Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je te maken met bouwrente. Betaal je deze bouwrente volledig zelf of is de bouwrente aftrekbaar van de belasting? Het antwoord vind je hier (verrassing).
stopwatch

3 min

calendar
17 augustus 2023
eye

10423

Bereken direct wat jij kunt lenen

Is bouwrente aftrekbaar of niet?

Je betaalt bouwrente in drie verschillende fases.

  • Voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend - niet aftrekbaar
  • Nadat je de koop/-aannemingsovereenkomst hebt getekend, maar voor de hypotheek geregeld is - aftrekbaar
  • Nadat de hypotheek is afgesloten - aftrekbaar
Heb je al berekend wat je maximale hypotheek wordt voor je nieuwbouw paleis? Dit kun je super makkelijk berekenen!
Zoveel kun jij lenen

Fase 1: voordat je getekend hebt

De aannemer is vaak al begonnen met bouwen, voordat jij officieel hebt getekend voor de grond en de bouw van het huis. De kosten die hij dan maakt, schiet hij voor. Hierover rekent de aannemer bouwrente. Deze kosten komen bovenop de koopsom van je huis. Ze zitten dus in je hypotheek straks. Over de gehele hypotheek betaal je straks hypotheekrente iedere maand. De rente mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit heet hypotheekrenteaftrek. De bouwrente is niet ook nog eens aftrekbaar van de belasting. Anders zou je dubbele aftrekposten hebben.

Fase 2: voor de hypotheek is afgesloten

Dit gaat om een vrij korte periode, nadat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend en je bezig bent met je hypotheek. Het liefst ga je hier natuurlijk zo snel mogelijk doorheen. Gemiddeld is dit een periode van vijf tot acht weken. Ondertussen bouwt je aannemer vrolijk verder en maakt hij kosten waarover hij, je raadt het al, nog steeds rente rekent. Maar: de bouwrente die je nu betaalt is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit kan een keer, namelijk in het jaar dat je de kosten hebt gemaakt. Je geeft dit aan bij de belastingaangifte in het jaar erop.

Fase 3: nadat je hypotheek is afgesloten

Wanneer je hypotheek in kannen en kruiken is, hoeft je aannemer geen kosten meer voor te schieten. Het geld van je hypotheek gaat in een bouwdepot. Hier worden vanaf nu de rekeningen voor de bouw van betaald. Nu betaal je alleen nog de afgesproken hypotheekrente aan de bank. Deze hypotheekrente mag je aftrekken van de belasting.

Je bouwrente is deels aftrekbaar

Hopelijk is nu alles een stuk duidelijker over je bouwrente. Het is namelijk een vrij lastige constructie! Als je wel nog met vragen zit, kun je altijd even aan de bel trekken. Er staan een boel hypotheekadviseurs voor je klaar die je graag willen helpen met de beste constructie voor jouw nieuwbouwhuis. Zo heb jij meer tijd over voor andere zaken, zoals je inrichting of het tekenen van de nieuwe keuken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.