Wat is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)?

14 juni 2021 128x

Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt nemen, kun je als VvE aanspraak maken op de subsidie energiebesparing eigen huis. Eigenaren die niet in een VvE zitten, regelen een subsidie met een Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Bénine Bijleveld

Subsidie energiebesparing eigen huis

Voor VvE's, woonverenigingen of wooncoöperaties die energie willen besparen in hun gebouw is er de subsidie energiebesparing eigen huis. Deze mag gebruikt worden voor energieadvies en voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of aanvullende maatregelen. De volgende vormen van isolatie vallen onder de subsidie:

  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie en/of bodemisolatie
  • Hoogrendementsglas

Voorwaarde is wel dat je minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt. Heb je een huis maar maak je geen deel uit van een VvE? Dan kun je aanspraak maken op de zogenaamde investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Subsidie berekenen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een Excel sheet gemaakt waarmee je kunt zien hoeveel subsidie je krijgt per post, zo kun je zelf berekenen op hoeveel je subsidie je ongeveer aanspraak maakt. Weet wel dat dit informatief is en dat het gaat om een indicatie.

VvE subsidie of individuele subsidie?

Als je een huis hebt dat onderdeel is van een VvE, kun je ervoor kiezen om óf een subsidie energiebesparing eigen huis te nemen (als je je hele VvE meekrijgt) óf de individuele investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Je kunt voor jouw huis wel maar één keer subsidie krijgen. Dit betekent dat als de VvE al een subsidie heeft gekregen voor het hele gebouw, jij niet ook nog zelf subidie kunt aanvragen.

Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen

Het aanvragen van de subsidie kun je online zelf doen via de site van RVO. Ook een uitvoerende partij kan dit voor je doen, maar die moet je eerst machtigen. Met deze subsidie krijg je maar een deel vergoed van de uitgaven die je maakt als VvE. Is er niet genoeg geld in kas? Je kunt goedkoop geld lenen voor het verduurzamen van het gebouw met een energiebespaarlening.