Bankgarantie: wat is het en heb ik dat nodig?

28 mei 2021 6393x

Zie je af van de koop van een huis en zijn er geen ontbindende voorwaarden? Met een bankgarantie betaalt de bank dan de waarborgsom: het bedrag dat jij aan de koper betaalt wanneer je besluit het huis toch niet te kopen. Met een bankgarantie is je schuld verplaatst, niet weg. Hier lees je hoe dat zit.

Michiel Lensink

De bankgarantie is een waarborgsom

Als je een huis gaat kopen, leg je de afspraken tussen jou en de verkoper vast in een koopcontract. Je spreekt dan ook af dat je 10% van de koopsom betaalt als je na de bedenktijd besluit dat je het huis toch niet koopt. Deze 10% heet de waarborgsom. De verkoper heeft op deze manier een stok achter de deur: een soort garantie dat jij het huis ook echt koopt. Deze aanbetaling wordt naar de notaris overgemaakt, die het bedrag beheert in een depot. Soms heb je niet genoeg eigen geld om deze waarborg te betalen. In dat geval kun je een bankgarantie aanvragen. Hiermee staat de bank garant voor de waarborgsom, mocht jij je verplichtingen niet nakomen.

Je hoeft de waarborgsom niet altijd te betalen

Als de koop niet doorgaat omdat je je binnen drie dagen bedenkt, hoef je niets te betalen. Dit is namelijk jouw bedenktijd. Nog slimmer is het om ontbindende voorwaarden op te nemen in het contract. Hierme kun je soms ook zonder kosten onder de koop uitkomen. Bijvoorbeeld als het je niet lukt om een hypotheek te krijgen, of als blijkt dat er allerlei verborgen gebreken in het huis zitten. De ontbindende voorwaarden verlopen meestal na zes weken. Binnen die tijd moet je een hypotheek geregeld hebben. Als dat niet lukt, kun je in de problemen komen.

Wat zijn de kosten van een bankgarantie?

De bank staat voor je garant, maar dat doen ze niet gratis. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van het gegarandeerde bedrag. Omdat de waarborgsom meestal 10% is, ben je 1% van 10% = 0,1% van de koopsom kwijt. Voor een huis van 200.000 euro is dat 200 euro.

Wanneer wij een hypotheek voor je aanvragen, zorgen we ook voor een bankgarantie als dat nodig is. Dat hoort bij onze service, wel zo makkelijk! Bij ons betaal je daarnaast niet 1%, maar 0,9% met een minimum van 225 euro.

Je hypotheek met Frits

Ben je je nog aan het oriënteren op een goede hypotheek, maar weet je niet waar? Onze adviseurs houden van een uitdaging en vinden het belangrijk dat jij zorgeloos in je nieuwe huis kunt wonen. Je hypotheek wordt van A tot Z gefixt! Wil je snel een keertje bellen?

Lees ook