De bezichtiging, en 5 dingen waar je op moet letten

Een huis kopen is een flinke stap. Het hele avontuur begint met een bezichtiging. Misschien kom je jouw droomhuis bij de bezichtig wel tegen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden! Zo haal je het meeste uit de eerste indruk. Van plan om een huis te gaan bezichtigen? Probeer dan altijd samen met iemand te gaan, want twee zien meer dan één.

Joost Schulze

Hoe moet je je voorbereiden op een bezichtiging?

Je bent tijdens het bezichtigen natuurlijk gefocust op het huis, maar ook de buurt is belangrijk! Zoek daarom van tevoren vast wat dingen uit. Plan vast de route , zowel met de auto als met het OV. Op die manier heb je al snel een beeld van de bereikbaarheid. Wandel voordat je naar de bezichtiging gaat vast een stukje door de buurt. Zie jij jezelf hier al wonen? Bedenk dan wat jij belangrijk vindt. Wil je graag dichtbij een winkelcentrum wonen? Zijn er parken in de buurt? Denk ook aan dingen die minder leuk zijn, zoals een drukke weg of een spoorwegovergang vlak naast het huis. Voor een algemeen beeld van de buurt is het verstandig om vast de leefbaarheidsscore te checken.

Wat moet je vragen aan de verkoper?

Niemand kent het huis zo goed als degene die het verkoopt. In korte tijd wil jij van diegene zoveel mogelijk te weten komen! Stel dus veel vragen en schrijf mee met de antwoorden. Als je zeker wil weten dat je niks vergeet neem je de checklist uit mijn E-book mee. Daarin staan de belangrijkste vragen al voor je opgeschreven. Let goed op de lichaamstaal en de reactie van de verkoper als hij antwoordt. Wissel daarnaast altijd contactgegevens uit met de makelaar of de verkoper. Als je thuis nieuwe vragen bedenkt kan je dan altijd nog even bellen.

Welke details zie je makkelijk over het hoofd?

De verkoper heeft ervoor gezorgd dat de woning er tip top uitziet als jij komt kijken. Probeer je dus te focussen op kleine details die misschien niet meteen in het oog springen. Zeker als je niet van plan bent om te gaan verbouwen is dit belangrijk. In mijn E-book lees je hier meer over. Ook vind je daar een handige checklist waardoor je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet!

Waar moet je je niet door laten afleiden?

Er komt bij een bezichtiging veel op je af. Het is dus belangrijk dat je je goed concentreert op de dingen die jíj wilt weten. Wil je ongestoord en alleen een rondje lopen? Zeg dat gerust tegen de verkoper of makelaar. Zijn er veel andere kijkers? Blijf dan tot het rustiger wordt. Let ook niet teveel op details van de inrichting. Een lelijke kast of paarse muur zijn later zo weggewerkt.

Wat moet je meenemen tijdens een bezichtiging?

Ook hier is goede voorbereiding het halve werk. Verdeel van tevoren dus alvast zoveel mogelijk taken. Neem een camera mee die ook goede foto’s maakt bij weinig licht. Ook een meetlint is handig om mee te nemen. Niet alleen is het slim om de ruimtes op te meten, maar bijvoorbeeld ook de ramen. Meer weten? Download dan mijn E-book “Jouw droomhuis bezichtigen”. Je hebt dan meteen een superhandige checklist waardoor de bezichtiging voor jou een eitje wordt!

Leuk, een bezichtiging!

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Wat krijg je allemaal?
  • Handige vragen om aan de verkoper te stellen
  • Een checklist voor alle ruimtes in het huis
  • Veel ruimte om mee te schrijven, zodat je het later kan teruglezen
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren