Familiebank: lenen van je ouders

Familiebank, geld lenen van je ouders voor het kopen van een huis

Je ouders kunnen je geld lenen voor de aankoop of het onderhoud van een huis. Deze constructie wordt ook wel ‘familiebank’ genoemd. De lening mag onderhands worden afgesloten, je hoeft er dus niet voor naar de notaris. Een familiebank kan financieel voordelig uitpakken voor zowel jou als je ouders. Toch is het belangrijk je goed in te lezen voordat je eraan begint. Er zijn namelijk wel wat regels en voorwaarden aan verbonden.

Voordelen

Wanneer je geld leent van je ouders (een onderhandse lening) in plaats van bij een bank, levert dat belastingtechnisch zowel voor jou als voor je ouders voordeel op. De rente die je betaalt voor de lening is fiscaal aftrekbaar: het rentebedrag mag van het belastbaar inkomen in box 1 worden afgetrokken. Ook bij een lening van je ouders kun je dus gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Je moet de lening dan wel binnen 30 jaar aflossen. Voor je ouders zijn de rente-inkomsten onbelast: ze hoeven hier geen belasting over te betalen. Wel moeten ze nog steeds belasting betalen over het uitgeleende tegoed (box 3). Zij gelden namelijk, ondanks dat jij het geld gebruikt, als officiële bezitters van het geld. Maar omdat jij ze meer rente betaalt over de lening dan ze zouden ontvangen als het geld op een spaarrekening staat, is een onderhandse lening alsnog voordelig voor je ouders.

Rente kiezen: hoger of lager?

Wat als je ouders je zo gunstig gezind zijn dat ze het geld rentevrij aan je willen lenen? Dat is onvoordelig, want dan geldt de niet gerekende rente als gift. Het klinkt voor de hand liggend om een lage rente overeen te komen met je ouders. Zo betaal jij minder rente dan bij een bank, en ontvangen zij toch iets meer rente dan op hun spaarrekening. Als je de lening echter gebruikt als hypotheek, kan het juist slim zijn om een zo hoog mogelijke rente te kiezen (let wel: de rente mag maar 1,25x marktconform zijn – zie de voorwaarden hieronder). Hoe dat zit? Jij kunt gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger dus de rente, hoe voordeliger je fiscaal uit bent. Je ouders kunnen er dan voor kiezen om de ‘te veel’ betaalde rente belastingvrij terug te schenken. Je kunt dan dus rente aftrekken van de belasting en krijgt het daarna alsnog deels belastingvrij terug. Let daarbij wel op de regels voor belastingvrij schenken van ouder naar kind. Dit bedrag is beperkt tot 5.320 per jaar in 2018.

Lees meer over de regels omtrent schenken: Hypotheek met hulp van je ouders

Voorwaarden

Er is wel een aantal voorwaarden waar de lening aan moet voldoen:

  • Je moet officieel rente betalen over de lening. In zekere mate mag je de hoogte samen met je ouders bepalen, maar deze moet wel ‘zakelijk’ (marktconform) zijn als je het wilt kunnen aftrekken van de belasting. Een zakelijke rente is een rente die maximaal 25% hoger of lager is dan de rente bij een bank. Dit alles moet schriftelijk worden vastgelegd.
  • Je moet de lening annuïtair of lineair aflossen in maximaal 30 jaar.
  • Je moet de lening aangeven bij de Belastingdienst. Daarbij moet je duidelijk aangeven dat je het geleende bedrag gebruikt voor het kopen van een woning.
Een familiebank kan dus een voordelige constructie zijn om je huis te financieren, zowel voor jou als voor je ouders. Maar er zijn daarnaast nog andere mogelijkheden om je financieel te laten steunen door je ouders bij het kopen van je (eerste) huis. Lees daarover meer bij Hypotheek met hulp van je ouders.

Zeker weten? Doe de gratis Inkomensscan

Als ik beter weet wat jouw inkomen is, kan ik je vertellen welke hypotheek je kan krijgen. Ik inspecteer dan jouw salarisstrook. En, dat doe ik helemaal gratis!

Wat gaat er precies gebeuren?

  • Je upload je salarisstrook op de site
  • Één van mijn hypotheekexperts bekijkt ze en mailt je terug
  • Daarna weet je zeker dat jouw inkomen voldoende is voor de hypotheek