Hoofdelijke aansprakelijkheid: je hypotheek bij scheiding

Je gaat uit elkaar met je partner, dat is al vervelend genoeg. Je bent misschien zo druk bezig om alles rondom de scheiding te regelen, dat je bijna de hypotheek zou vergeten. Als de hypotheek op naam van jullie allebei staat en een van beiden in het huis wilt blijven wonen, is het van belang om de ander te ‘ontslaan’ van de hoofdelijke aansprakelijkheid over het terugbetalen van de hypotheek. Hoe dit werkt, leg ik aan je uit.

Friso Bakker

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Je koopt samen met je partner een huis, in de meeste gevallen ben je dan allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de hypotheek. Dat betekent dat je allebei verantwoordelijk bent voor de schuld. Ook als je niet meer in je huis woont. Als jullie uit elkaar gaan en een van jullie in het huis blijft wonen, is het belangrijk dat de ander ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Kan ik in het huis blijven wonen?

Ja, dat kan, als je portemonnee dit ook toelaat. Eerder betaalde je samen de maandlasten van de hypotheek, nu komt dit bij één persoon terecht. Kijk ook voor jezelf hoe hoog die maandlasten precies zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Check dan of je voldoende inkomen hebt om dit bedrag maandelijks te betalen. Denk erover na of het uitkopen van je ex-partner verstandig is, dit kan namelijk voor iedereen andere gevolgen hebben. Het uitkopen van je partner betekent dat je jouw aandeel in de over- of onderwaarde van de hypotheek plus het resterende bedrag van de hypotheek betaalt. Hiervoor kan je het deel van de ex-partner in de hypotheek overnemen of een nieuwe hypotheek afsluiten die op één naam komt te staan.

Ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Let goed op! Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek totdat dit officieel is aangepast in de notariële akte en hypotheekakte. Dit betekent dat beide ex-partners tot dat moment verantwoordelijk zijn voor de maandlasten. Als dit niet goed geregeld wordt en een van beiden de kosten niet betaalt, is de ander er ook aansprakelijk voor. Als het wel goed is vastgelegd, krijgt een van de twee ex-partners ‘ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid’ en liggen de maandlasten vanaf dat moment bij de andere ex-partner.

Ik help je met je scheiding

Een ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid regel je niet alleen. Ik help je stap voor stap. Samen kijken we naar wat voor jou de beste optie is. Heb je nog vragen over je scheiding of wil je het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen? Maak dan een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs.