Overbieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Je hebt een huis gevonden en staat op het punt om een bod te doen. Een probleem: de concurrentie is moordend. En daarom wil je overbieden, maar dit is niet altijd zonder gevaar voor je toekomstige hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

17853

Het openingsbod

Wanneer er veel anderen zijn die jouw huis willen hebben, wil je je openingsbod eigenlijk in één keer goed bepalen. Zo wil je van tevoren weten hoeveel je maximaal kunt lenen, wil je achtergrondinformatie verzamelen over het huis en de verkoper en gegevens opvragen over de buurt. Check bijvoorbeeld eens bij het Kadaster voor hoeveel huizen in de omgeving zijn verkocht. Wil je écht een streepje voor op je concurrentie? Dan zou je met de Biedverzekering van Frits kunnen bieden zonder de ontbindende voorwaarde 'onder voorbehoud van financiering'.

Overbieden op een huis

Als je flink boven de vraagprijs gaat bieden, heeft dit gevolgen voor jouw hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen in je hypotheek. Overbieden op een huis is daarom niet geheel zonder risico. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, het bedrag dat uit de taxatie komt is wat je maximaal kunt lenen bij de bank. Ga je een bod doen boven deze taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen zak moeten betalen. Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je een huis koopt, te maken krijgt met aankoopkosten, gemiddeld zo'n zes procent van de woningwaarde. Meestal (dus niet altijd) is de taxatie gelijk aan de koopprijs. Je hebt dus altijd eigen middelen nodig om een huis te kopen.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify.

In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een huis.

Voorbeeld

Stel: je hebt een bod gedaan op een huis van 250.000 euro. De taxateur heeft de woningwaarde vastgesteld op 240.000 euro. Dit betekent dat je maar 240.000 euro kunt lenen en dat je 10.000 euro zelf moet betalen uit eigen middelen.

Maar stel dat de woning wordt getaxeerd op 260.000 euro, dan kun je 260.000 euro lenen. Hierdoor zou je nog 10.000 euro over hebben voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Het kan dus ook positief voor je uitpakken.

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Bereken direct wat jij kunt lenen

Laat je helpen door Frits en maak meer kans!

Ga je overbieden op een huis? Check dan eerst met onze adviseurs je financiële situatie, zodat jij verzekerd de onderhandelingen in kunt gaan. Als je ze dan toch spreekt, kun je direct vragen om een Biedcertificaat of Biedverzekering. Zo maak je meer kans op je droomhuis. Laat je hieronder weten wanneer we je mogen bellen?

Nu een afspraak maken
Eerste pagina - E-book bieden

Bieden: zo doe je dat

In de huizenmarkt van nu is bieden bijna een kunstvorm geworden. Overbieden is inmiddels meer regel dan uitzondering en de concurrentie kan overweldigend aanvoelen. Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Eerste pagina - E-book bieden

Download het gratis E-book “Bieden op een huis”.

Met dit e-book weet je wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bieden, inclusief een handige voorbeeldbrief om je bod uit te brengen!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.