Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Wanneer je een appartement koopt, komt daar het een en ander bij kijken. Het gaat er iets anders aan toe dan bij bijvoorbeeld een rijtjeshuis, omdat je met meerdere mensen in één gebouw woont. Een hypotheek voor een appartement werkt daardoor net even anders.
stopwatch

3 min

calendar
23 november 2022
eye

1189

Reglement van splitsing

Het reglement van splitsing is een document waarin precies staat wat de rechten en plichten zijn van de eigenaars van de appartementen. Er staan ook regels in over het stemrecht. Dit is handig als er beslissingen gemaakt moeten worden die over de appartementen gaan. De wet staat natuurlijk altijd boven dit reglement, dus de afspraken kunnen hier niet tegenin gaan.

Bereken direct wat jij kunt lenen

De rol van een VvE bij een appartement

Wanneer je een appartement koopt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Je bent verplicht om hier lid van te worden. Een VvE bestaat, omdat de grond waarop je huis staat niet alleen van jou is. En er moet wel eens wat geregeld, overlegd of afgesproken worden rondom het appartementencomplex. De VvE onderhoudt de algemene ruimtes zoals het trappenhuis, of de lift als die er is. Kortom: de VvE is er om ervoor te zorgen dat het hele appartementencomplex goed functioneert.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Huishoudelijk reglement

Een huishoudelijk reglement is niet verplicht, maar kan soms wel van pas komen. In dit reglement worden ‘huishoudelijke’ regels vastgelegd. Is er een gemeenschappelijke ruimte? Dan staat in dit reglement hoe deze gebruikt mag worden. Er kan bijvoorbeeld ook in staan of er fietsen, kinderwagens of rollators mogen staan. Of welke kleuren de zonneschermen mogen hebben. Alle bewoners moeten zich aan het huishoudelijk reglement houden als de Vereniging van Eigenaars dit aangeeft. Als je je hier niet aan houdt, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Met deze boete sponsor je de verenigingskas.

ZzzzZz: een slapende VvE?

Het kan zijn dat je een huis wilt kopen, maar de bijbehorende Vereniging van Eigenaars is niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een zogenaamde slapende VvE. Niet zo fijn, want de bank wilt zwart op wit dat het huis goed onderhouden wordt. Je kunt dit doen om een slapende VvE wakker te schudden.

Hypotheek nodig voor je appartement?

Voor al je hypotheekvragen kun je terecht bij onze adviseurs. Die zorgen dat alles piekfijn in orde komt en helpen je ook met vragen over je appartement. Zo weet je zeker dat alles goed gefixt is wanneer je intrekt. Laat je je telefoonnummer achter voor een afspraak?

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

27/11/2023

NHG grens 2024

24/11/2023

Een hypotheek als zelfstandige, hoe kun je die krijgen?

17/11/2023

Een prefab woning: een optie voor jou?

17/11/2023

Eenmanszaak hypotheek, zó word je geaccepteerd door de bank

16/11/2023

Vrij Op Naam. Wat betekent dit?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.