Wat is een rente-opslag?

Als je een hypotheek neemt, weet je dat je daar een rente voor moet betalen. Wat vele echter niet weten, is dat er bovenop de rentestand nog een extra bedrag gerekend wordt. Dat is de rente-opslag. Wat is het precies? En waar moet je op letten bij rente-opslag? In dit artikel wordt antwoord gegeven op die vragen.

 

Wat is rente-opslag?

Rente-opslag is een extra rente die je betaalt bovenop de rentestand van dat moment. Bij het afsluiten van je hypotheek berekent de bank het risico dat je je schuld niet helemaal kunt terugbetalen. Geldverstrekkers mogen in 2016 maximaal 102% van de marktwaarde van de woning aan hypotheek verstrekken. Je inkomen heeft geen invloed op de hoogte van de rente die betaald moet worden. Als je hypotheek even hoog of hoger is dan de waarde van je woning, rekent de geldverstrekker een hoge rente-opslag. Je blijft die extra rente betalen ook al val je na een tijd in een lagere risicoklasse.

 

 

 

Let op!

De hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning veranderen over de loop van tijd. Als daardoor de verhouding hypotheek/woningwaarde lager wordt dan de door de bank vastgestelde “risicoklasse”, wordt dat niet automatisch aangepast. De risicoklasse en de rente blijven zoals ze waren op het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Het is dus goed mogelijk als je veel hebt afgelost of als je hebt verbouwd dat je in een lagere risicoklasse zit. Daarom moet je bij de bank je risicoklasse bijstellen. Dat kan relatief eenvoudig bij de meeste banken ook tijdens de rentevaste periode. Je rente-opslag bijstellen, kan veel voordeel opleveren!

Rente-opslag is dus een extra rente die je betaalt boven de rentestand. De geldverstrekker rekent deze extra rente om het risico te dekken dat jij je schuld niet kunt terugbetalen. Je blijft echter die extra rente betalen ook al val je na een tijd in een lagere risicoklasse. Daarom moet je zelf je rente-opslag bijstellen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren