Mag je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek?

Ben je van plan om een (tweede) huis te kopen en wil je de huurinkomsten van een ander huis gebruiken voor je hypotheek? Dit kan gedeeltelijk. Een aantal banken neemt de netto-huurinkomsten mee in de financiering. Het precieze percentage verschilt per bank.

stopwatch

3 min

calendar
15 juni 2023
eye

4986

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huurinkomsten meenemen naar een hypotheek

Is je huidige bank akkoord met het verhuren van je huis? Dan is het afhankelijk van de bank om in bepaalde situaties de huurinkomsten ook mee te nemen als onderdeel van het toetsingsinkomen. Als je huidige bank niet akkoord is met het verhuren van je huis dan kan je kijken of de huidige hypotheek omgezet kan worden in een verhuurhypotheek. Houd dan wel rekening met de kosten die bij het omzetten van je hypotheek komen kijken, zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Is er geen toestemming tot verhuur, en is het ook niet mogelijk om je hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek? Dan kunnen wij je helaas ook niet verder helpen.

De regeltjes over huurinkomsten meenemen

Je had ze waarschijnlijk al zien aankomen, maar er zijn een paar universele regels die alle banken hebben als je huurinkomsten gaat meenemen voor een hypotheek.

  1. Je kunt de huurinkomsten en de hypotheeklasten aantonen. Bij sommige banken hoeft dit maar van een paar maanden, andere banken willen twee jaar aan inkomsten zien

  2. Je moet jouw huidige hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek

  3. De huurinkomsten mogen niet uit vakantieverhuur (zoals Airbnb) komen

  4. Sommige banken accepteren kamerverhuur, anderen niet

  5. Je zult een gedeelte eigen geld nodig hebben

Eerste hypotheek ophogen

Je kunt de aankoop van je tweede huis ook op een andere manier financieren. Wanneer je namelijk overwaarde hebt op je eigen woning, kun je ervoor kiezen om je hypotheek te verhogen. Wanneer je de hypotheek verhoogt, hoef je niet altijd de hypotheek binnen 30 jaar (geheel) af te lossen. Veel banken accepteren dat het huis tot maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij wordt gefinancierd.

Bij welke hypotheekaanbieders mag je huurinkomsten meenemen?

Er zijn 18 banken die de huurinkomsten meenemen in het toetsingsinkomen. Per bank verschilt het aan welke voorwaarden je moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan permanente verhuur, hoelang huurcontracten aanwezig moeten zijn en het op maat beoordelen van de haalbaarheid. ABN-Amro en Florius nemen als enige banken de netto-huurinkomsten volledig mee, ook als er geen ander inkomen is.

Wat als de huurinkomsten wegvallen?

Het kan natuurlijk zijn dat de huurder de huur opzegt en de huurinkomsten (tijdelijk) wegvallen. Vallen je huurinkomsten weg, dan zal je zelf de maandlasten moeten betalen. Je loopt hiermee het risico dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen.

Hulp nodig?

Wij adviseren en bemiddelen op dit moment geen beleggingspanden. Wil je een nieuw huis kopen (om daar zelf in te gaan wonen) en je huidige huis aanhouden voor de verhuur? In dat geval kunnen wij je mogelijk verder helpen!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.