Verzekeringen

Als je een huis koopt dan zijn er verschillende verzekeringen die je kan afsluiten. Sommige zijn zelfs verplicht voor de hypotheek in specifieke gevallen. Ik vertel je over de 4 typen verzekeringen die te maken hebben met het kopen van een huis.

Linda Bouma

Verzekeringen

Voor het afsluiten van jouw startershypotheek moet je bepaalde verzekeringen verplicht afsluiten. Daarnaast zijn er ook verzekeringen die jij niet verplicht hoeft af te sluiten, maar die wel handig zijn om te hebben. We leggen de verschillende verzekeringen aan je uit, zodat jij zelf een beslissing kan maken welke verzekeringen je wilt afsluiten. Logisch toch?

Opstalverzekering

Het afsluiten van een opstalverzekering is verplicht bij aankoop van een huis. Deze verzekering dekt jouw huis in het geval van schade. Stel dat jouw woning in de brand vliegt. De verzekering vergoedt de kosten van het opnieuw bouwen van je huis. Zo word je niet dakloos en hoef je het huis niet zelf te bekostigen.

Inboedelverzekering

Ook de inboedelverzekering is een schadeverzekering en dekt dus je schade aan de tastbare goederen in jouw huis. Echter hoef jij deze verzekering niet verplicht af te sluiten. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Als jij zelf de kosten kan dekken en dit ook wil, hoef je niet een inboedelverzekering af te sluiten. Toch kunnen de kosten hoog oplopen als er schade is aan tastbare goederen. Een inboedelverzekering wordt dus sterk aangeraden.

Overlijdensrisicoverzekering

Stel dat jij samen met je partner een eerste hypotheek afsluit met twee inkomens. Wanneer je partner of jij overlijdt, moet je misschien het huis verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt ervoor dat jij of je partner niet in financiële problemen terechtkomt en de hypotheek kan blijven betalen. Vraag is dus of je je huis wil verkopen bij overlijden. Zo niet, dan kun je het beste een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze verzekering moet je verplicht afsluiten als je een NHG op je hypotheek hebt.

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering wordt vaak afgesloten naast een hypotheek om onverwachte kosten te dekken. Hierbij kun je denken aan ziekte of werkloosheid, waardoor de afbetaling van de hypotheek niet meer mogelijk is. De woonlastenverzekering biedt jou een zekerstelling om de kosten toch te kunnen betalen. Als je bereid bent om je woning te verlaten wanneer je onverwachts niet meer kunt betalen, hoef je geen woonlastenverzekering af te sluiten. Zo niet, dan wordt deze verzekering wel aangeraden.

Welke verzekeringen zijn voor jou als starter relevant?

Wil je meer informatie over het nut van de verzekeringen voor jou? Maak dan een afspraak met onze adviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over het belang van bepaalde verzekeringen, zodat jij tijdens onfortuinlijke omstandigheden goed verzekerd bent.

Lees meer over je eerste huis kopen

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren