Opstalverzekering en inboedelverzekering

Wanneer je in het bezit bent van een huis is er de mogelijkheid om een opstalverzekering en inboedelverzekering af te sluiten. Wanneer je graag zekerheid wilt hebben kan zo’n verzekering een uitkomst bieden. Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee verzekeringen?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en wordt verplicht gesteld door je hypotheekverstrekker. Je bent dan verzekerd tegen schade aan je huis. Een inboedelverzekering daarentegen verzekert je tegen schade aan je spullen. Als huiseigenaar sluit je meestal beide verzekeringen af. Je huis en je inboedel zijn dan verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of water. Als je voor een all-risk dekking kiest ben je vaak ook verzekerd tegen de meeste schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt.

Let op: een opstalverzekering verzekert je dus tegen schade aan het huis zelf, bijvoorbeeld schade aan de keuken, de badkamer of de vloer. Een inboedelverzekering verzekert je tegen schade aan de spullen ín het huis, zoals je bankstel, je kledingkast of je designlamp.

 

Inboedelverzekering

Ook de inboedelverzekering is een schadeverzekering en dekt dus je schade aan de tastbare goederen in jouw huis. Echter hoef jij deze verzekering niet verplicht af te sluiten. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Als jij zelf de kosten kan dekken en dit ook wil, hoef je niet een inboedelverzekering af te sluiten. Toch kunnen de kosten hoog oplopen als er schade is aan tastbare goederen. Een inboedelverzekering wordt dus sterk aangeraden

Ga voor een beknopte uitleg naar starters.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren