Wat komt er allemaal kijken bij een familiebank constructie?
Hartstikke fijn als je een familiebank constructie kunt opzetten met je ouders. Hieronder vind je een snelcursus als je ouders geld aan je willen lenen voor je hypotheek. Willen je ouders garant staan? Daar lees je meer over in dit artikel.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Voordelen van een familiebank
Wanneer je geld leent van je ouders (een onderhandse lening) in plaats van bij een bank, levert dat belastingtechnisch voordeel op. Voor je ouders en voor jezelf. De rente die je betaalt voor de lening is fiscaal aftrekbaar: het rentebedrag mag van het belastbaar inkomen in box 1 worden afgetrokken. Oftewel hypotheekrenteaftrek. Je moet de lening dan wel binnen dertig jaar annuïtair aflossen. Voor je ouders zijn de rente-inkomsten onbelast: ze hoeven hier geen belasting over te betalen. Wel moeten ze nog steeds belasting betalen over het uitgeleende geld (box 3). Zij zijn namelijk, ondanks dat jij het geld gebruikt, de officiële bezitters van het geld. Wil je berekenen wat banken je kunnen lenen? Met onze tool kun je binnen vijf minuten je hypotheek berekenen.
De rente bepalen bij een familiebank constructie
Willen je ouders je het geld rentevrij lenen of tegen een lage rente? Dat is lief, maar onvoordelig. Dan geldt de niet gerekende rente namelijk als gift. Je ouders zijn dus verplicht om een marktconforme rente te vragen. Wat de banken op dit moment aan rente rekenen zie je hier. Als je de lening echter gebruikt als hypotheek, kan het juist slim zijn om een zo hoog mogelijke rente te kiezen. Hoe dat zit? Jij kunt gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger de rente dus is, hoe voordeliger je fiscaal uit bent. Je ouders kunnen er dan voor kiezen om de 'te veel' betaalde rente belastingvrij terug te schenken. Je kunt dan dus rente aftrekken van de belasting en krijgt het daarna alsnog deels belastingvrij terug. Let daarbij wel op de regels voor belastingvrij schenken van ouder naar kind. Dit bedrag heeft een limiet. (1).
Voorwaarden familiehypotheek
Er is een aantal voorwaarden waar een zogenaamde familiehypotheek aan moet voldoen.
- Je moet officieel rente betalen over de lening. De hoogte van deze rente kun je samen met je ouders bepalen, maar deze moet wel marktconform zijn als je het wilt kunnen aftrekken van de belasting.
- Je moet de lening annuïtair of lineair aflossen in maximaal 30 jaar.
- Je moet de lening aangeven bij de Belastingdienst. Daarbij moet je duidelijk aangeven dat je het geleende bedrag gebruikt voor het kopen van een huis.
Voorbeeld familiehypotheek overeenkomst
Het is verstandig om de lening op papier te zetten, zodat je weet aan welke verplichtingen je moet voldoen. Om het je extra makkelijk te maken, kun je hier een voorbeeld familiehypotheek overeenkomst downloaden. In deze overeenkomst staan de punten die hierboven worden beschreven. Je hoeft 't alleen maar in te vullen!
Hulp bij je keuze
Een familiebank kan dus een voordelige constructie zijn om je huis te financieren, zowel voor jou als voor je ouders. Wil je voor de zekerheid vergelijken of de details bespreken met een hypotheekadviseur? In het hypotheekgesprek bespreken jullie al je opties. Dit gesprek kost je niks, ook als je niet met ons in zee gaat.