Kosten verkoopmakelaar

Bij het verkopen van je huis kan je een makelaar inschakelen om te helpen met de verkoop. Een makelaar wil ook brood op de plank en vraagt natuurlijk een vergoeding voor de diensten die hij of zij levert. Dit heet makelaarscourtage en kan tot in de duizenden euro’s lopen. Gelukkig staat de prijs vaak niet vast en kan erin onderhandeld worden. Ik leg je alles uit over de kosten verkoopmakelaar.

Friso Bakker

Dit is makelaarscourtage

Makelaarscourtage is de vergoeding die een makelaar krijgt voor de diensten die hij of zij levert bij het verkopen van een huis. Dit bedrag bestaat uit een percentage van de verkoopprijs. Jij betaalt deze prijs aan de makelaar, dat doe je vaak nadat er een overeenkomst is gesloten over de verkoop van het huis.

Met of zonder makelaar verkopen

Je kan je huis verkopen zonder makelaar, met als grootste voordeel dat je er dan geen kosten aan kwijt bent. Een makelaar kan namelijk aardig in de kosten lopen. Wel moet je dan zelf taken op je nemen waar je misschien niet veel kennis van, en tijd voor hebt. Het verkopen van je woning kost namelijk wel wat tijd. Je moet de markt verkennen, actief zijn in het contact met potentiële bieders en bezichtigingen regelen.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Hij of zij helpt jou bij het bepalen van de juiste prijs van je huis en geeft advies over de vraagprijs. De makelaar bekijkt onder andere je gegevens in het kadaster en vergelijkt je huis met huizen in de buurt. Ook overlegt hij of zij met jou over je wensen en behoeften om tot een redelijke verkoopprijs te komen. Hierna zorgt de makelaar ervoor dat je huis ook daadwerkelijk op de markt komt en plaatst deze op huizenwebsites zoals Funda en vaak ook op sociale media. Als een koper geïnteresseerd is, onderhoudt de makelaar het contact. Bij een bod waar beide partijen het mee eens zijn, stelt de makelaar een koopcontract op.

Zo zit het met de kosten verkoopmakelaar

In Nederland mag een makelaar zelf bepalen hoeveel zijn diensten kosten. Een makelaar kan ervoor kiezen om een vast tarief te hebben, of te werken met een percentage van de verkoopwaarde van het huis. Een gangbaar percentage is 1,5% van de huizenprijs. Dit is inclusief BTW, maar exclusief opstartkosten, die meestal tussen de 300 en 500 euro liggen. Het percentage dat je betaalt aan makelaarscourtage kan verschillen per makelaar. Dit hangt vaak af van de werkzaamheden die de makelaar verricht. De prijs is ook afhankelijk van de markt, want een huis dat lastiger verkocht wordt kost ook meer tijd en dus geld. De makelaarskosten zijn helaas vaak niet aftrekbaar van de belasting. Wel zijn kosten zoals de taxatie aftrekbaar, vraag aan je makelaar bij voor welke kosten dit nog meer geldt.

Kan je onderhandelen over de kosten verkoopmakelaar?

Ja. Het is wel eens mogelijk dat er over de prijs van een makelaar te onderhandelen valt. Het is vaak namelijk een voorstel voor de uiteindelijke prijs. Zorg ervoor dat je in een goede onderhandelingspositie zit door verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Wel onderhandelen de meeste makelaars liever niet mét jou, maar vóór jou. Sommige makelaars hebben een bodemprijs waar ze liever niet onder gaan zitten. Besteed dan ook niet te veel tijd aan onderhandelingen, het is vaak efficiënter om verschillende makelaars te vergelijken en de goedkoopste te kiezen.

Verhuisplannen

Heb je verhuisplannen en heb je vragen over, of hulp nodig bij je verhuizing? Mijn adviseurs staan voor je klaar. Plan meteen een gratis bel-afspraak in!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren