Koop-/aannemingsovereenkomst, let op deze 9 dingen voor je hem tekent

Je bent ingeloot voor een mooi nieuwbouwproject, gefeliciteerd! Nu krijg je de koop-/aannemingsovereenkomst voor je neus. Dit is een belangrijk document, daarom hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
stopwatch

5 min

calendar
4 juli 2023
eye

24203

Het begin: wat is een koop-/aannemingsovereenkomst?

Een koop-/aannemingsovereenkomst is eigenlijk een dubbele overeenkomst. Je komt twee dingen overeen: de koop van de grond en de klus voor de aannemer die je nieuwbouwhuis gaat bouwen. Door de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen word je eigenaar van de grond en zet je de aannemer aan het werk. Er zijn negen dingen die goed zijn om op te letten in zo'n overeenkomst:

1. Garantie, weet zeker dat je droomhuis wordt (af)gebouwd

Hartstikke leuk zo'n afspraak met de aannemer, maar wat gebeurt er met de bouw van je huis, mocht hij onverhoopt failliet gaan? Dit kan zomaar gebeuren. Voor niemand leuk natuurlijk (al helemaal niet voor die aannemer zelf), maar je kan je hiertegen indekken. Door te checken of er een garantie- en waarborgregeling is opgenomen in de overeenkomst bijvoorbeeld. Hiermee wordt gegarandeerd dat het huis wordt afgebouwd. Als het goed is krijg je een waarborgcertificaat. Zorg ervoor dat je dit certificaat ontvangt vóór de overdracht van de grond bij de notaris.

2. Contractstukken, bekijk ze kritisch

In de contractstukken staat wat je precies krijgt, een omschrijving van wat je gaat kopen. Je zou misschien verwachten dat dit onderdeel van de overeenkomst heel gedetailleerd is, maar vaak is dit niet zo. Hoe minder detail in deze stukken, hoe meer vrijheid voor de aannemer. Vind je de contractstukken niet uitgebreid of specifiek genoeg? Misschien kun je ze dan wat laten aanscherpen.

3. Perceelgrootte

Perceel is een ander woord voor het stuk grond waar je huis op komt te staan. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat geen exacte grootte van je perceel. Er staat een 'circa-maat' in, een soort schatting. In de overeenkomst moet een vergoeding staan voor als de uiteindelijke perceelgrootte afwijkt van de circa-maat.

4. Bouwtijd

Ook niet gek: een duidelijke afspraak over hoe lang het allemaal gaat duren met de bouw. De bouwtijd is iets anders dan de prognose van de makelaar. Die prognose is meer een reclamepraatje terwijl de contractueel vastgelegde bouwtijd een harde eis aan de aannemer is. Is de aannemer langer bezig? Dan kan er in de overeenkomst staan dat je een vergoeding krijgt per dag dat de bouw langer duurt.

5. Meerwerk, of minderwerk?

Wil je een andere badkamer dan de standaard badkamer van het nieuwbouwproject? Dan heet dit meerwerk. Wil je juist iets weglaten? Dan heet dit minderwerk. Als je slim bent zorg je ervoor dat je goed op de hoogte bent van de prijzen voor meerwerk en de mogelijkheden tot minderwerk voordat je de overeenkomst tekent, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

6. Ontbindende voorwaarden in je koop-/aannemingsovereenkomst

Ontbindende voorwaarden zijn ontzettend belangrijk als je een huis koopt, of het nou bestaande bouw of nieuwbouw is. Wanneer je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent dan krijg je drie tot zeven dagen bedenktijd. Dit is bij lange na niet genoeg om te kijken of je de hypotheek wel rond krijgt. De belangrijkste ontbindende voorwaarde is 'onder voorbehoud van financiering'. Dit betekent dat de overeenkomst wordt ontbonden als het toch niet lukt met de hypotheek.

7. Opschortende voorwaarden

Opschorten is een soort uitstellen. De opschortende voorwaarden zijn dus voorwaarden die ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt uitgesteld, en de bouw van je nieuwe huis daarmee dus ook. Bij nieuwbouwprojecten moet er meestal een minimum aantal huizen verkocht zijn, voordat er wordt begonnen met de bouw. In dat geval is het minimum verkochte huizen de opschortende voorwaarde.

8. Bijzondere bepalingen, loop ze even na

Bijzondere bepalingen kom je sowieso tegen in een koop-/aannemingsovereenkomst. Vergelijk het met de kleine lettertjes. Van die dingen waar je zo overheen leest. Dit kan van alles zijn, zoals een specifieke kleur die je moet gebruiken voor de kozijnen van je huis.

9. Zijn de rentes goed overgenomen in de koop-/aannemingsovereenkomst?

Je bent straks als de hypotheek gepasseerd is (en soms zelfs daarvoor al, in het geval van bouwrente) veel geld kwijt aan rente. Check dus goed of de juiste rentepercentages zijn overgenomen in de overeenkomst, dan betaal je straks niet te veel.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Alles check met de koop-/aannemingsovereenkomst? Ook je hypotheek?

Nu weet je waar je allemaal op moet letten bij een koop-/aannemingsovereenkomst, ook kun je vast een blik werpen op een voorbeeld van een modelcontract. Het is natuurlijk fijn als je je hypotheek goed op orde hebt. Onze hypotheekexperts begeleiden je hier graag in. Zij kijken mee met jouw situatie en zorgen ervoor dat je niet te veel betaalt voor je hypotheek. Eerst even bellen om kennis te maken? Het eerste gesprek is gratis.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.