Opstalverzekering en inboedelverzekering
Bij een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis. Een inboedelverzekering verzekert je tegen schade in het huis.
Als je een huis koopt, zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Sommigen zijn zelfs verplicht voor je hypotheek. In dit artikel lees je over vier verschillende typen verzekeringen voor jouw huis.
Bij het afsluiten van een (starters)hypotheek, zijn bepaalde verzekeringen verplicht om af te sluiten voor je huis. Ook zijn er verzekeringen die niet per se verplicht zijn, maar wel handig. Om het allemaal een stuk begrijpelijker te maken, worden hier alle soorten verzekeringen uitgelegd. Zo kun je het beste besluiten welke verzekering je nodig hebt.
Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht als je een huis koopt. Deze verzekering dekt jouw huis in het geval van schade. Stel dat je huis in brand vliegt. Of dat er tijdens een storm een boom op je huis valt. Dan vergoedt de opstalverzekering de kosten van het opnieuw bouwen van je huis. Zo kom je niet ineens met een enorme kostenpost te zitten en eventuele schulden voor reparatie.
Ook de inboedelverzekering is een schadeverzekering, deze dekt schade aan de tastbare goederen in jouw huis, zoals je meubels. Het is een verzekering die niet verplicht is, maar zeker handig. Als jij zelf de kosten kunt dekken en dit ook wilt, hoef je geen inboedelverzekering af te sluiten. Bedenk van tevoren wat de waarde is van de spullen die je hebt. Logischerwijs is, wanneer je veel dure spullen hebt, een inboedelverzekering wel handig om te hebben.
Stel dat jij samen met je partner een eerste hypotheek afsluit met twee inkomens. Wanneer je partner of jijzelf overlijdt, moet je misschien het huis verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt er voor dat jij of je partner niet in financiële problemen terechtkomt en de hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering is verplicht om af te sluiten op je huis als je NHG op je hypotheek hebt.
De woonlastenverzekering wordt vaak afgesloten om onverwachte kosten te dekken. Hierbij kun je denken aan ziekte of werkloosheid, waardoor de afbetaling van de hypotheek niet meer lukt. De woonlastenverzekering biedt jou een zekerstelling om de kosten toch te kunnen betalen.
Onze hypotheek-experts helpen je graag met advies over verzekeringen die je nodig hebt voor je huis. Ook sluiten zij gratis een overlijdensrisicoverzekering voor je af als je dat wil. Je kunt ze hiervoor, en voor al het advies rondom hypotheken, gerust een belletje geven. Laat je weten op welk nummer je te bereiken bent?
Bij een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis. Een inboedelverzekering verzekert je tegen schade in het huis.
Een woonlastenverzekering dekt je woonlasten als je arbeidsongeschikt of werkeloos wordt. Maar heb jij er wel een nodig?
Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering: er wordt een bedrag uitgekeerd als je voor een bepaalde datum komt te overlijden.
Hoe het zit met je overlijdensrisicoverzekering en de belasting? De premies die je betaalt zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.