Staat je huis onder water? Dit zijn je opties

Je huis staat onder water. Dat is natuurlijk super vervelend. Bij een verkoop blijf je in dat geval met een restschuld zitten. Maar wat zijn al je opties? We nemen ze met je door.
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

12649

Wat betekent het als je huis onder water staat?

Wanneer je hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je huis, staat je huis onder water. Dat kan betekenen dat de woningwaarde is gedaald na de aankoop van je huis. Het kan ook zijn dat je een hypotheek hebt afgesloten die hoger was dan de waarde van je huis. Wat ben je van plan te gaan doen?

Bereken direct wat jij kunt besparen

Je wilt oversluiten

Je huis staat onder water en je wilt graag oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Omdat de rentes laag zijn, kunnen je maandlasten mogelijk omlaag waardoor je meer geld overhoudt om je hypotheek af te lossen. Toch is dit niet zo eenvoudig. Sinds 1 januari 2018 verstrekken banken namelijk nog maar hypotheken tot 100% van de woningwaarde. Alles daarboven zul je dan eerst moeten aflossen.

Nu berekenen wat je kunt besparen

Je wilt verhuizen

Als je wilt verhuizen, dan ga je een nieuwe hypotheek afsluiten. Wanneer jouw huidige huis onder water staat, kan dit ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten. Deze restschuld kun je zelf aflossen of je kunt deze meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je hebt hiervoor natuurlijk wel voldoende inkomen nodig.

Je wilt aflossen

Wil je je huis weer 'boven water' hebben? Dan kun je ervoor kiezen om wat extra af te lossen. Zo bespaar je ook op je maandelijkse lasten.

Huis onder water? Vraag hulp aan een hypotheekadviseur

Als je huis onder water staat, is het belangrijk om goed na te gaan welke opties je hebt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Plan met één van onze adviseurs een hypotheekgesprek in om je opties te verkennen. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je mogelijkheden kan zien bij meer dan 30 verschillende banken. Zullen we?

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.