Staat je huis onder water? Dit zijn je opties

31 maart 2022 12861x

Je huis staat onder water. Dat is natuurlijk supervervelend. Bij een verkoop blijf je in dat geval met een restschuld zitten. Maar wat zijn al je opties? We nemen ze met je door.

Angelina Kemper

Wat betekent het als je huis onder water staat?

Wanneer je hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je huis, staat je huis onder water. Dat kan betekenen dat de woningwaarde is gedaald na de aankoop van je huis. Het kan ook zijn dat je een hypotheek hebt afgesloten die hoger was dan de waarde van je huis. Wat ben je van plan te gaan doen?

Je wilt oversluiten

Je huis staat onder water en je wilt graag oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Omdat de rentes laag zijn, kunnen je maandlasten mogelijk omlaag waardoor je meer geld overhoudt om je hypotheek af te lossen. Toch is dit niet zo eenvoudig. Sinds 1 januari 2018 verstrekken banken namelijk nog maar hypotheken tot 100% van de woningwaarde. Alles daarboven zul je dan eerst moeten aflossen.

Je wilt verhuizen

Als je wilt verhuizen, dan ga je een nieuwe hypotheek afsluiten. Wanneer jouw huidige huis onder water staat, kan dit ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten. Deze restschuld kun je zelf aflossen of je kunt deze meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je hebt hiervoor natuurlijk wel voldoende inkomen nodig.

Je wilt aflossen

Wil je je huis weer 'boven water' hebben? Dan kun je ervoor kiezen om wat extra af te lossen. Zo bespaar je ook op je maandelijkse lasten.

Huis onder water? Vraag hulp aan een hypotheekadviseur

Als je huis onder water staat, is het belangrijk om goed na te gaan welke opties je hebt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Plan met één van onze adviseurs een hypotheekgesprek in om je opties te verkennen. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je mogelijkheden kan zien bij meer dan 30 verschillende banken. Zullen we?

Lees ook