Geregistreerd partnerschap, hoe gaat het in zijn werk?

Het is een van de vragen die je krijgt als je samen een huis wilt kopen: ‘hoe hebben jullie het onderling geregeld?’ Je bent niet verplicht om iets op papier te zetten. In de praktijk doen de meeste stellen dit wel. Ik vertel je over een van de opties: geregistreerd partnerschap.

Jos Uijterwaal

Het zekere voor het onzekere

Wanneer je een hypotheek afsluit dan ga je een grote lening aan bij de bank. Mocht je uit elkaar gaan of 1 van de 2 komt te overlijden dan is het handig om iets geregeld te hebben. Het zijn van die vervelende “wat als” vragen waar je over na moet denken. Om nou meteen te gaan trouwen omdat je een huis hebt gekocht is ook zo wat. Dan is het verstandig om wat zaken op papier vast te leggen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Geregistreerd partnerschap is 1 van de opties.

Waarom een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap biedt jullie als huisbezitters dezelfde zekerheden als een huwelijk. Als iemand overlijdt dan wordt de ander bijvoorbeeld automatisch 100% eigenaar van de woning, net als bij een huwelijk. Bij een samenlevingscontract is dat bijvoorbeeld niet het geval, je moet er dan uit zien te komen met de erfgenamen van je overleden partner. Er zijn nog een aantal kleine verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap maar voor wat betreft het bezit van een huis is er geen verschil.

Wel zo’n fijn idee! Hoe regel ik dat?

Een geregistreerd partnerschap regel je via je gemeente is en dat kan vrij snel. Bezoek de website van je gemeente om te kijken hoe je dingen in gang kunt zetten. Je wordt gevraagd om contact op te nemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit zijn andere dingen om mee rekening te houden:

  • Er gaat minimaal 2 weken over heen tussen het moment van aanvragen en wanneer het officieel geregeld kan worden.
  • Je moet minimaal 2 en mag maximaal 4 getuigen aanmelden voor de voltrekking van het geregistreerd partnerschap. De getuigen moeten minimaal 18 jaar oud zijn.
Extra tip van Frits:
alle gemeenten bieden de mogelijkheid om een huwelijk of geregistreerd partnerschap gratis te voltrekken. Vraag je gemeente naar de mogelijkheden.

Geregeld? Gefeliciteerd! Jullie hebben nu dezelfde rechten en plichten als getrouwde stellen.

Meer weten over de afspraken onderling?

Ik kan het me voorstellen als je liever nog even met een expert praat voordat je kiest. Mijn adviseurs kunnen je alles vertellen over de verschillende smaken. Maak hiervoor een vrijblijvende bel-afspraak door op de knop te klikken.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren