Overbieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?

08 maart 2022 19479x

Je hebt een huis gevonden en staat op het punt om een bod te doen. Een probleem: de concurrentie is moordend. En daarom wil je overbieden, maar dit is niet atlijd zonder gevaar voor je toekomstige hypotheek.

Angelina Kemper

Het openingsbod

Wanneer er veel anderen zijn die jouw huis willen hebben, wil je je openingsbod eigenlijk in één keer goed bepalen. Zo wil je van tevoren weten hoeveel je maximaal kunt lenen, wil je achtergrondinformatie verzamelen over het huis en de verkoper en gegevens opvragen over de buurt. Check bijvoorbeeld eens bij het Kadaster voor hoeveel huizen in de omgeving zijn verkocht. Wil je écht een streepje voor op je concurrentie? Dan zou je kunnen bieden zonder voorbehoud van financiering met de Biedverzekering van Frits.

Overbieden op een huis

Als je flink boven de vraagprijs gaat bieden, heeft dit gevolgen voor jouw hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen in je hypotheek. Overbieden op een huis is daarom niet geheel zonder risico. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, het bedrag dat uit de taxatie komt is wat je maximaal kunt lenen bij de bank. Ga je een bod doen boven deze taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen zak moeten betalen. Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je een huis koopt, te maken krijgt met aankoopkosten, gemiddeld zo'n zes procent van de woningwaarde. Meestal (dus niet altijd) is de taxatie gelijk aan de koopprijs. Je hebt dus altijd eigen middelen nodig om een huis te kopen.

Voorbeeld

Stel: je hebt een bod gedaan op een huis van 250.000 euro. De taxateur heeft de woningwaarde vastgesteld op 240.000 euro. Dit betekent dat je maar 240.000 euro kunt lenen en dat je 10.000 euro zelf moet betalen uit eigen middelden.

Maar, stel dat de woning wordt getaxeerd op 260.000 euro, dan kun je 260.000 euro lenen. Hierdoor zou je nog 10.000 euro over hebben voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Het kan dus ook positief voor je uitpakken.

Bieden zonder voorbehoud met de Biedverzekering

De Biedverzekering is een document waarin wij verklaren tot welk bedrag je een huis kunt kopen. De verzekering geeft de verkopend makelaar meer vertrouwen en zorgt voor meer kans om geaccepteerd te worden! Maar nog belangrijker: jij kunt bieden zónder voorbehoud van financiering, zonder risico te lopen. Krijg je een boete als je hypotheek toch niet rondkomt? Dan ben je daartegen verzekerd, je hoeft deze dus niet te betalen.

Voorbeeld Biedverzekering

Laat je helpen door Frits en maak meer kans!

Ga je overbieden op een huis? Check dan eerst met onze adviseurs je financiële situatie, zodat jij verzekerd de onderhandelingen in kunt gaan. Als je ze dan toch spreekt kun je direct vragen om een Biedcertificaat of Biedverzekering. Zo maak je meer kans op je droomhuis. Laat je hieronder weten wanneer we je mogen bellen?

Download hier mijn gratis e-book over het bepalen van jouw openingsbod

Je gaat een bod plaatsen op een huis? Spannend! Vul hier je e-mailadres in, dan stuur ik je gratis mijn e-book. Daarin leg ik je precies uit hoe dat nou moet, bieden op een huis. Ook vind je er een handige voorbeeldbrief. Die kun je gebruiken om de makelaar in te lichten over jouw bod!

Lees ook