8 vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

Niemand kent een huis zo goed als de bewoner. Die weet de dingen die je niet kan zien, maar alleen kan ervaren. Het is dus belangrijk dat je hem goede vragen stelt tijdens de bezichtiging. Dit is een lijstje van handige vragen. Maar stel er gerust meer dan deze acht!

Joost Schulze

Checklist huis bezichtigen

Alleen op zoek naar de huis bezichtigen checklist? Download hem direct. Vergeet ook niet voor je bezichtiging je maximale hypotheek te berekenen. Dan kun je snel bieden als je het je droomhuis blijkt te zijn.

Welke vragen moet ik stellen aan de verkoper?

1. Waarom ben je hier ooit gaan wonen?

Ooit was de bewoner ook een kijker, net als jij. Het is goed te weten wat toen zijn eisen en wensen waren. En waarom deze woning daaraan heeft voldaan. Of op welke punten de verwachtingen niet zijn waargemaakt.

2. Hoe was het om hier te wonen?

Je weet nu waarom de verkoper ooit dit huis kocht. Was de werkelijkheid net zo goed als de verwachtingen? Vraag vooral naar specifieke herinneringen aan het huis, zowel de goede als slechte.

3. Wat is voor jou de fijnste plek in huis?

Elk huis heeft wel iets. Een plekje waar precies de zon op staat als je uit je werk komt of een raam met mooi uitzicht in de winter. Misschien klinkt het je als muziek in de oren. Misschien vind je het wel niets. In beide gevallen is dat goed om te weten.

4. Wat zoek je in een nieuwe woning wat deze woning niet biedt?

Net als alle andere huizen, is ook dit huis niet perfect. Want er is een reden om het huis nu te verkopen. Vraag wat de verkoper zoekt op een nieuwe plek. Want dat is blijkbaar in dit huis niet voorhanden.

5. Hoeveel kijkers heb je al gehad?

Een inkopper, want meer kijkers betekent een andere verhouding tussen koper en verkoper. Goed om te weten!

6. Waarover had je voor het laatst een akkefietje met de buren?

Vraag vooral naar een specifieke gebeurtenis uit het verleden. Is er veel contact in de buurt, of juist helemaal niet? Verdwijnen er wel eens pakketjes van Zalando? Hoe dan ook, buren krijg je er gratis bij.

7. Welk groot onderhoud heb je voor het laatst aan de woning gedaan?

Een huis brengt onderhoud met zich mee. Dus het is belangrijk daar naar te vragen. Misschien is er ook wel veel achterstallig onderhoud. Ga daar actief naar op zoek tijdens de bezichtiging. Dat is goed voor eventuele onderhandelingen. En overweeg een bouwkundige keuring. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

8. Heb je al een nieuw huis gekocht, en wanneer ga je verhuizen?

Je wilt graag weten of er tijdsdruk is voor de verkoper. Dat is een belangrijk aspect in de strategie van het bieden. Als het huis liever gisteren verkocht wordt, kan je daar natuurlijk je voordeel mee doen.

Leuk, een bezichtiging!

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Wat krijg je allemaal?
  • Handige vragen om aan de verkoper te stellen
  • Een checklist voor alle ruimtes in het huis
  • Veel ruimte om mee te schrijven, zodat je het later kan teruglezen
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren

Extra huis bezichtigen tips

Ik heb nog een paar extra tips voor je die zeker handig zijn als je een huis gaat bezichtigen.

  1. Bereken vooraf je maximale hypotheek. Zo kun je naderhand snel tot een openingsbod komen. Handig, want in deze krappe huizenmarkt zijn er veel kapers op de kust.
  2. Download onze checklist huis bezichtigen dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
  3. Als de mogelijkheid er is ga dan altijd een tweede keer kijken, voordat je een bod gaat doen. Vaak zie je de eerste keer wat dingen over het hoofd.
  4. Helemaal happy met het huis? Maak gratis een afspraak met 1 van onze hypotheekadviseurs. Samen kunnen we kijken hoe hoog jouw bod maximaal mag zijn op basis van je financiële situatie. Dit kan je onderhandelingspositie behoorlijk versterken.