Bankgarantie: wat is het en heb ik dat nodig?

Zie je af van de koop van een huis en zijn er geen ontbindende voorwaarden? Met een bankgarantie betaalt de bank dan de waarborgsom: het bedrag dat jij aan de koper betaalt wanneer je besluit het huis toch niet te kopen. Met een bankgarantie is je schuld verplaatst, niet weg. Hier lees je hoe dat zit.
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

6057

Bereken direct wat jij kunt lenen

De bankgarantie is een waarborgsom

Als je een huis gaat kopen, leg je de afspraken tussen jou en de verkoper vast in een koopcontract. Je spreekt dan ook af dat je 10% van de koopsom betaalt als je na de bedenktijd besluit dat je het huis toch niet koopt. Deze 10% heet de waarborgsom. De verkoper heeft op deze manier een stok achter de deur: een soort garantie dat jij het huis ook echt koopt. Deze aanbetaling wordt naar de notaris overgemaakt, die het bedrag beheert in een depot.

Soms heb je niet genoeg eigen geld om deze waarborg te betalen. In dat geval kun je een bankgarantie aanvragen. Hiermee staat de bank garant voor de waarborgsom, mocht jij je verplichtingen niet nakomen.

Je hoeft de waarborgsom niet altijd te betalen

Als de koop niet doorgaat omdat je je binnen drie dagen bedenkt, hoef je niets te betalen. Dit is namelijk jouw bedenktijd. Nog slimmer is het om ontbindende voorwaarden op te nemen in het contract. Hiermee kun je soms ook zonder kosten onder de koop uitkomen. Bijvoorbeeld als het je niet lukt om een hypotheek te krijgen, of als blijkt dat er allerlei verborgen gebreken in het huis zitten. De ontbindende voorwaarden verlopen meestal na zes tot acht weken. Binnen die tijd moet je een hypotheek geregeld hebben. Als dat niet lukt, kun je in de problemen komen.

Wat zijn de kosten van een bankgarantie?

De bank staat voor je garant, maar dat doen ze niet gratis. De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van het gegarandeerde bedrag. Omdat de waarborgsom meestal 10% is, ben je 1% van 10% = 0,1% van de koopsom kwijt. Voor een huis van 300.000 euro is dat 300 euro. Wanneer wij een hypotheek voor je aanvragen, zorgen we ook voor een bankgarantie als dat nodig is. Dat hoort bij onze service, wel zo makkelijk! Bij ons betaal je 0,9% met een minimum van 225 euro.

Je hypotheek met Frits

Ben je je nog aan het oriënteren op een goede hypotheek, maar weet je niet waar? Onze adviseurs houden van een uitdaging en vinden het belangrijk dat jij zorgeloos in je nieuwe huis kunt wonen. Je hypotheek wordt van A tot Z gefixt! Wil je snel een keertje bellen?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.