Een voorbeeldovereenkomst voor je familiehypotheek

Ga je een huis kopen of verbouwen en kun je hiervoor geld lenen bij je ouders? Deze constructie noemen we een familiehypotheek. In dit artikel vind je een standaardovereenkomst waarmee jullie deze onderlinge lening op papier kunnen zetten.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

5893

Wat is een familiehypotheek?

Met een familiehypotheek kun je van je ouders een bedrag lenen als je een huis koopt, dit wordt soms ook wel een familiebank-constructie genoemd. Geld lenen voor de aankoop van een huis, levert vaak meer op dan een schenking. Dat zit zo: wanneer je geld leent, kun je de rente fiscaal aftrekken; net als bij een normale hypotheek. Je ouders kunnen er vervolgens voor kiezen om de ontvangen rente - onbelast - terug te schenken. Zo haal je er meer voordeel uit dan bij een schenking. Het bedrag dat jaarlijks onbelast geschonken mag worden in 2024 is 6.633 euro .

Bereken direct wat jij kunt lenen

Voorbeeld leningsovereenkomst familie

Een familiehypotheek is een onderhandse lening, je hoeft daarom niet naar een notaris te gaan voor deze lening. Wel is het verstandig om de lening op papier vast te leggen, zodat je weet aan welke verplichtingen je moet voldoen. Zowel voor je ouders als jezelf is dit prettig, zodat je hier later geen onenigheid over krijgt. Je kunt hier een voorbeeld familiehypotheek overeenkomst downloaden, lekker makkelijk!

De rente van de familiehypotheek

Als je ouders kiezen voor een hoge rente voor de familiehypotheek, kan jij ook dit hoge bedrag terugvragen aan de belasting. En krijgen je ouders ook een lekker zakcentje op hun lening. Helaas zitten er wel beperkingen aan de hoogte van de rente, anders zou dit in de praktijk helemaal uit de hand lopen. De Belastingdienst stelt namelijk als voorwaarde dat de rente zakelijk moet zijn. Anders accepteert de fiscus de aftrekbare rente maar voor een gedeelte. De Belastingdienst hanteert vaak een marge van 25%. Dit betekent dat je 25% boven of onder de rente kunt zitten die de bank hanteert.

Bronvermelding bij dit artikel:

Wij helpen je met een hypotheek bij de bank

Heb je naast de familiehypotheek ook een normale hypotheek van de bank nodig? Dan kunnen onze adviseurs je daarbij helpen. Zij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Zo weet je zeker dat je goed zit. Binnenkort een keer je situatie voorleggen aan een adviseur? Laat dan hieronder weten wanneer je gebeld wilt worden.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.