeding als blijkt dat je je studieschuld verzwegen hebt. Je moet dan je restschuld zelf afbetalen ‚Äď je moet er namelijk zelf alles aan gedaan hebben je restschuld zo laag mogelijk te maken.

Zeker weten? Doe de gratis Inkomensscan

Als ik beter weet wat jouw inkomen is, kan ik je vertellen welke hypotheek je kan krijgen. Ik inspecteer dan jouw salarisstrook. En, dat doe ik helemaal gratis!

Wat gaat er precies gebeuren?

  • Je upload je salarisstrook op de site
  • √Č√©n van mijn hypotheekexperts bekijkt ze en mailt je terug
  • Daarna weet je zeker dat jouw inkomen voldoende is voor de hypotheek