Oversluiten als je huis onder water staat

Je huis staat onder water. Dit is natuurlijk vervelend. Bij een verkoop zou je met een restschuld blijven zitten. Maar wil je verhuizen, zo snel mogelijk aflossen of verhuizen? Voor alle scenario’s heb ik een plan van aanpak.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat betekent het als je huis onder water staat?

Wanneer je hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je huis, staat je huis onder water. Dat kan betekenen dat de woningwaarde is gedaald na de aankoop van je huis. Het kan ook zijn dat je een hypotheek hebt afgesloten die hoger was dan de waarde van je woning. Ongeacht de oorzaak van jouw huidige situatie, begeleiden wij je graag en zullen we kijken waar voor jou kansen en mogelijkheden te vinden zijn.

Je wilt verhuizen

Als je wilt verhuizen moet er een nieuwe hypotheek worden afgesloten. Wanneer jouw huidige huis onder water staat, kan dit ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten. Deze restschuld kun je zelf aflossen of je kunt de bank vragen om mee te financieren door middel van het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Wil je snel weten wat voor jou de beste oplossing is? Maak een afspraak en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Je wilt zo snel mogelijk aflossen

Je huis staat onder water, maar je bent nog niet zeker van jouw toekomst. Daarom wil je graag zorgen dat je huis weer ‘boven water’ komt te staan. Wanneer je meer gaat aflossen, zal dat ook schelen in de maandelijkse hypotheeklasten. Dat kan een hoop geld besparen per maand.

Wil je extra informatie en tips over het sneller aflossen van je hypotheek?

Je wilt oversluiten

Je huis staat onder water en je wilt graag oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Omdat de rentes historisch laag zijn, kan je maandlast omlaag gaan waardoor je meer geld overhoudt om je hypotheek af te lossen. Niet alle banken willen een hypotheek afsluiten als je onderwater staat. In de Doe ’t zelf check van Ikbenfrits wordt hier rekening mee gehouden.

Wil je ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn?

Een huis onder water, hoe zit dat?

Omdat in 2008 door de crisis de huizenprijzen daalden, kwam voor behoorlijk wat huizenbezitters hun huis onder water te staan. Veel mensen hebben bij aankoop een hogere hypotheek afgesloten dan de woningwaarde van het huis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBR) zijn de huizenwaarden in augustus 2016 gemiddeld 6% is gestegen ten opzichte van 2015. Dit is de sterkste stijging van woningwaarde in 14 jaar. Dat biedt voor velen een kans om een huis weer boven water te krijgen. In het derde kwartaal van 2018 was de gemiddelde prijs per vierkante meter in Nederland 2700,- euro. Dat is 500 euro hoger dan in 2008.

Oversluiten met je huis onder water

Ikbenfrits heeft alle hypotheekverstrekkers waarbij je kunt oversluiten als je huis onder water staat op een rij gezet. Bovendien worden deze banken met afwijkende acceptatienorm meegenomen in de gratis Doe ’t zelf-check!

Normaliter financiert een bank niet meer dan 101% van je woningwaarde. Dit loopt overigens af naar 100% in 2018, dus dan kan je huis niet meer bij aankoop al onder water staan. De volgende aanbieders hanteren een hogere acceptatiegrens ( hypotheek als percentage van woningwaarde):

Hypotheekverstrekker Acceptatiegrens
ABN 106,25%
ASR 110%
Attens * 110%
BLG 112%
Centraal Beheer 110%
Florius 110%
ING 115%
Nationale Nederlanden 112,5%
Regio Bank 112%
Syntrus Achmea * 110%
Woonfonds 110%

* Bij Attens en Syntrus Achmea kun je alleen onder deze voorwaarden oversluiten als je huidige hypotheek bij dezelfde aanbieder is.

Lees meer over hypotheek oversluiten.

Besparen