Hoofdelijke aansprakelijkheid: je hypotheek bij scheiding

Je gaat uit elkaar. Als de hypotheek op naam van jullie beiden staat en één wilt blijven wonen in het huis, is het van belang om de ander te ‘ontslaan’ van de hoofdelijke aansprakelijkheid over het terugbetalen van de hypotheek. Hoe dit werkt lees je hier.
stopwatch

3 min

calendar
29 april 2021
eye

2643

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Je koopt samen met je partner een huis, in de meeste gevallen ben je dan allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de hypotheek. Dat betekent dat je allebei verantwoordelijk bent voor de schuld. Ook als je niet meer in je huis woont. Als jullie uit elkaar gaan en één van jullie in het huis blijft wonen, is het belangrijk dat de ander ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Kun je in het huis blijven wonen?

Ja, dat kan, als je portemonnee dit ook toelaat. Eerder betaalde je samen de maandlasten van de hypotheek, nu komt dit bij jou terecht. Kijk goed hoe hoog die maandlasten precies zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Denk erover na of het uitkopen van je ex-partner verstandig is, je moet hiermee rekening houden of je huis onder- of overwaarde heeft.

Ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Let goed op! Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek, totdat dit officieel is aangepast in de notariële akte en hypotheekakte. Dit betekent dat beide ex-partners tot dat moment verantwoordelijk zijn voor de maandlasten. Als dit niet goed geregeld wordt en een van beiden de kosten niet betaalt, is de ander er ook aansprakelijk voor. Als het wel goed is vastgelegd, krijgt een van de twee ex-partners ‘ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid’ en liggen de maandlasten vanaf dat moment bij de andere ex-partner.

Wij kunnen je helpen

Onze scheidingsexpert helpt dagelijks klanten met het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Het eerste gesprek is helemaal gratis. Je zit nergens aan vast, beloofd.

Nu een afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

17/11/2023

Je partner uitkopen uit jullie huis, hoe werkt dat?

6/07/2023

Een hypotheek na je scheiding, deze extra documenten heb je nodig

4/07/2023

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

29/04/2021

Hoofdelijke aansprakelijkheid: je hypotheek bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.