Huis kopen? 7 tips om succesvol een huis te kopen

stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

3485

De zeven tips voor het kopen van jouw huis

Je bent op zoek naar je droomhuis. Maar met jou waarschijnlijk nog een hoop anderen die óók op zoek zijn. Deze tips helpen je met het behouden van overzicht, zo weet je precies welke stappen je moet ondernemen om een fijn huis te kopen. Succes alvast!

1: Maak een wensenlijstje

Je wilt een huis kopen, maar wat wil je precies? Maak een overzicht van wat je graag wilt, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid slaapkamers, de ligging van de tuin en de grootte van het huis. Extra tip! Bekijk je wensenlijstje ook met het oog op de toekomst. Misschien kun je dingen nu al realiseren en daarmee een extra verhuizing of verbouwing voorkomen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

2: Zoek een hypotheekadviseur

Voordat je zoektocht begint, is het handig om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Als je weet wat je maximaal kunt lenen, kun je samen met een hypotheekadviseur bepalen wat de maximale koopprijs mag zijn. Tegenwoordig is overbieden (regionaal) helaas vaker regel dan uitzondering. Door vooraf te weten wat je maximale koopprijs mag zijn, kun je sneller handelen en daarmee je voordeel vergroten! Wil je meer zekerheid voor je gaat bieden? Maak een gratis bel-afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.

3: Wel of geen aankoopmakelaar?

Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook kiezen voor een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar neemt werkt voor je uit handen. Zo zal die voor je zoeken, bezichtigingen aanvragen en krijg je hulp bij de onderhandelingen. Als je kiest voor een aankoopmakelaar, ga dan altijd met meerdere makelaars praten. De tarieven kunnen namelijk enorm verschillen én je wilt tenslotte dat iemand waarmee je een klik hebt, op zoek gaat naar jouw droomhuis.

4: Neem mensen mee met bezichtigen

Hoe meer zielen des te meer vreugde gaat misschien niet altijd op tijdens een bezichtiging, je hoopt immers dat er niet teveel kapers op de kust zijn. Maar wat betreft de bezichtiging vanuit jou bezien geldt: Twee zien meer dan één. Probeer daarom altijd iemand mee te nemen.

5: Altijd onderhandelen

Na een paar huizen bezichtigen heb je jouw ideale huis gevonden. Tijd om te onderhandelen. Als je geen aankoopmakelaar in de arm hebt genomen, ga je dit zelf doen. Denk goed na over jouw openingsbod en houd rekening met de markt. Tegenwoordig hebben we al een poosje te maken met een krappe markt? De kans is daarom groot dat je moet overbieden om een kans te maken. Juist dan is je openingsbod van enorm belang.

Meer lezen over de Biedverzekering

6: Van alle tips de belangrijkste voor het kopen van een huis: ontbindende voorwaarden

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De verkopende makelaar gaat een voorlopig koopcontract opstellen. Zorg dat er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen voor bijvoorbeeld het wel of niet rond krijgen van de hypotheek. Als je 'onder voorbehoud van financiering' laat opnemen kun je gratis onder de koop uitkomen als het je toch niet lukt met de hypotheek. Uiteraard moet je dit wel kunnen bewijzen door afwijzingen van bank(en) te laten zien.

7: Documenten verzamelen en taxatie regelen

Als je een goede hypotheekadviseur hebt gevonden, is je hypotheek snel geregeld. Je kunt zelf het proces versnellen door op tijd alle documenten te verzamelen en snel een taxatie in te plannen. Wij werken met een landelijk netwerk van taxateurs en kunnen daarom voor 600 euro jouw huis laten taxeren.

Wat komt er na de tips voor het kopen van een huis?

Nu je alle tips hebt gelezen, sta je veel sterker in je zoektocht naar een huis. Daarnaast staan onze adviseurs voor je klaar om je ook zo goed mogelijk te kunnen helpen met je hypotheek. Deze experts hebben bakken aan hypotheek-ervaring en vinden het super belangrijk dat iedere klant de beste hypotheek krijgt. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.