Kosten verkoopmakelaar

Bij het verkopen van je huis kun je een makelaar inschakelen om te helpen met de verkoop. De kosten van je verkoopmakelaar heet courtage en kan tot in de duizenden euro’s lopen. Gelukkig is er soms een beetje ruimte voor onderhandeling.
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2023
eye

4979

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is makelaarscourtage?

Makelaarscourtage is de vergoeding die een makelaar krijgt voor de diensten die hij of zij levert bij het verkopen van een huis. Deze vergoeding kan vast zijn of gebaseerd op een percentage. Ook kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen zonder makelaar, dit kost aanzienlijk minder geld. Goed om te weten is dat het verkopen van je huis veel tijd in beslag neemt. Je moet de markt verkennen, actief zijn in het contact met potentiële bieders en ook de bezichtigingen regelen.

Maximale hypotheek berekenen

Wat doet een verkoopmakelaar?

Hij of zij helpt jou bij het bepalen van de juiste prijs van je huis en geeft advies over de vraagprijs. De makelaar bekijkt onder andere je gegevens in het Kadaster en vergelijkt jouw huis met huizen in de buurt. Hierna zorgt de makelaar ervoor dat je huis ook daadwerkelijk op de markt komt en plaatst deze op huizenwebsites zoals Funda en sociale media. Als een koper geïnteresseerd is, onderhoudt de makelaar het contact. Bij een bod waar beide partijen het mee eens zijn, stelt de makelaar een koopcontract op.

 

Wat kost een makelaar?

In Nederland mag een makelaar zelf bepalen hoeveel de diensten kosten. Een makelaar kan ervoor kiezen om een vast tarief te hebben, of om te werken met een percentage van de verkoopwaarde. Een gangbaar percentage is 1,5% van de huizenprijs. Dit is inclusief BTW, maar exclusief opstartkosten, die meestal tussen de 300 en 500 euro liggen. Het percentage dat je betaalt aan makelaarscourtage verschilt per makelaar en is ook afhankelijk van de markt. Een huis dat lastiger verkoopt, kost namelijk ook meer tijd. De kosten van de verkoopmakelaar zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting.

Kun je onderhandelen over de kosten van de verkoopmakelaar?

Ja. Zorg ervoor dat je in een goede onderhandelingspositie zit door verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Sommige makelaars hebben een bodemprijs waar ze liever niet onder gaan zitten. Besteed dan ook niet te veel tijd aan onderhandelingen, het is vaak efficiënter om verschillende makelaars te vergelijken en de goedkoopste te kiezen.

Verhuisplannen?

Heb je verhuisplannen en vragen over je nieuwe hypotheek? Of over de kosten van je verkoopmakelaar? Je kunt altijd aankloppen bij onze adviseurs. Zij stropen hun mouwen op en zoeken de beste hypotheek voor je. Beloofd.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

22/11/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

16/11/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

19/10/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.