Sleuteloverdracht koopwoning: dit staat je te wachten

Éindelijk is het zover! De sleuteloverdracht van je nieuwe huis. Ook nu zijn er weer wat dingen om te regelen. Geen paniek, het is echt niet veel!

stopwatch

2 min

calendar
30 maart 2023

1. Een opstalverzekering is verplicht

In Nederland is een opstalverzekering verplicht voor iedereen die een koopwoning met een hypotheek heeft. Een opstalverzekering verzekert je tegen schade aan het huis zelf, bijvoorbeeld schade aan de keuken, de badkamer of de vloer. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat het huis wordt overgedragen of opgeleverd. Heel belangrijk dus om te zorgen dat dit geregeld is voor de sleuteloverdracht. Heeft je nieuwe huis of appartement een VvE? Dan is dit al geregeld!

Een inboedelverzekering is daarentegen niet verplicht, maar wel handig. Deze verzekering verzekert je tegen schade aan je spullen ín het huis, zoals je bankstel, je kledingkast of je designlamp. Vaak worden de inboedel- en opstalverzekering samen afgesloten.

Woonverzekeringen vergelijken

2. Heb je al een energieleverancier?

Je wilt natuurlijk wel een koud biertje schenken tijdens de housewarming! Een contract afsluiten met een energieleverancier is daarom hartstikke handig. Zo voorkom je een eventuele afsluiting. Als je al een energieleverancier hebt voor je huidige huis, dan kun je die vragen of je het contract mag meenemen naar je nieuwe huis. Maar, wie weet is er een betere deal in de markt! Daarnaast kan het ook zijn dat je nieuwe huis gasloos is door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp en je huidige contract helemaal niet handig is. Je oude energiecontract verhuist niet automatisch mee naar je nieuwe adres. Handig dus om zodra je verhuisdatum bekend is, je (oude) energieleverancier in te lichten.

Energieleveranciers vergelijken

 

Meterstanden doorgeven

Op de datum van de sleuteloverdracht geef je de meterstanden door aan je energieleverancier. Heb je een slimme meter? Dan gaat dit automatisch.

3. Adreswijziging

Je wilt natuurlijk niet dat jouw post nog naar je oude huis gaat, terwijl je daar niet meer woont. Tijd dus om iedereen in te lichten. De belangrijkste instantie is misschien wel de gemeente. Zij zorgen ervoor dat je officieel wordt ingeschreven op je nieuwe adres en dat alle overheidsinstanties van je nieuwe adres weten.

Een andere belangrijke is je autoverzekering. Op basis van je adres wordt namelijk jouw premie bepaald. Misschien sowieso een mooi moment om even te kijken of je nog wel bij de voordeligste zit.

Autoverzekeringen vergelijken

De verhuisservice van PostNL kan je met je post helpen! Zij sturen (tijdelijk) je post door naar je nieuwe adres en lichten gratis de partijen in over je adreswijziging.

4. Internet en televisie

We kunnen er eigenlijk niet zonder, internet en televisie. In je nieuwe huis moet vaak een monteur langskomen om de boel in orde te maken. Dit kan, afhankelijk van de aanbieder, een paar dagen tot een paar weken duren. Handig dus om hier op tijd naar te kijken, zodat je een eventuele afspraak alvast kunt inplannen. Zo kun je na je verhuizing ook die eerste avond neerploffen op je bank voor je favoriete Netflix serie.

Internet en televisie vergelijken

 

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.