Wat is een Meerjarenonderhoudsplan en waarom wil de bank dit zien?

Je hebt eindelijk een mooi appartement of huis gevonden. Je bod is ook nog eens geaccepteerd, gefeliciteerd! Nu vraagt de bank om een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). 'Wat voor plan?' denk je bij jezelf. De uitleg vind je hier.
stopwatch

3 min

calendar
27 januari 2021
eye

3603

Wat is een MJOP?

Een MJOP is een meerjarenonderhoudsplan. De bank kan je hierom vragen wanneer je een huis koopt met een VvE (Vereniging van Eigenaars). Een groot deel van de koopwoningen heeft een VvE. Koop je bijvoorbeeld een appartement in een gebouw met meerdere huizen? Dan is de kans groot dat de VvE bestaat uit alle appartementen in het gebouw. De VvE regelt onder andere het onderhoud van het gehele gebouw. Al het gepland onderhoud, de kosten, en hoe ze verdeeld worden onder de leden van VvE staan in het meerjarenonderhoudsplan. Dit is meestal een planning van 30 jaar.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom wil de bank het MJOP zien?

Als je een hypotheek afsluit dan is het huis dat je koopt het onderpand voor de lening in je hypotheek. Totdat je de hypotheek hebt afgelost is de bank dus deels eigenaar van het huis. Daarom willen ze het zwart-op-wit hebben dat het complete pand goed onderhouden wordt. Anders kan hun investering minder waard worden. In een meerjarenonderhoudsplan staan afspraken over wat jij als eigenaar maandelijks aan onderhoud kwijt bent. Hierdoor heeft de bank meer zekerheid over het onderhoud van het huis, waar ze deels eigenaar van zijn.

Hoe kom je eraan?

Als het goed is heeft je kersverse VvE dit plan voor je. Hoe groter de VvE, hoe groter het complete pand en des te belangrijker het onderhoud en de gezamenlijke afspraken hierover. Een meerjarenonderhoudsplan is gebruikelijk bij een VvE vanaf drie eigenaren. Dit is dus best wel snel. Wanneer je VvE geen MJOP heeft, kan de bank hier moeilijk over doen. Ze willen namelijk zo min mogelijk risico hebben bij hun investering. Met een MJOP wordt het risico op slecht onderhoud aan het huis een stuk kleiner. Helaas is het niet duidelijk wanneer de bank dit meerjarenonderhoudsplan verplicht stelt en wanneer niet. Houdt de bank echt z'n poot stijf over het MJOP? Dan kun je er bij de VvE op aandringen dat ze zo'n plan laten opstellen. Vereniging Eigen Huis kan je hierbij helpen.

Waar moet het plan aan voldoen?

Ook op deze vraag is helaas geen makkelijk antwoord te geven. Het verschilt sterk per situatie. Ga je bijvoorbeeld in een huis wonen met een kleine VvE? Dan voldoet een zelf opgesteld MJOP in een Excel-document vaak.  Ga je in een groot appartementencomplex wonen met een grote VvE? Dan is het meerjarenonderhoudsplan meer een soort boekwerk, opgesteld door een bouwkundige.

Hoe weet je of het meerjarenonderhoudsplan geaccepteerd wordt?

Je staat er gelukkig niet alleen voor. Op het moment dat je met het MJOP te maken krijgt ben je waarschijnlijk al een flink eind op weg in het hele traject van de hypotheek rond krijgen. Hierbij word je natuurlijk bijgestaan door experts, zoals onze hypotheekadviseurs. Zij zullen hun uiterste best doen om je te helpen alles rond te krijgen.

Mogen wij je helpen?
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.