Geregistreerd partnerschap: het zekere voor het onzekere
Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een behoorlijk grote lening aan bij de bank. Mocht je uit elkaar gaan of een van de twee komt te overlijden, dan is het handig om iets geregeld te hebben. Het zijn van die vervelende “wat als” vragen waar je over na moet denken, dan is het verstandig om wat zaken op papier vast te leggen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen en een geregistreerd partnerschap is een van deze opties.
Waarom een geregistreerd partnerschap?
Het geregistreerd partnerschap biedt jullie als huisbezitters dezelfde zekerheden als een huwelijk. Als iemand overlijdt dan wordt de ander bijvoorbeeld automatisch 100% eigenaar van de woning, net als bij een huwelijk. Bij een samenlevingscontract is dat bijvoorbeeld niet het geval, je moet er dan uit zien te komen met de erfgenamen van je overleden partner. Er zijn nog een aantal kleine verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap, maar voor wat betreft het bezit van een huis is er geen verschil.
Hoe je 't regelt
Een geregistreerd partnerschap regel je (op sommige dagen gratis) via je gemeente en dat kan vrij snel. Bezoek de website van je gemeente om te kijken hoe je dingen in gang kunt zetten. Je wordt gevraagd om contact op te nemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit zijn dan enkele dingen om mee rekening te houden:
- Er zit minimaal twee weken tussen het moment van aanvragen en wanneer het officieel geregeld kan worden.
- Je kunt minimaal twee en maximaal vier getuigen aanmelden voor de voltrekking van het geregistreerd partnerschap. Deze getuigen moeten wel minimaal 18 jaar oud zijn.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Meer weten over je hypotheek
Heb je de hypotheek nog niet rond voor je nieuwe stulpje? Weet dan dat wij altijd voor je klaar staan. Wij weten alles over hypotheken en ook hoe je dit handig aanpakt met een geregistreerd partnerschap. Zo weet je zeker dat je de beste constructie aangaat voor de komende jaren!