Overbieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en staat op het punt om een bod te gaan doen. 1 klein probleempje… Er zijn veel kapers op de kust. Overbieden is niet geheel zonder gevaar voor je toekomstige hypotheek. Ik leg het je uit. Pssttt! Vergeet ook niet het handige ebook.

Angelina Kemper

Hoe bepaal je het openingsbod?

Nu er veel kapers op de kust zijn voor jouw droomhuis, wil je het eigenlijk in 1 keer goed doen. Maar waar moet je op letten bij het bepalen van je openingsbod? Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de hypotheek. Als je gaat bieden, dan wil je natuurlijk wel het huis kunnen betalen. Bereken daarom vooraf je maximale hypotheek. Ben je van plan te gaan overbieden? Lees dan even verder.

Ik wil boven de vraagprijs bieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Ja, dit kan gevolgen hebben voor jouw hypotheek! Vanaf 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde financieren. Overbieden is daarom niet geheel zonder risico. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur. Dit is vervolgens ook het bedrag wat je maximaal kunt financieren op je huis. Ga je een bod doen boven de taxatiewaarde? Dan moet je het verschil uit eigen middelen betalen. Houdt er ook rekening mee dat je bij de aankoop van een woning te maken krijgt met aankoopkosten, gemiddeld zo’n 6 procent. Meestal, dus niet altijd, is de taxatie gelijk aan de koopprijs. Je hebt dus sowieso eigen middelen nodig voor de aankoop van de woning.

Voorbeeld

Stel: je hebt een bod gedaan op een woning van 250.000 euro. De taxateur heeft de woningwaarde vastgesteld op 240.000 euro. Dit betekent dat je maar 240.000 euro kunt financieren en dat je 10.000 euro zelf moet betalen uit eigen middelden.

Maar, stel dat de woning wordt getaxeerd op 260.000 euro dan kun je 260.000 financieren. Hierdoor zou je nog 10.000 over hebben voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Het kan dus ook positief voor je uitpakken.

Mijn adviseurs kunnen je helpen

Ben je van plan te gaan overbieden? Dan checken mijn adviseurs van te voren je financiële situatie, zodat jij zekerder de onderhandelingen in kunt gaan. Bereken je maximale hypotheek en plan vervolgens direct een afspraak in met mijn adviseurs.