Mag je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek?

Ben je van plan om een (tweede) huis te kopen en wil je de huurinkomsten van een ander huis gebruiken voor je hypotheek? Dit kan gedeeltelijk, je kunt namelijk tot 70-80% van de huurinkomsten meenemen in de financiering. Het precieze percentage verschilt per bank.
stopwatch

3 min

calendar
26 januari 2021
eye

4986

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huurinkomsten meenemen naar een hypotheek

Als je je eerste huis verhuurt, mag je deze huurinkomsten dus gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis waar je zelf in gaat wonen. Fijn! Per bank verschilt het percentage aan huurinkomsten dat je mag meenemen voor de financiering van de hypotheek. Deze huurinkomsten worden verminderd met de hypotheeklasten. Ook heeft elke bank weer andere voorwaarden.

De regeltjes over huurinkomsten meenemen

Je had ze waarschijnlijk al zien aankomen, maar er zijn een paar universele regels die alle banken hebben als je huurinkomsten gaat meenemen voor een hypotheek.

  1. Je kunt de huurinkomsten en de hypotheeklasten aantonen. Bij sommige banken hoeft dit maar van een paar maanden, andere banken willen twee jaar aan inkomsten zien

  2. Jouw eerste huis, dat je verhuurt, valt in box 3 (beleggen en sparen)

  3. De huurinkomsten mogen niet uit vakantieverhuur (zoals Airbnb) komen

  4. Sommige banken accepteren kamerverhuur, anderen niet

  5. Je zult een gedeelte eigen geld nodig hebben

Eerste hypotheek ophogen

Je kunt de aankoop van je tweede huis ook op een andere manier financieren. Wanneer je namelijk overwaarde hebt op je eigen woning, kun je er voor kiezen om je hypotheek te verhogen. Wanneer je de hypotheek verhoogt, hoef je niet meer de hypotheek binnen 30 jaar af te lossen. Ook accepteren veel banken dat het huis gedeeltelijk aflossingsvrij wordt gefinancierd en dat scheelt behoorlijk in de maandlasten!

Hulp nodig?

Wij adviseren en bemiddelen op dit moment geen beleggingspanden. Wil je een nieuw huis kopen (om daar zelf in te gaan wonen) en je huidige huis aanhouden voor de verhuur? In dat geval kunnen wij je wel verder helpen!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Huis verkopen aan kind

Hoeveel eigen inleg heb je bij een hypotheek?

Kun je jouw loonsverhoging meenemen in de hypotheek?

Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

Zo leen je niet teveel: alles over de financieringslastnorm

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.