Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Als je een appartement koopt komt daar het een en ander bij kijken. Het gaat er iets anders aan toe dan bij bijvoorbeeld een rijtjeshuis, omdat je met meerdere mensen in één gebouw woont. Onderling moeten er afspraken gemaakt en regels vastgelegd worden. Niemand zit natuurlijk op een eeuwige burenruzie te wachten. Ik leg je uit wat er allemaal moet gebeuren als je een appartement koopt.

Friso Bakker

Reglement van splitsing

Het reglement van splitsing is een document waarin precies staat wat de rechten en plichten zijn van de eigenaars van de appartementen. Er staan ook regels in over het stemrecht. Dit is handig als er beslissingen gemaakt moeten worden die over de appartementen gaan. De wet staat natuurlijk altijd boven dit reglement, dus de afspraken kunnen hier niet tegenin gaan.

De rol van een VvE

Als je een appartement koopt krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE).  Je bent verplicht om hier lid van te worden. Een VvE bestaat, omdat de grond waarop je huis staat niet alleen van jou is. En er moet wel eens wat geregeld, overlegd of afgesproken worden rondom het appartementencomplex. De VvE onderhoudt de algemene ruimtes zoals het trappenhuis, of de lift als die er is. Kortom: de VvE is er om ervoor te zorgen dat het hele appartementencomplex goed functioneert.

Huishoudelijk reglement

Een huishoudelijk reglement is niet verplicht, maar kan soms wel van pas komen. In dit reglement worden ‘huishoudelijke’ regels vastgelegd. Is er een gemeenschappelijke ruimte? Dan staat in dit reglement hoe deze gebruikt mag worden. Er kan bijvoorbeeld ook instaan of en waar fietsen, kinderwagens of rollators mogen staan of welke kleuren de zonneschermen mogen hebben. Alle bewoners moeten zich aan het huishoudelijk reglement houden als de Vereniging van Eigenaars dit aangeeft. Als je je hier niet aan houdt, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Met deze boete sponsor je de verenigingskas.

Dit ben je kwijt aan servicekosten voor je appartement

Onder de servicekosten vallen alle kosten die je kwijt bent naast de kale huur. Het gaat hier om de volgende kosten:

  • Gas, water en licht. Deze kosten kunnen per individu worden berekend of door middel van een rekensom verdeeld worden. Dit wordt door de VvE bepaald.
  • Heb je een huismeester? Dat is iemand die ervoor zorgt dat de openbare ruimtes van de appartementen er netjes bij liggen. Hier betaal je ook kosten voor. Daar zitten ook de kosten voor huisvesting en het salaris van de huismeester bij.
  • Administratiekosten. Vaak is dit 5% van de totale servicekosten.
  • Kosten die gemaakt worden voor de schoonmaak en het onderhoud van de appartementen.

Heb je een slapende VvE?

Het kan zijn dat je een huis wil kopen, maar de Vereniging van Eigenaars die erbij zit is niet ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Een zogenaamde slapende VvE. Niet zo fijn, want de bank wil zwart op wit dat je huis goed onderhouden wordt. Ik heb voor je uitgezocht hoe je een slapende VvE wakker schudt.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren