Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Je studieschuld is van invloed op je hypotheek. Hierdoor kun je namelijk minder lenen voor je koophuis. Je studieschuld verzwijgen klinkt daarom behoorlijk aanlokkelijk, maar is zeker niet aan te raden. Hier lees je waarom.
stopwatch

5 min

calendar
20 februari 2024
eye

3433

Mag je je studieschuld verzwijgen voor het aanvragen van een hypotheek in 2024 ?

Nee, het is wettelijk verplicht om je studieschuld aan te geven als je een hypotheek aanvraagt.

Het niet opgeven van je studieschuld voor je hypotheek mislukt vaak

Als je een hypotheek aanvraagt, dan pluist de bank natuurlijk je hele financiële situatie door. Zo willen bijna alle banken je bankafschriften zien van de afgelopen zes maanden. Betaal je rente- en aflossing aan DUO? Dan val je natuurlijk direct door de mand.

Je studieschuld verzwijgen is strafbaar

Het verzwijgen van een studieschuld is strafbaar. Je pleegt namelijk fraude. Je bank kan, wanneer ze erachter gekomen zijn, eisen dat je het volledige leenbedrag in één keer terugbetaalt. Daarnaast vervalt je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en eventuele rentekorting.

Hoeveel lager wordt je hypotheek?

Vanaf 2024 kun je een stuk meer lenen als je een studieschuld hebt dan hiervoor. Banken kijken nu namelijk naar je daadwerkelijke studieschuld i.p.v. de hoogte van je oorspronkelijke studieschuld. Meer over je hypotheek en een studieschuld lees je hier. Benieuwd naar wat jij kunt lenen met een studieschuld? Bereken het direct!

Nu berekenen wat je kunt lenen

Het BKR registreert je studieschuld nog niet

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt van elke Nederlander bij of, en hoeveel schuld diegene heeft. Dit gaat om schulden zoals een telefoon die je maandelijks afbetaalt, leningen, creditcards, de mogelijkheid om rood te staan bij je bank en ga zo maar door. Tot nu toe hoort je studieschuld hier niet bij. Dit komt omdat de meeste politieke partijen en de minister van Onderwijs het er niet mee eens zijn om dit te laten registreren. Het schrikt volgens deze partijen te veel af om te gaan studeren. Wanneer deze schuld wel geregistreerd zou worden, zal het in de praktijk weinig veranderen, behalve dat het verzwijgen van je schuld onmogelijk wordt.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een huis.

Je hypotheek regelen

Heb je nog vragen over het effect van je studieschuld op je hypotheek? Of heb je hulp nodig met het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak een gratis bel-afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zij ondersteunen je waar nodig en leggen alles zo goed mogelijk uit. Zo kun je zonder zorgen genieten van je nieuwe huis.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.