Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

Je kunt een geregistreerd partnerschap ontbinden zonder naar de rechter te gaan als jullie geen minderjarige kinderen hebben, en het eens zijn over de afspraken. Hebben jullie wel minderjarige kinderen? Dan moet de ontbinding via de rechter. In dit artikel leggen we uit welke stappen je in beide gevallen moet nemen. 

stopwatch

3 min

calendar
8 maart 2024
eye

125

Verschil geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Een geregistreerd partnerschap is wat anders dan een samenlevingscontract. De juridische status van een geregistreerd partnerschap is vergelijkbaar met een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap sluit je af via het gemeentehuis, een samenlevingscontract teken je bij de notaris.

Wat moet ik regelen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Er zijn twee manieren om een geregistreerd partnerschap te ontbinden: zonder rechter als er geen minderjarige kinderen zijn, of via de rechter als dat wel het geval is of als jullie het niet eens zijn over de ontbinding. Met hulp van een advocaat of een notaris maken jullie samen afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, pensioen, de woning en de hypotheek en de verdeling van eigendommen. Deze afspraken worden opgenomen in een beëindigingsovereenkomst of convenant. Voor de formele ontbinding moet de advocaat of de notaris deze overeenkomst binnen drie maanden na tekenen bij de burgelijke stand laten registreren. 

Bij onenigheid kan mediation uitkomst bieden. Als dat niet werkt, is een rechterlijke procedure onvermijdelijk. Als jullie minderjarige kinderen hebben, dan is een ouderschapsplan vereist. Dat moeten jullie samen met het verzoek tot ontbinding bij de rechter laten indienen. Hiervoor hebben jullie een advocaat nodig. Als er een uitspraak is van een rechter, dan moet die binnen zes maanden worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Na de inschrijving is het geregistreerd partnerschap officieel geëindigd. Hiervan ontvangen jullie een bevestiging. 

Gevolgen koophuis en hypotheek

Als jullie als geregistreerd partners samen een koophuis hebben, dan komen verschillende belangrijke punten kijken. Wie blijft er wonen? Of besluiten jullie om de woning te verkopen? Ook de hypotheek, de mogelijke overwaarde of restschuld, en eventuele overdrachtsbelasting spelen een rol. Neem contact op met onze gespecialiseerde hypotheekadviseurs om advies te krijgen over jullie persoonlijke situatie. 

Kosten ontbindende geregistreerd partnerschap

Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap gaat gepaard met kosten die je vaak samen met je (ex-)partner draagt. Deze kosten bestaan uit de tarieven van advocaten, en mogelijk ook mediators of notarissen. Omdat deze professionals zelf hun tarieven bepalen, variëren de kosten, maar je moet rekenen op een gemiddelde van ongeveer €250 per uur. Als je inkomen niet zo hoog is kun je in aanmerking komen voor subsidie. De overheid draagt dan bij aan de kosten voor juridische ondersteuning of mediation.

De uiteindelijke kosten voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder hoe jullie met elkaar omgaan en hoe ingewikkeld de scheiding is. Dit maakt het moeilijk om van tevoren een nauwkeurige schatting te maken.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.