Bankgarantie: wat is het en heb ik dat nodig?

Een bankgarantie klinkt leuker dan het is. Als je afziet van de koop van je huis en er gelden geen ontbindende voorwaarden dan betaalt de bank de 10% die je schuldig bent aan de verkoper. Je schuld is hiermee verplaatst, niet weg. Ik leg je uit hoe dit werkt.

Sarah Famke Oortgijsen

Bankgarantie: de bank betaalt als jij je niet aan je afspraken houdt

Als je een huis gaat kopen leg je de afspraken tussen jou en de verkoper vast in een koopcontract. Je spreekt dan ook af dat je 10% van de koopsom betaalt als je er zomaar van af ziet. Zo weet de verkoper zeker dat jij het huis gaat kopen. Meestal vraagt de verkoper dan om een bankgarantie. De bank betaalt de verkoper 10% van de koopsom als je afziet van de koop. Dat klinkt leuker dan het is. Jij hebt nu namelijk een schuld aan de bank. Een bankgarantie wordt ook wel een waarborgsom genoemd.

Je hoeft de waarborgsom niet altijd te betalen

Als de koop niet doorgaat omdat je je binnen 3 dagen bedenkt hoef je niets te betalen. Ook spreek je ontbindende voorwaarden af. Bijvoorbeeld als het je niet lukt om een hypotheek te krijgen. Of omdat er allerlei verborgen gebreken aan het huis zijn. Dan wordt het koopcontract geannuleerd en hoef je niets te betalen. Het is belangrijk om de juiste ontbindende voorwaarden op te nemen in je koopcontract.

Wat kost een bankgarantie en wie regelt dat?

De bank staat voor je garant. Dat doen ze niet gratis. Een bankgarantie kost 1% van het gegarandeerd bedrag. Omdat de waarborgsom meestal 10% is ben je 1% van 10% = 0,1% van de koopsom kwijt. Voor een huis van 200.000 euro is dat 200 euro. Bij de aanvraag van je hypotheek zorgen wij ook voor een bankgarantie als dat nodig is. Dat hoort bij de service. Wel zo makkelijk.

Waar moet ik nog meer op letten?

De ontbindende voorwaarden verlopen meestal na zes weken. Dan moet je een hypotheek geregeld hebben. Als dat niet lukt, kun je in de problemen komen. Maak een telefonische afspraak met één van mijn adviseurs. Ze kunnen ook alvast een berekening voor je doen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zij weten ook wat er in het koopcontract moet staan. Dat is ook fijn.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren