Een huis kopen is een flinke stap. En alles begint bij een bezichtiging. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereid. Dan haal je het maximale uit de eerste indruk. Ga als het kan, met twee personen. Zodat de een kan opschrijven wat je ziet en hoort. En de ander bijvoorbeeld foto’s kan maken. Want, twee zien meer dan één.

Joost Schulze

Hoe moet je je voorbereiden op een bezichtiging?

Niet alleen de woning, maar ook de buurt is belangrijk. Daarover kan je voor de bezichting al dingen uitzoeken. Zodat je daar later niet meer aan hoeft te denken. Plan alvast de route, zowel met de auto als met het OV. Dan heb je snel een beeld van de bereikbaarheid. En maak een korte wandeling door de buurt. Zie je jezelf hier wonen? Zijn er winkels dichtbij? Een leuk park, of juist een drukke snelweg? Check ook de leefbaarheids-score. Dat is handig om alvast te weten.

Wat moet je vragen aan de verkoper?

Niemand kent het huis zo goed, als de verkopende partij. Al die informatie moet jij achter komen! Vraag dus zo veel mogelijk en schrijf mee met de antwoorden. Op onze checklist staan de belangrijkste vragen. Maar daar is ook een apart artikel over. Let trouwens ook goed op de lichaamstaal van de verkoper, als hij antwoord geeft.

Nadat je het huis goed hebt bekeken, komen er vast weer nieuwe vragen. Neem de tijd om die ook te stellen. Wissel contactgegevens uit met de verkoper of de makelaar, zodat je ook later nog even kan bellen.

Welke details zie je makkelijk over het hoofd?

Je mag er vanuit gaan, dat de woning er tip top bij ligt als jij komt kijken. Dus, je moet goed kijken naar kleine details. Anders merk je die pas na de verhuizing. Vooral als je niet veel wilt verbouwen, moet je het doen met de woning zoals die is! Om niets te vergeten, gebruik deze checklist. Dan weet je zeker dat je een compleet beeld hebt!

Waar moet je je niet door laten afleiden?

Er komt bij een bezichtiging veel op je af. Het is dus belangrijk dat je je goed concentreert op de dingen die jíj wilt weten. Wil je ongestoord en alleen een rondje lopen? Zeg dat gerust tegen de verkoper of makelaar. Zijn er veel andere kijkers? Blijf dan tot het rustiger wordt. Let ook niet teveel op details van de inrichting. Een lelijke kast of paarse muur zijn later zo weggewerkt.

Wat moet je meenemen tijdens een bezichtiging?

Ook hier is goede voorbereiding het halve werk. En, verdeel vantevoren zoveel mogelijk taken. Neem een camera mee die ook goede foto’s maakt bij weinig licht. Je mobieltje is waarschijnlijk niet de beste keus. Neem ook een meetlint mee. Niet alleen is het handig de ruimtes op te meten, maar bijvoorbeeld ook de ramen. Zeker weten dat je niets vergeet? Gebruik dan de checklist. Dan is de bezichtiging een eitje.

Leuk, een bezichtiging!

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Wat krijg je allemaal?
  • Handige vragen om aan de verkoper te stellen
  • Een checklist voor alle ruimtes in het huis
  • Veel ruimte om mee te schrijven, zodat je het later kan teruglezen
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren