Goedkoopste hypotheek? Dit moet je weten

Of je nou voor het eerst een huis koopt, gaat verhuizen of in je eigen huisje wilt blijven wonen, je wil graag je hypotheek zo goedkoop mogelijk hebben, en houden! Logisch, een hypotheek is voor veel mensen de grootste kostenpost in de maand. Het is dus fijn om de goedkoopste hypotheek te hebben.

Casper van Groos

Hoe sta ik ervoor?

Met mijn slimme tools kan je, in welke situatie je ook zit, uitrekenen wat voor jou de goedkoopste hypotheek is. In de berekening worden de gegevens die jij invult meegenomen, om zo jouw opties te laten zien. Heb je al een hypotheek? Dan heb je vaak niet de goedkoopste hypotheek op dit moment! Bekijk of oversluiten voordelig voor je is. Heb je nog geen hypotheek en weet je jouw maximale hypotheek nog niet? In een paar minuten bereken je hoeveel je maximaal kunt lenen.

De goedkoopste hypotheek

Het bedrag dat je betaalt aan de bank naast het bedrag dat je aflost, is de hypotheekrente. Hoe lager deze rente, hoe goedkoper de hypotheek uiteindelijk is. Hoeveel rente je in de maand aan je bank moet betalen, wordt bepaald door een paar verschillende factoren. Ik loop ze een voor een met je door.

De hoogte van je hypotheek

Dit is niet meer dan logisch. Het rentepercentage staat vast, maar hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe meer rente je moet betalen. Met een hogere lening betaal je dus automatisch meer rente aan je bank.

De vorm van je hypotheek

De soort hypotheek die je afsluit bepaalt hoeveel rente je in de maand moet betalen. Een annuïtaire lening is bijvoorbeeld anders dan een lineaire lening.

Rentevaste periode

Als je een hypotheek afsluit, kun je kiezen hoe lang je de rente vast wilt zetten. Een langere rentevaste periode, zorgt voor een hogere rente. De bank loopt namelijk geld mis als de rentes stijgen en jij nog steeds het lage tarief betaalt van het moment dat je afsloot. Om dit min of meer gelijk te trekken, zijn de rentes hoger bij een langere rentevaste periode.

Welke bank?

Elke bank bepaalt de hoogte van zijn eigen rente. Dit zorgt ervoor dat er een verschil is tussen de rentes bij verschillende banken. De goedkoopste hypotheek vind je dus bij de goedkoopste bank.

NHG

Tot slot; neem je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit kan flink uitmaken in het rentepercentage. Met NHG is de rente altijd lager, omdat het risico voor de bank om jou geld te lenen hierdoor kleiner wordt.

Maar…

De goedkoopste hypotheek is lang niet altijd de beste optie. Elke bank en elke hypotheek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is goed om hiernaar te kijken, voordat je definitief beslist welke hypotheek je neemt.

Voorwaarden

Vooral belangrijk zijn de hypotheekvoorwaarden. Hier staan belangrijke zaken in die per bank verschillen. Zoals of je jouw hypotheek mag meeverhuizen. Of heb je bijvoorbeeld plannen om te verbouwen? Wil je graag meer dan 10% extra boetevrij kunnen aflossen? Dan kan het zijn dat je bij de ene bank beter zit dan bij de ander. Er komt zoals je ziet heel veel kijken bij het vinden van je goedkoopste hypotheek, maar vooral de hypotheek die het beste bij jou past. Ik snap dat het hier ingewikkeld kan worden. Mijn gespecialiseerde adviseurs helpen je graag.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren