Wat is renteopslag? En waar moet je precies op letten?

Bij een hypotheek betaal je rente. Wat je misschien nog niet wist, is dat er bovenop de hypotheekrente nog een extra bedrag gerekend wordt. Dat is de renteopslag. Wat is het precies? En waar moet je op letten bij renteopslag?
stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

3567

null

Wat is renteopslag?

Renteopslag is een extra rente die je betaalt bovenop de hypotheekrentestand van dat moment. Als je een hypotheek afsluit, berekent de bank hoe groot het risico is dat jij je schuld niet helemaal kunt terugbetalen. Als je hypotheek even hoog of hoger is dan de waarde van je woning, rekent de bank een hoge renteopslag. Je blijft die extra rente betalen, ook al val je na een tijd in een lagere risicoklasse. Dat werkt ook andersom: als jouw hypotheek in verhouding met de waarde van je huis laag is, betaal je weinig renteopslag.

Risicoklasse bijstellen

De hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis veranderen over de loop van tijd: je lost je hypotheek af, en de huizenmarkt verandert. Als hierdoor de verhouding hypotheek-woningwaarde lager wordt dan de door de bank vastgestelde "risicoklasse", wordt dat niet altijd automatisch aangepast. De risicoklasse en de rente blijven bij sommige banken zoals ze waren op het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Het kan dus zijn dat als je veel hebt afgelost, of als je hebt verbouwd, dat je in een lagere risicoklasse zit. Daarom moet je bij de bank je risicoklasse bijstellen. Dat kan relatief eenvoudig bij de meeste banken, ook tijdens de rentevaste periode. Je maandlasten kunnen een stuk lager uitvallen als je jouw risicoklasse aanpast.

Bereken direct of je kunt oversluiten

Check het met een hypotheekadviseur

Heb je je helemaal verdiept in je rente-opslag, en kwam je erachter dat je sowieso wel kunt besparen op je hypotheek? Door bijvoorbeeld over te sluiten? Misschien wil je dan even inchecken bij één van onze adviseurs. Zij kijken met je mee en helpen je in je zoektocht naar de goedkoopste hypotheek. In het eerste gratis gesprek bespreek je al 80 procent.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

2/06/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

1/06/2023

Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

25/05/2023

Wat is een sleutelverklaring?

19/05/2023

Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

17/05/2023

Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.