Huis kopen zonder kijken: is het verstandig?

De huizenmarkt is – vooral in de steden – krap. Hierdoor worden kopers gedwongen om snel te handelen zodat ze kunnen concurreren met andere kopers. Het kopen van een huis zonder te kijken wordt daarom steeds reëler. Maar is het verstandig?

Benine Bijleveld

Liever niet

Het verbaast je waarschijnlijk niets, maar een huis kopen zonder te kijken is een enorm risico. Zo wil je tijdens een bezichtiging letten op de omgeving, op de kleine details zoals afwerking, wil je ruimtes nameten en wil je foto’s maken voor extra bestudering. Wanneer je blind een huis koopt, zul je moeten vertrouwen op de verkopende makelaar. De ervaring leert dat zij niet tot in detail gaan wat betreft de mankementen. Misschien ontmoet je bij een bezichtiging trouwens ook wel de verkoper. Dit geef de kans om ook vragen aan hem/haar te stellen.

Huis kopen zonder kijken: RTL4

Het programma waarin mensen een huis kopen zonder te kijken op RTL4 is een hit. De deelnemers hebben geen enkel idee in welk huis ze terecht zullen komen. Het idee voor dit programma komt natuurlijk door de oververhitte woningmarkt in steden zoals Haarlem, Amsterdam of Utrecht. Hier wordt vaak veel boven de vraagprijs geboden en is er nauwelijks tijd om het huis goed te bezichtigen. Laat staan twee keer. In het programma stellen ze een team verantwoordelijk voor het zoeken, kopen en het verbouwen van het huis.

Kopen zonder kijken? Liever toch een goede voorbereiding

Ook de adviseurs van Ikbenfrits snappen dat de markt pure gekheid is op het moment. Toch zullen zij je afraden om een huis te kopen zonder te kijken. Wel kun je op hen vertrouwen dat ze snel werken om je hypotheek rond te krijgen, zo kun je sneller schakelen tijdens het proces. Ikbenfrits werkt vooral digitaal, en heeft op korte termijn beschikbaarheid voor een gesprek. Zo kun je binnen no-time advies inwinnen over de beste hypotheek voor jouw situatie. En laat je vooral niet gek maken!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren