Bouwrente aftrekbaar van de belastingen of niet?

Als je een nieuwbouwhuis koopt krijg je te maken met bouwrente. Je betaalt die in 3 fases. Maar moet je die bouwrente nou helemaal zelf ophoesten of is de bouwrente aftrekbaar van de belastingen?

Charlie Vielvoye

Is bouwrente aftrekbaar of niet?

Bouwrente betaal je dus in 3 fases:

  • Voordat je de koop/-aannemingsovereenkomst hebt getekend – niet aftrekbaar
  • Nadat je de koop/-aannemingsovereenkomst hebt getekend, maar voor de hypotheek geregeld is – aftrekbaar
  • Nadat de hypotheek is afgesloten – aftrekbaar

Ik leg je per fase uit hoe de vork in de steel zit.

Fase 1: voor je getekend hebt

De aannemer is vaak al begonnen met bouwen voordat jij officieel hebt getekend voor de grond en de bouw van je huis. De kosten die hij dan maakt schiet hij voor. Hierover rekent de aannemer bouwrente. Deze kosten komen bovenop de koopsom van je huis. Ze zitten dus in je hypotheek straks. Over de gehele hypotheek betaal je straks hypotheekrente iedere maand. De rente mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit heet hypotheekrenteaftrek. Je mag niet ook los de bouwrente aftrekken van de belasting. Anders zou je dubbel aftrek hebben.

Fase 2: voor de hypotheek is afgesloten

Dit gaat om een vrij korte periode, nadat je de koop/-aannemingsovereenkomst hebt getekend en je bezig bent met je hypotheek. Het liefst ga je hier natuurlijk zo snel mogelijk doorheen. We hebben het hier over een periode van 5 tot 8 weken gemiddeld. Ondertussen bouwt je aannemer vrolijk verder en maakt hij kosten, waarover hij, je raadt het al, nog steeds rente rekent. Maar: de bouwrente die je nu betaalt kun je van de inkomstenbelasting aftrekken. Dit kan 1 keer, namelijk in het jaar dat je de kosten hebt gemaakt. Je geeft dit aan bij de belastingaangifte in het jaar erop.

Fase 3: nadat je hypotheek is afgesloten

Wanneer je hypotheek in kannen en kruiken is hoeft je aannemer geen kosten meer voor te schieten. Het geld van je hypotheek gaat in een bouwdepot. Hier worden vanaf nu de rekeningen voor de bouw van betaald. Nu betaal je alleen nog de afgesproken hypotheekrente aan de bank. Deze hypotheekrente mag je aftrekken van de belasting. Maar wacht, er is meer. Tijdens de bouw krijg je namelijk te maken met renteverlies. Hierover vertel ik je meer in het artikel over renteverlies tijdens de bouw.

Alles kosten in kaart?

Heb je duidelijk welke kosten je allemaal hebt bovenop de koopprijs van je huis? Dan weet je hoeveel je bij elkaar nodig hebt voor je hypotheek. Bereken bij mij gratis binnen 2 minuten of je genoeg kan lenen op basis van jouw inkomen.