Huis kopen? 7 tips om succesvol een huis te kopen

Op zoek naar je eerste koophuis of ga je verhuizen? Ik heb 7 Huis Kopen Tips voor jou op een rijtje gezet. Na het lezen kun jij succesvol een huis kopen.

Angelina Kemper

7 Huis Kopen Tips

Je bent op zoek naar je droomhuis! Naast het vinden van het huis, moet er het een en ander geregeld worden. Met mijn 7 Huis Kopen Tips gaat het jou lukken succesvol een huis te kopen.

Tips tijdens het oriënteren

Tip 1: Maak een wensenlijstje

Je wilt een woning gaan kopen, maar wat wil je precies? Maak een overzicht van wat je graag wilt, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid slaapkamers, de ligging van de tuin en de grootte van het huis. Extra tip! Bekijk je wensenlijstje met een schuin oog naar de toekomst. Wellicht kun je dingen nu al realiseren en daarmee een extra verhuizing voorkomen.

Tip 2: Zoek een hypotheekadviseur

Voordat je zoektocht gaat beginnen is het handig om te weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Als je weet wat je maximaal kunt lenen, kun je samen met een hypotheekadviseur bepalen wat de maximale koopprijs mag zijn. Tegenwoordig is overbieden helaas vaker regel dan uitzondering. Door vooraf te weten wat je maximale koopprijs mag zijn, kun je sneller handelen en daarmee je voordeel vergroten! Wil je meer zekerheid voor je gaat bieden? Maak een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs, die kun je hier direct online inplannen.

Tips voor het bezichtigingen en bieden

Tip 3: Wel of geen aankoopmakelaar?

Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook kiezen voor een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar neemt werkt voor je uit handen. Zo gaat hij een huis zoeken, bezichtigingen aanvragen en kan hij helpen bij de onderhandeling. Als je kiest voor een aankoopmakelaar, ga dan altijd met meerdere praten. De tarieven kunnen namelijk enorm verschillen én je wilt tenslotte dat iemand waarmee je een klik hebt, op zoek gaat naar jouw droomhuis.

Tip 4: Neem mensen mee met bezichtigen

Hoe meer zielen des te meer vreugde gaat misschien niet altijd op tijdens een bezichtiging, je hoopt immers dat er niet teveel kapers op de kust zijn. Maar wat betreft de bezichtiging vanuit jou bezien geldt: Twee zien meer dan één. Probeer daarom altijd iemand mee te nemen.

Tip 5: Altijd onderhandelen

Na een paar huizen bezichtigen heb je jouw droomhuis gevonden. Tijd om te onderhandelen. Als je geen aankoopmakelaar in de arm hebt genomen ga je dit zelf doen. Denk goed na over jouw openingsbod en houd rekening met de markt. Ga je bieden op een huis in een krappe markt, zoals Amsterdam en Utrecht? Dan is de kans groot dat je moet overbieden. Ook dan is je openingsbod van enorm belang.

Tips wanneer je bod is geaccepteerd

Tip 6: Kom met ontbindende voorwaarden

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De verkopende makelaar gaat een voorlopig koopcontract opstellen. Zorg dat er ontbindende voorwaarden in het koopcontract worden opgenomen voor bijvoorbeeld het wel of niet rond krijgen van de hypotheek. Als je ‘onder voorbehoud van financiering’ laat opnemen kun je gratis onder de koop uitkomen als het je toch niet lukt met de hypotheek. Uiteraard moet je dit wel kunnen bewijzen door afwijzingen van bank(en) te laten zien.

Tip 7: Verzamel je documenten en regel een taxatie

Als je een goede hypotheekadviseur hebt gevonden is je hypotheek snel geregeld. Je kunt zelf het proces versnellen door op tijd alle documenten te verzamelen en snel een taxatie in te plannen. Ik heb een landelijk netwerk van taxateurs en kan daarom voor 425 euro jouw huis laten taxeren.

Maak kennis met mijn adviseurs

Nu je mijn tips hebt gelezen, weet ik zeker dat je huizenjacht een succes wordt. Ik kan je ook helpen met je hypotheek. Ik heb deskundige hypotheekadviseurs in dienst die jouw hypotheek volledig kunnen regelen. Benieuwd?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren