Afsluitkosten hypotheek: bemiddeling, advies en taxatie

03 januari 2022 16293x

Bij het regelen van je hypotheek komen behoorlijk wat kosten kijken, zo heb je advieskosten, bemiddelingskosten en taxatiekosten. Niet alleen als je een huis koopt, maar ook als je jouw hypotheek wilt oversluiten of verhogen.

Bénine Bijleveld

Bijkomende kosten

Je wilt een hypotheek afsluiten? Helaas komen daar altijd extra kosten bij kijken. Je betaalt namelijk ook voor het advies over je hypotheek, de bemiddelingskosten en de taxatiekosten. Benieuwd hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek?

Advieskosten

Uitzoeken wat voor jou de beste keuze is, kost onze adviseurs tijd. Je betaalt hier pas voor als er een renteaanbod wordt gedaan, al het advies vóór dit moment is bij ons kosteloos. Anders dan bij sommige andere hypotheekadviseurs, gaat er bij ons geen meter lopen bij je gesprekken. Wij werken met vaste prijzen, zo weet je precies waar je aan toe bent,

Meer lezen over onze tarieven

Bemiddelingskosten

Naast de adviesgesprekken zijn er een hoop andere dingen die geregeld moeten worden. Contact met de banken, het controleren en aanleveren van documenten en zorgen dat alles in goede banen loopt tijdens de hypotheekaanvraag. Dit heet de bemiddeling. De advieskosten en bemiddelingskosten betaal je bij ons samen in een vast bedrag. De prijs is 1.990 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.400 euro als je je volgende huis gaat kopen of gaat oversluiten. Ben je ondernemer? Dan kost je hypotheekaanvraag wat meer werk en tijd. Daarom kost dit 250 euro extra.

Taxatiekosten

Als je een huis koopt of verkoopt, dan wil de bank zekerheid over de waarde van je huis. Daarom laat je een huis taxeren door een taxateur. Je huis laten taxeren is altijd verplicht, tenzij je een nieuwbouwhuis koopt en de eerste bewoner bent. De prijs is dan al vastgesteld. Wij werken samen met de bedrijven Fitrex en Maatwerk. Je betaalt via ons 600 euro aan taxatiekosten.

Taxatiekosten zelf betalen of meefinancieren

Taxatiekosten, bemiddelingskosten en advieskosten komen dus allemaal nog bovenop de koopprijs. Je kunt dit uit eigen zak betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in je hypotheek mee te financieren. Weet je niet wat voor jou de beste optie is? Dan kun je dat altijd checken bij één van onze adviseurs tijdens een gratis hypotheekgesprek.