Wat betekent een woning met VvE voor je hypotheek?

Ga je een appartement kopen? Grote kans dat je dan te maken krijgt met een VvE (Vereniging van Eigenaars). Als die er is wordt je hiervan zelfs verplicht lid. Maar wat betekent dit voor je hypotheek?

Charlie Vielvoye

Wat is een VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Een groot deel van de woningen heeft zo’n vereniging. Vooral appartementencomplexen hebben meestal een Vereniging van Eigenaars. Waarom? Omdat je de grond waarop je woning staat als het ware deelt. Met de anderen in het pand. Jij en je buren zijn allemaal deels eigenaar van het pand. Wanneer jij een appartement koopt dan krijg je de zogeheten appartementsrechten.

Wat doet een VvE?

De VvE gaat over de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars met appartementsrechten. Met name het onderhoud van het gehele pand is hierbij belangrijk. Neem bijvoorbeeld de trap die je elke dag een paar keer op en af gaat naar je appartement. Het trappenhuis wordt onderhouden door de VvE. Maar bijvoorbeeld ook de lift als die er is.

Wat kost een VvE?

Je betaalt maandelijks servicekosten aan de Vereniging van Eigenaars. Bij kleine woningen vaak een paar tientjes. Bij duurdere appartementen kan dit bedrag boven de 100 euro liggen. Het hangt natuurlijk af van hoe luxe de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Misschien is er wel een gezamenlijke tuin. Dan betaal je maandelijks ook meer.

Wat heeft een VvE te maken met mijn hypotheek?

In principe krijg je pas te maken met de Vereniging van Eigenaars als je je appartement al hebt gekocht. Toch kan het voorkomen dat je al tijdens het afsluiten van de hypotheek al te maken krijgt met de Vereniging van Eigenaars. Hoe dan? Wanneer je een appartement koopt dan kan het namelijk zijn dat de bank garanties wilt hebben over hoe het onderhouden wordt door je kersverse VvE. Waarom? Omdat je nieuwe woning als onderpand geldt voor je hypotheek. Dit betekent dat de bank eigenaar wordt van de woning als je de hypotheek niet meer kan betalen. De bank wilt natuurlijk wel zwart op wit dat hun onderpand niet in waarde daalt door achterstallig onderhoud. Daarom kunnen ze je vragen om het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van je nieuwe Vereniging van Eigenaars. Lees daarover meer via de button.