Koop-/aannemingsovereenkomst, let op deze 9 dingen voor je hem tekent

Yes! Je bent ingeloot voor een mooi nieuwbouwproject, gefeliciteerd! Nu krijg je de koop-/aannemingsovereenkomst voor je neus. Dit is een heel belangrijk document, kijk goed naar de volgende 9 punten voor je hem tekent.

Charlie Vielvoye

Wat is een koop-/aannemingsovereenkomst?

Lange termen hak ik zelf graag in stukjes. Laten we dit ook doen met de koop-/aannemingsovereenkomst. Het is eigenlijk een dubbele overeenkomst. Je komt twee dingen overeen: de koop van de grond en de klus voor de aannemer die je nieuwbouwhuis gaat bouwen. Door de de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen word je eigenaar van de grond en zet je de aannemer aan het werk. Er zijn 9 dingen waar je op moet letten in zo’n overeenkomst.

1. Garantie, weet zeker dat je droomhuis wordt (af)gebouwd

Hartstikke leuk zo’n afspraak met de aannemer, maar wat gebeurt er met de bouw van je huis mocht hij onverhoopt failliet gaan? Dit kan zomaar gebeuren. Voor niemand leuk natuurlijk (al helemaal niet voor die aannemer), maar je kan je hier tegen indekken, door te checken of er een garantie- en waarborgregeling is opgenomen in de overeenkomst. Hiermee word jou gegarandeerd dat het huis wordt afgebouwd. Als het goed is krijg je een waarborgcertificaat. Let op: zorg ervoor dat je dit certificaat ontvangt vóór de overdracht van de grond is bij de notaris.

2. Contractstukken, bekijk ze kritisch

In de contractstukken staat wat je precies krijgt, een omschrijving van wat je gaat kopen. Je zou misschien verwachten dat dit onderdeel van de overeenkomst heel gedetailleerd is, maar vaak is dit niet zo. Hoe minder detail in deze stukken, hoe meer vrijheid voor de aannemer. Vind je de contractstukken niet uitgebreid genoeg? Misschien kun je ze dan wat laten aanscherpen.

3. Perceelgrootte, hoe groot is je stuk grond?

Perceel is een ander woord voor het stuk grond waar je huis op komt te staan. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat geen exacte grootte van je perceel. Er staat een ‘circa-maat’ in, een soort schatting. In de overeenkomst moet een vergoeding staan voor als de uiteindelijke perceelgrootte afwijkt van de circa-maat.

4. Bouwtijd, hoe lang duurt het voor je mag beginnen met de inrichting?

Ook niet gek: een duidelijke afspraak over hoe lang het allemaal gaat duren met de bouw. De bouwtijd is iets anders dan de prognose van de makelaar. Die prognose is meer een reclamepraatje terwijl de contractueel vastgelegde bouwtijd een harde eis aan de aannemer is. Is de aannemer langer bezig? Dan kan er in de overeenkomst staan dat je een vergoeding krijgt per dag dat de bouw langer duurt.

5. Meerwerk, of minderwerk?

Wil je een andere badkamer dan de standaard badkamer van het nieuwbouwproject? Dan heet dit meerwerk. Wil je juist iets weglaten? Dan heet dit minderwerk. Als je slim bent zorg je ervoor dat je goed op de hoogte bent van de prijzen voor meerwerk en de mogelijkheden tot minderwerk voordat je de overeenkomst tekent, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

6. Ontbindende voorwaarden, dek jezelf in

Ontbindende voorwaarden zijn ontzettend belangrijk bij de koop van een huis, of het nou bestaande bouw of nieuwbouw is. Wanneer je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent dan krijg je 3 tot 7 dagen bedenktijd. Dit is bij lange na niet genoeg om te kijken of je de hypotheek wel rond krijgt. De belangrijkste ontbindende voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Dit betekent dat de de overeenkomst wordt ontbonden als het niet lukt met de hypotheek.

7. Opschortende voorwaarden

Opschorten is een soort uitstellen. De opschortende voorwaarden zijn dus voorwaarden die ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt uitgesteld, de bouw van je nieuwe huis daarmee dus ook. Bij nieuwbouwprojecten moet er meestal een minimum aantal woningen verkocht zijn voordat er wordt begonnen met de bouw. In dat geval is het minimum verkochte huizen de opschortende voorwaarde.

8. Bijzondere bepalingen, loop ze even na

Bijzondere bepalingen, ik vind het een vage term. Toch kom je hem sowieso tegen in de overeenkomst. Vergelijk het met de kleine lettertjes. Van die dingen waar je zo overheen leest. Of ik een voorbeeld voor je heb? Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een specifieke kleur die je moet gebruiken voor de kozijnen van je huis. Kinderachtig hè?

9. Rentes, zijn ze goed overgenomen?

Je gaat straks als de hypotheek gepasseerd is (en soms zelfs daarvoor al in het geval van bouwrente) veel geld kwijt zijn aan rente. Check dus goed of de juiste rentepercentages zijn overgenomen in de overeenkomst, dan betaal je straks niet teveel.

Zo, klaar om te tekenen?

Nu weet je waar je op moet letten voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Ben je er nog steeds niet helemaal gerust op? Je kan ook nog even gratis met een van mijn adviseurs bellen. All set? Teken dan de overeenkomst en je droomhuis is weer een stapje dichterbij!