Afsluitkosten hypotheek: bemiddeling, advies en taxatie

Bij het regelen van je hypotheek komt een hoop kijken! Je krijgt ook te maken met advieskosten, bemiddelingskosten en de taxatiekosten. Niet alleen als je een huis koopt krijg je hier mee te maken, maar ook als je jouw hypotheek wilt oversluiten of verhogen. Maar wat is het verschil tussen deze kosten? En moet je ze altijd uit eigen zak betalen? Ik heb het voor je uitgezocht.

Casper van Groos

Wat kun je kopen?

Als je een hypotheek wilt afsluiten moet je natuurlijk eerst weten of je het wel kunt betalen. Zeker met alle extra afsluitkosten wil je zeker weten dat je genoeg kunt lenen om je nieuwe droomhuis te kopen. Met mijn tools bereken je binnen een paar minuten jouw maximale hypotheek. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Hypotheekadvies

Veel mensen kiezen voor een hypotheekadviseur om hen te helpen bij het kopen van een huis. Dit is altijd een slimme keuze! Je bespaart niet alleen tijd, maar je kunt ook kiezen uit meer dan 30 banken en je krijgt onafhankelijk advies. Mijn adviseurs zijn stuk voor stuk experts op hun eigen gebied. Afhankelijk van jouw wensen word je gekoppeld aan een adviseur die jou in die situatie het beste kan helpen.

Advieskosten

Maar wat zijn die kosten nou precies? Uitzoeken wat voor jou de beste keuze is, kost mijn adviseurs tijd. Ik vind het belangrijk dat er goed de tijd wordt genomen om jou goed advies te kunnen geven. Dit kost tijd en geld. Je betaalt pas als er een renteaanbod wordt gedaan, al het advies vóór dit moment is bij mij kosteloos.

Bemiddelingskosten

Naast de adviesgesprekken en al het werk dat daarbij komt kijken moet er nog meer geregeld worden. Contact met de banken, het controleren en aanleveren van documenten en zorgen dat alles in goede banen loopt met een hypotheekaanvraag zijn zaken die ik ook voor je regel. Voor bemiddelen worden ook altijd kosten gerekend: de bemiddelingskosten.

Wat kost het?

Bij mij betaal je voor advieskosten en bemiddelingskosten samen een vast bedrag van 1.500 euro als je je eerste huis gaat kopen, 1.850 euro als je je volgende huis gaat kopen of gaat oversluiten en 1.950 euro als je ondernemer bent. Dit is ongeveer twee keer goedkoper dan bij bijvoorbeeld De Hypotheker.

Taxatiekosten

Als je een huis koopt of verkoopt, moet je eerst weten hoeveel het waard is. Hiervoor laat je een huis taxeren door een taxateur. Als je jouw huis laat taxeren moet je altijd taxatiekosten betalen.

Is het verplicht?

Je huis laten taxeren is altijd verplicht, tenzij je een nieuwbouwhuis koopt en de eerste bewoner bent. De prijs is dan al vastgesteld. Je moet je huis onder andere laten taxeren omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen voor je hypotheek. Hiervoor moet je natuurlijk eerst weten hoeveel je huis waard is. Je kan zelf op zoek gaan naar een taxateur. Ik kan het ook voor je regelen. Ik werk samen met de bedrijven Fitrex en Maatwerk. Je betaalt dan 425 euro aan taxatiekosten.

Zelf betalen of meefinancieren

Taxatiekosten, bemiddelingskosten en advieskosten; je had er misschien niet meteen aan gedacht, maar deze kosten komen allemaal nog bovenop het geld dat je leent om je huis te kunnen kopen. Je kan deze uit eigen zak betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in je hypotheek mee te financieren. Weet je niet wat voor jou de beste optie is? Mijn adviseurs kunnen je er alles over vertellen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren