Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Je studieschuld is van invloed op je hypotheek. Hierdoor kun je namelijk minder lenen voor je koophuis. Je studieschuld verzwijgen klinkt daarom behoorlijk aanlokkelijk, maar is zeker niet aan te raden. Hier lees je waarom.
stopwatch

5 min

calendar
6 maart 2023
eye

3433

De invloed van je studieschuld op je maximale hypotheek

Deze video legt in twee minuten uit wat de invloed is van een studieschuld op je maximale hypotheek. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

 

Maximale hypotheek berekenen

De basisbeurs

Vóór 1 juli 2015 kreeg je als student een basisbeurs. Dit was een maandelijks bedrag dat je kreeg in de vorm van een lening. De hoogte van het bedrag hing af van je woonsituatie: voor studenten die nog thuis woonden, was het een lager bedrag dan voor uitwonende studenten. Op het moment dat je een studie afrondde, werd de lening omgezet een gift. Het was naast de basisbeurs ook mogelijk om te lenen, dit moest je in 15 jaar terugbetalen.

De basisbeurs werd het leenstelsel

Na 1 juli 2015 is alléén het studentenreisproduct een gift als je afstudeert. De rest van het bedrag dat je maandelijks wilt ontvangen is een lening. Je hebt 35 jaar om deze lening terug te betalen en dit gaat volgens ‘soepele’ regels, het wordt ook wel een sociaal leenstelsel genoemd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je salaris en hoeveel je daarvan kwijt kunt aan het terugbetalen van je lening. Het is mogelijk om een aanvullende beurs te krijgen, maar dit is alleen in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld wanneer je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je opleiding.

Een lagere hypotheek door studieschuld

Heb je tijdens je studententijd geleend en deze lening nog niet afbetaald? Dan wordt dit gezien als een financiële verplichting. Met een studieschuld kun je minder lenen voor een hypotheek dan zonder schuld. Bij je studieschuld wordt er gekeken naar de hoogte van je oorspronkelijke schuldbedrag. Je reguliere aflossingen hebben geen invloed op de hoogte van je hypotheek. Als je tussentijds een extra aflossing doet en dit meldt aan DUO, houden ze wél rekening met een lagere schuld. De nieuwe schuld waar dan mee wordt gerekend is: je oorspronkelijke studieschuld, min de extra aflossing.

Hoeveel lager wordt je hypotheek?

Als jij een studieschuld hebt, wordt er gekeken naar hoe hoog deze is. Per maand betaal jij een bedrag aan DUO. Om de hoogte van dit bedrag te bepalen wordt een percentage van de studieschuld genomen. Met een studieschuld uit het oude stelsel (vóór 1 juli 2015) is dit 0,65 procent van de oorspronkelijke studieschuld. Bij een schuld uit het nieuwe leenstelsel (na 1 juli 2015) is de weegfactor 0,35 procent van de totale schuld. Het bedrag dat uit deze berekening komt, wordt van het maximaal te lenen bedrag afgehaald.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Mag je je studieschuld verzwijgen in 2023?

Nee, het is wettelijk verplicht om je studieschuld aan te geven als je een hypotheek aanvraagt. Je studieschuld verzwijgen heeft weinig zin, omdat je hypotheekadviseur hier al snel achter komt tijdens het onderzoeken van je bankafschriften. Bij het aanvragen van een hypotheek moet je je maandelijkse lasten aangeven zoals een telefoonabonnement of leaseauto. Bij deze lasten horen ook de afbetalingen van je studieschuld. Als je het toch verzwijgt en de bank komt erachter, dan vervalt je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook is het verzwijgen van je schuld strafbaar, want dit wordt gezien als fraude en zo kun je die hypotheek hoogstwaarschijnlijk op je buik schrijven. Een bank kan, wanneer ze erachter gekomen zijn, eisen dat je het complete leenbedrag in één keer terugbetaalt. Dat is je studieschuld verzwijgen niet waard, toch?

Het BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt van elke Nederlander bij of, en hoeveel schuld diegene heeft. Dit gaat om schulden zoals een telefoon die je maandelijks afbetaalt, leningen, creditcards, de mogelijkheid om rood te staan bij je bank en ga zo maar door. Tot nu toe hoort je studieschuld hier niet bij. Dit komt omdat de meeste politieke partijen en de minister van Onderwijs het er niet mee eens zijn om dit te laten registreren. Het schrikt volgens deze partijen te veel af om te gaan studeren. Wanneer deze schuld wel geregistreerd zou worden, zal het in de praktijk weinig veranderen, behalve dat het verzwijgen van je schuld onmogelijk wordt.

Je hypotheek regelen

Heb je nog vragen over het effect van je studieschuld op je hypotheek? Of heb je hulp nodig met het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak een gratis bel-afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zij ondersteunen je waar nodig en leggen alles zo goed mogelijk uit. Zo kun je zonder zorgen genieten van je nieuwe huis.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

30/03/2023

Sleuteloverdracht koopwoning: dit staat je te wachten

29/03/2023

Wat is een verbouwingsspecificatie?

6/03/2023

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

28/02/2023

Samen een huis kopen: hoe werkt dat?

22/02/2023

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.