Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

30 november 2020 1242x

Wanneer je een appartement koopt, komt daar het een en ander bij kijken. Het gaat er iets anders aan toe dan bij bijvoorbeeld een rijtjeshuis, omdat je met meerdere mensen in één gebouw woont. Een hypotheek voor een appartement werkt daardoor net even anders.

Bénine Bijleveld

Reglement van splitsing

Het reglement van splitsing is een document waarin precies staat wat de rechten en plichten zijn van de eigenaars van de appartementen. Er staan ook regels in over het stemrecht. Dit is handig als er beslissingen gemaakt moeten worden die over de appartementen gaan. De wet staat natuurlijk altijd boven dit reglement, dus de afspraken kunnen hier niet tegenin gaan.

De rol van een VvE bij een appartement

Wanneer je een appartement koopt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Je bent verplicht om hier lid van te worden. Een VvE bestaat, omdat de grond waarop je huis staat niet alleen van jou is. En er moet wel eens wat geregeld, overlegd of afgesproken worden rondom het appartementencomplex. De VvE onderhoudt de algemene ruimtes zoals het trappenhuis, of de lift als die er is. Kortom: de VvE is er om ervoor te zorgen dat het hele appartementencomplex goed functioneert.

Huishoudelijk reglement

Een huishoudelijk reglement is niet verplicht, maar kan soms wel van pas komen. In dit reglement worden ‘huishoudelijke’ regels vastgelegd. Is er een gemeenschappelijke ruimte? Dan staat in dit reglement hoe deze gebruikt mag worden. Er kan bijvoorbeeld ook in staan of er fietsen, kinderwagens of rollators mogen staan. Of welke kleuren de zonneschermen mogen hebben. Alle bewoners moeten zich aan het huishoudelijk reglement houden als de Vereniging van Eigenaars dit aangeeft. Als je je hier niet aan houdt, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Met deze boete sponsor je de verenigingskas.

ZzzzZz: een slapende VvE?

Het kan zijn dat je een huis wilt kopen, maar de bijbehorende Vereniging van Eigenaars is niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een zogenaamde slapende VvE. Niet zo fijn, want de bank wilt zwart op wit dat het huis goed onderhouden wordt. Je kunt dit doen om een slapende VvE wakker te schudden.

Hypotheek nodig voor je appartement?

Heb je al een kijkje genomen naar de lage rentestanden voor een hypotheek? Voor ál je hypotheekvragen kun je terecht bij onze adviseurs. Die zorgen dat alles piekfijn in orde komt en helpen je ook met vragen over je appartement. Zo weet je zeker dat alles goed gefixt is wanneer je intrekt. Laat je je telefoonnummer achter voor een afspraak?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook