Huis kopen? 7 tips om succesvol een huis te kopen

19 februari 2021 3578x

Ben je op zoek naar je eerste koophuis of ga je verhuizen? Dan is dit overzicht met zeven tips om een huis te kopen speciaal voor jou! Na het lezen van deze tips ben je helemaal klaar om succesvol een huis te kopen.

Angelina Kemper

De zeven tips voor het kopen van jouw huis

Je bent op zoek naar je droomhuis. Maar met jou waarschijnlijk nog een hoop anderen die óók op zoek zijn. Deze tips helpen je met het behouden van overzicht, zo weet je precies welke stappen je moet ondernemen om een fijn huis te kopen. Succes alvast!

1: Maak een wensenlijstje

Je wilt een huis kopen, maar wat wil je precies? Maak een overzicht van wat je graag wilt, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid slaapkamers, de ligging van de tuin en de grootte van het huis. Extra tip! Bekijk je wensenlijstje ook met het oog op de toekomst. Misschien kun je dingen nu al realiseren en daarmee een extra verhuizing of verbouwing voorkomen.

2: Zoek een hypotheekadviseur

Voordat je zoektocht gaat beginnen, is het handig om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Als je weet wat je maximaal kunt lenen, kun je samen met een hypotheekadviseur bepalen wat de maximale koopprijs mag zijn. Tegenwoordig is overbieden helaas vaker regel dan uitzondering. Door vooraf te weten wat je maximale koopprijs mag zijn, kun je sneller handelen en daarmee je voordeel vergroten! Wil je meer zekerheid voor je gaat bieden? Maak een gratis bel-afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.

3: Wel of geen aankoopmakelaar?

Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook kiezen voor een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar neemt werkt voor je uit handen. Zo zal die voor je zoeken, bezichtigingen aanvragen en krijg je hulp bij de onderhandelingen. Als je kiest voor een aankoopmakelaar, ga dan altijd met meerdere makelaars praten. De tarieven kunnen namelijk enorm verschillen én je wilt tenslotte dat iemand waarmee je een klik hebt, op zoek gaat naar jouw droomhuis.

4: Neem mensen mee met bezichtigen

Hoe meer zielen des te meer vreugde gaat misschien niet altijd op tijdens een bezichtiging, je hoopt immers dat er niet teveel kapers op de kust zijn. Maar wat betreft de bezichtiging vanuit jou bezien geldt: Twee zien meer dan één. Probeer daarom altijd iemand mee te nemen.

5: Altijd onderhandelen

Na een paar huizen bezichtigen heb je jouw ideale huis gevonden. Tijd om te onderhandelen. Als je geen aankoopmakelaar in de arm hebt genomen, ga je dit zelf doen. Denk goed na over jouw openingsbod en houd rekening met de markt. Tegenwoordig hebben we al een poosje te maken met een krappe markt? De kans is daarom groot dat je moet overbieden om een kans te maken. Juist dan is je openingsbod van enorm belang.

Extra tip: meer kans op een geaccepteerd bod met de Biedverzekering!

Word je alsmaar overboden? Of wil je vanaf moment 1 een streepje voor op de concurrentie? Met onze Biedverzekering kun je bieden zonder voorbehoud van financiering (zie tip 6), zonder daarbij extra risico te lopen!

Meer lezen over de Biedverzekering

6: Van alle tips de belangrijkste voor het kopen van een huis: ontbindende voorwaarden

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De verkopende makelaar gaat een voorlopig koopcontract opstellen. Zorg dat er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen voor bijvoorbeeld het wel of niet rond krijgen van de hypotheek. Als je 'onder voorbehoud van financiering' laat opnemen kun je gratis onder de koop uitkomen als het je toch niet lukt met de hypotheek. Uiteraard moet je dit wel kunnen bewijzen door afwijzingen van bank(en) te laten zien.

7: Documenten verzamelen en taxatie regelen

Als je een goede hypotheekadviseur hebt gevonden is je hypotheek snel geregeld. Je kunt zelf het proces versnellen door op tijd alle documenten te verzamelen en snel een taxatie in te plannen. Wij werken met een landelijk netwerk van taxateurs en kunnen daarom voor 600 euro jouw huis laten taxeren.

Wat komt er na de tips voor het kopen van een huis?

Nu je alle tips hebt gelezen, sta je veel sterker in je zoektocht naar een huis. Daarnaast staan onze adviseurs voor je klaar om je ook zo goed mogelijk te kunnen helpen met je hypotheek. Deze experts hebben bakken aan hypotheek-ervaring en vinden het super belangrijk dat iedere klant de beste hypotheek krijgt. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook