Familiebank: lenen van je ouders

Je ouders kunnen je geld lenen voor de aankoop of het onderhoud van een huis. Deze constructie wordt ook wel ‘familiebank’ genoemd. De lening mag onderhands worden afgesloten, je hoeft er dus niet voor naar de notaris.

Wat komt er allemaal kijken bij een familiebank constructie?

Hartstikke fijn als je een familiebank constructie kunt opzetten met je ouders. Hieronder vind je een snelcursus als je ouders geld willen lenen voor je hypotheek. Willen ze garant staan? Lees dan dit artikel.

Voordelen

Wanneer je geld leent van je ouders (een onderhandse lening) in plaats van bij een bank, levert dat belastingtechnisch voordeel op. Voor je ouders en jezelf. De rente die je betaalt voor de lening is fiscaal aftrekbaar: het rentebedrag mag van het belastbaar inkomen in box 1 worden afgetrokken. Oftewel hypotheekrenteaftrek. Je moet de lening dan wel binnen 30 jaar aflossen. Voor je ouders zijn de rente-inkomsten onbelast: ze hoeven hier geen belasting over te betalen. Wel moeten ze nog steeds belasting betalen over het uitgeleende geld (box 3). Zij zijn namelijk, ondanks dat jij het geld gebruikt, de officiële bezitters van het geld. Wil je berekenen wat banken je kunnen lenen? Reken het binnen vijf minuten uit met de tool van Ikbenfrits.

De rente bepalen

Willen je ouders je het geld rentevrij lenen of tegen een lage rente? Dat is lief, maar onvoordelig. Dan geldt de niet gerekende rente namelijk als gift. Je ouders zijn dus verplicht om een markt conforme rente te vragen. Als je de lening echter gebruikt als hypotheek, kan het juist slim zijn om een zo hoog mogelijke rente te kiezen. Hoe dat zit? Jij kunt gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger dus de rente, hoe voordeliger je fiscaal uit bent. Je ouders kunnen er dan voor kiezen om de ‘te veel’ betaalde rente belastingvrij terug te schenken. Je kunt dan dus rente aftrekken van de belasting en krijgt het daarna alsnog deels belastingvrij terug. Let daarbij wel op de regels voor belastingvrij schenken van ouder naar kind. Dit bedrag heeft een limiet.

Voorwaarden familiebank

Er zijn een aantal voorwaarden waar de familiebank lening aan moet voldoen:

  • Je moet officieel rente betalen over de lening. In zekere mate mag je de hoogte samen met je ouders bepalen, maar deze moet wel marktconform zijn als je het wilt kunnen aftrekken van de belasting. Een zakelijke rente is een rente die maximaal 25% hoger of lager is dan de rente bij een bank. Dit alles moet schriftelijk worden vastgelegd.
  • Je moet de lening annuïtair of lineair aflossen in maximaal 30 jaar.
  • Je moet de lening aangeven bij de Belastingdienst. Daarbij moet je duidelijk aangeven dat je het geleende bedrag gebruikt voor het kopen van een huis.

Ga door de materie met Ikbenfrits

Een familiebank kan dus een voordelige constructie zijn om je huis te financieren, zowel voor jou als voor je ouders. Wil je voor de zekerheid vergelijken of de details bespreken met een adviseur van Ikbenfrits? Zij zullen je de beste optie geven. Ook als je niet met Ikbenfrits in zee gaat.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren