Hypotheek en verzekeringen: welke verzekeringen zijn er nodig voor je koopwoning?

Als je een huis koopt, zijn er verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. De opstalverzekering is zelfs verplicht bij hypotheek. In dit artikel lees je over vier verschillende typen verzekeringen voor jouw huis.
stopwatch

3 min

calendar
7 april 2023
eye

3231

Bereken direct wat jij kunt lenen

Welke verzekeringen heb je nodig voor je huis?

Bij het afsluiten van een (starters)hypotheek, zijn bepaalde verzekeringen verplicht om af te sluiten voor je huis. Ook zijn er verzekeringen die niet per se verplicht zijn, maar wel handig. Om het allemaal een stuk begrijpelijker te maken, worden hier alle soorten verzekeringen uitgelegd. Zo kun je het beste besluiten welke verzekering je nodig hebt.

De opstalverzekering

Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht vanaf de sleuteloverdracht van je nieuwe huis. Deze verzekering dekt jouw huis in het geval van schade. Stel dat je huis in brand vliegt. Of dat er tijdens een storm een boom op je huis valt. Dan vergoedt de opstalverzekering de kosten van het opnieuw bouwen van je huis. Zo kom je niet ineens met een enorme kostenpost te zitten en eventuele schulden voor reparatie.

De inboedelverzekering

Ook de inboedelverzekering is een schadeverzekering, deze dekt schade aan de tastbare goederen in jouw huis, zoals je meubels. Het is een verzekering die niet verplicht is, maar zeker handig. Als jij zelf de kosten kunt dekken en dit ook wilt, hoef je geen inboedelverzekering af te sluiten. Bedenk van tevoren wat de waarde is van de spullen die je hebt. Logischerwijs is, wanneer je veel dure spullen hebt, een inboedelverzekering wel handig om te hebben.

De overlijdensrisicoverzekering

Stel dat jij samen met je partner een eerste hypotheek afsluit met twee inkomens. Wanneer je partner of jijzelf overlijdt, moet je misschien het huis verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt er voor dat jij of je partner niet in financiële problemen terechtkomt en de hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering is verplicht om af te sluiten op je huis als je NHG op je hypotheek hebt.

De woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering wordt vaak afgesloten om onverwachte kosten te dekken. Hierbij kun je denken aan ziekte of werkloosheid, waardoor de afbetaling van de hypotheek niet meer lukt. De woonlastenverzekering biedt jou een zekerstelling om de kosten toch te kunnen betalen.

Wij helpen met verzekering voor je huis

Onze hypotheek-experts helpen je graag met advies over verzekeringen die je nodig hebt voor je huis. Ook sluiten zij gratis een overlijdensrisicoverzekering voor je af als je dat wil. Je kunt ze hiervoor, en voor al het advies rondom hypotheken, gerust een belletje geven. Laat je weten op welk nummer je te bereiken bent?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Verzekeringen

10/01/2024

Wat is de woonlastenverzekering (betalingsbescherming)

8/12/2023

Wat is een opstalverzekering?

10/08/2023

Aansprakelijkheidsverzekering: nodig voor je nieuwe huis?

10/05/2023

Opstalverzekering en inboedelverzekering

25/04/2023

De herbouwwaarde berekenen: hoe werkt dat?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.