Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Je wilt een tweede hypotheek afsluiten voor de aankoop van een tweede woning of een verbouwing, maar kan dat wel?

Angelina Kemper

Een tweede hypotheek afsluiten, welke opties zijn er?

Als je een 2e hypotheek wilt afsluiten, dan is het belangrijk om te kijken met wat voor doel je dit gaat doen. Afhankelijk daarvan, wordt bepaald wat voor soort hypotheek het beste aansluit bij je situatie.

Ik wil mijn huis verbouwen

Een dakkapel, een nieuwe keuken of bijvoorbeeld een uitbouw brengen natuurlijk grote kosten met zich mee. Niet gek dat je dit geld niet hebt liggen en daarom geld wilt lenen voor je verbouwing. Het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing kan alleen bij de bank waar je ook je eerste hypotheek hebt. Daarnaast heb je wel voldoende overwaarde nodig op je woning, zodat je totale hypotheek niet meer is dan 100% van de marktwaarde van je huis na verbouwing.

Een andere optie is om je hypotheek over te sluiten en dan tegelijk te verhogen. Dit wordt heel vaak gecombineerd. De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits werken in het hypotheekadvies altijd beiden opties uit, zodat je zeker weet dat je nieuwe hypotheek de beste is die je kunt krijgen.

Lees meer over een hypotheek voor het verbouwen van je huis

Ik wil een tweede huis kopen

Een extra hypotheek afsluiten voor de aankoop van een tweede woning kan op 2 manieren:

  1. Als je overwaarde hebt op je eigen woning, dan kun je je hypotheek verhogen op je eigen woning.
  2. Heb je dit niet? Dan kun je een investerings- of vastgoedhypotheek afsluiten. Deze hypotheek is vaak minder voordelig dan de eerste optie en er zijn maar een paar banken die deze verstrekken.

Lees meer over een hypotheek voor de aankoop van een tweede woning

Ik wil iets anders doen

Het kan ook zijn dat je iets anders met het geld wilt doen en daarom een tweede hypotheek nodig hebt. Als het geen onroerend goed is, dan is dat alleen mogelijk als er overwaarde zit op je huidige huis. Je kunt tot maximaal 100% van de waarde van je huis belasten met hypotheek. Uiteraard moet ook je inkomen voldoende zijn.

Lees meer over het gebruiken van je overwaarde

Tweede hypotheek afsluiten? Ikbenfrits helpt je graag verder

Ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Plan dan gratis een gesprek in met 1 van de hypotheekadviseurs van Ikbenfrits. Zij kunnen jou precies vertellen wat voor jou verstandig is om te doen.