Wat betekent scheiden van tafel en bed?

Als je van tafel en bed gaat scheiden, blijf je getrouwd maar leef je apart, zonder dat je financieel alles gaat delen. Je verandert de gemeenschap van goederen in huwelijkse voorwaarden, zodat jullie geld, pensioen, schulden en spullen apart van elkaar komen te staan. Scheiden van tafel en bed kan alleen als je daadwerkelijk getrouwd bent, dit kan niet bij een geregistreerd partnerschap of bij samenwoners. Voor de aanvraag van een scheiding van tafel en bed moet je wel naar de rechter, net zoals bij een echte scheiding.

stopwatch

8 min

calendar
26 februari 2024
eye

1259

Wat zijn de voordelen van scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed heeft voordelen: Je blijft officieel getrouwd, wat voor sommige mensen belangrijk is om persoonlijke of religieuze redenen. Een scheiding van tafel en bed werkt als een tijdelijke scheiding, met kans op makkelijke hereniging. Financieel kan het voordelig zijn omdat al je gezamenlijke bezittingen gescheiden worden. Dit kan handig zijn voor als je een bedrijf start of een erfenis krijgt, of als één van beiden schulden maakt. Tenslotte biedt het een flexibele manier om apart te leven zonder definitief te scheiden.

Wat zijn de nadelen van scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed kent wel nadelen. Als je toch echt wil scheiden, heb je te maken met een wachttijd van drie jaar voordat je een officiële echtscheiding in gang kunt zetten. Dit kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld opnieuw wil trouwen. De procedure bij de rechtbank duurt even lang als die bij een gewone scheiding. Deze vorm van scheiden is alleen mogelijk als je getrouwd bent, niet voor een geregistreerd partnerschap. Samenwonen met iemand anders is overigens wel toegestaan.

Wat zijn de gevolgen voor mijn hypotheek?

Bij een scheiding van tafel en bed moet je overeenkomsten sluiten over een woning, net zoals bij een echtscheiding. Bij huwelijkse voorwaarden tellen bestaande afspraken. Zijn jullie beiden eigenaar van het huis? Dan moet de hypotheek op één naam gezet worden, of moet je een nieuwe aanvragen. Laat de woning taxeren voor een eerlijke verdeling. Bij overwaarde koopt de blijvende partner de ander uit; bij een restschuld delen jullie de schuld. 

Hoe vraag ik een scheiding van tafel en bed aan?

Scheiden van tafel en bed is een optie alleen voor getrouwde stellen, niet voor geregistreerde partners. Je blijft formeel getrouwd maar je leeft apart. Via een advocaat kun je een procedure bij de rechter starten. Je moet net als bij een gewone scheiding een  convenant en eventueel een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen opstellen. Het enige verschil is dat de beschikking (de uitspraak van de rechter) niet wordt ingeschreven in de gemeente waar jullie gehuwd waren. 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.