Overbieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en staat op het punt om een bod te gaan doen. Een klein probleempje: er zijn veel kapers op de kust die minstens zo graag het huis willen hebben. Overbieden op een huis is niet geheel zonder gevaar voor je toekomstige hypotheek, je leest ’t allemaal hier.

Angelina Kemper

Het openingsbod

Wanneer er veel anderen zijn die jouw huis willen hebben, wil je je openingsbod eigenlijk in een keer goed bepalen. Zo wil je van tevoren weten hoeveel je maximaal kunt lenen, wil je achtergrondinformatie verzamelen over het huis en de verkoper en gegevens opvragen over de buurt. Check bijvoorbeeld eens bij Kadaster voor hoeveel huizen in de omgeving zijn verkocht.

Overbieden op een huis

Als je flink boven de vraagprijs gaat bieden, heeft dit gevolgen voor jouw hypotheek. Vanaf 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde financieren. Overbieden op een huis is daarom niet geheel zonder risico. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, dit is vervolgens ook het bedrag wat je maximaal kunt financieren op je huis. Ga je een bod doen boven de taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen middelen moeten betalen. Houd er ook rekening mee dat je bij de aankoop van een woning te maken krijgt met aankoopkosten, gemiddeld zo’n zes procent. Meestal (dus niet altijd) is de taxatie gelijk aan de koopprijs. Je hebt dus sowieso eigen middelen nodig voor de aankoop van de woning.

Voorbeeld

Stel: je hebt een bod gedaan op een huis van 250.000 euro. De taxateur heeft de woningwaarde vastgesteld op 240.000 euro. Dit betekent dat je maar 240.000 euro kunt financieren en dat je 10.000 euro zelf moet betalen uit eigen middelden.

Maar, stel dat de woning wordt getaxeerd op 260.000 euro, dan kun je 260.000 financieren. Hierdoor zou je nog 10.000 over hebben voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Het kan dus ook positief voor je uitpakken.

Laat je helpen door Ikbenfrits en maak meer kans!

Ga je overbieden op een huis? Check dan eerst met de adviseurs van Ikbenfrits je financiële situatie, zodat jij verzekerd de onderhandelingen in kunt gaan. Als je ze dan toch spreekt kun je direct vragen om een Biedcertificaat. Zo maak je meer kans op je droomhuis! Laat hieronder weten wanneer je goed te bereiken bent. Tot snel!