Tussentijds aanpassen van loan-to-value scheelt €10.781

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt jouw risico-opslag bepaald. Dit is een opslag op de hypotheekrente die je betaalt bovenop de rentestand van dat moment.1 De hoogte van de opslag is afhankelijk van de loan-to-value (LTV) van jouw hypotheek. Dit is het percentage hypotheeksom ten opzichte van de woningwaarde. Hypotheekverstrekkers hebben een aantal verschillende risico-klassen met bijbehorende opslagen.

stopwatch

3 min

calendar
28 april 2015
eye

8411

Feature Image Shape

Tegenwoordig moeten alle nieuwe hypotheken annuïtair of lineair worden afgelost. Door het aflossen gaat in de loop van de tijd je loan-to-value omlaag. Daardoor passeer je de grens van lagere risicoklassen, en kan (theoretisch) de risico-opslag omlaag. In de praktijk blijkt dat maar heel weinig hypotheekverstrekkers dit voordeel doorberekenen aan hun klanten. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je de risico-opslag zelfs alleen aanpassen aan het einde van je rentevaste periode.
1 De risico-opslag geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie

Hoeveel geld scheelt zo’n aanpassing van de risico-opslag nou eigenlijk voor een doorsnee hypotheek?

Frits heeft berekend hoeveel extra rente je betaalt als je de loan-to-value niet aanpast. Hierbij gaan we uit van een standaard starters-hypotheek bij Delta Lloyd.

 

Hypotheek €300.000 (103% LTV)
Aflossing 30 jaar annuïtair
Rentevaste periode 10 jaar
Voorwaarde Delta Lloyd LTV kan enkel aangepast worden aan het einde van de rentevaste periode

Door het annuïtair aflossen ga je al in het tweede jaar door de grens van een lagere risico-klasse (zie figuur). Theoretisch zou je risico-opslag daardoor verlaagd kunnen worden. Delta Lloyd staat echter alleen toe dat de LTV aan het einde van de rentevaste periode wordt aangepast, dus je blijft de oude, hoge risico-opslag betalen. Na zes jaar wordt weer een grens met een lagere risico-klasse gepasseerd. De berekening laat zien dat je meer dan €10.000 teveel aan rente betaalt doordat de risico-opslag niet kan worden aangepast.

 

Grafiek_LTV_Rentekosten-1024x587-1

Drie manieren voor het tussentijds aanpassen van loan-to-value

Volgens onderzoek van Frits zijn er drie manieren waarop banken omgaan met het aanpassen van de risico-opslag op basis van een verbeterde loan-to-value tijdens een rentevaste periode.

  1. Je bank past het automatisch aan
  2. Je bank past het alleen aan op verzoek
  3. Je bank past het nooit aan
 
Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Besparen op je maandlasten?

Jouw hypotheek is ingedeeld in een risicoklasse. Als je aflost, of je huis wordt meer waard, kan het zijn dat je in een andere risicoklasse hoort. Hiermee kun je flink besparen. Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Download de gratis modelbrief risicoklasse

Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.