Huizenmarkt verwachting 

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, de hypotheek renteverwachting, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Michiel Pekelharing

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huizenmarkt verwachting januari 2024 - Wat doen de huizenprijzen in het nieuwe jaar?

De huizenprijzen zijn de laatste maanden van vorig jaar weer wat gestegen. Een gunstige renteontwikkeling, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en een opverend consumentenvertrouwen maken de weg vrij voor een verdere prijsstijging in 2024.

Hypotheekrente: even een stapje terug

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

rente-10jaars-staatsobligaties

De hypotheekrente is gekoppeld aan de kapitaalmarktrente. Banken en andere hypotheekverstrekkers hanteren gebruikelijk een kleine opslag boven op de rente die de Nederlandse overheid betaalt. De rente op 10 jaars-staatsleningen heeft eind vorig jaar een stapje terug gedaan, na een forse stijging van 0% eind 2021 tot meer dan 3%. Door de gedaalde rente komen de financieringslasten voor potentiële huizenkopers weer iets lager te liggen. Bovendien is het psychologisch belangrijk om weer even te merken dat de hypotheekrente niet alleen maar kan stijgen.  

Bron: Euronext

Inflatieverwachtingen: doelstelling ECB komt binnen bereik 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

Scherm­afbeelding 2024-01-25 om 13.03.04

Een jaar geleden werd de financiële nieuwsstroom nog beheerst door de hoge inflatie. Inmiddels is daar weinig meer van te merken. Sterker nog: in oktober kwam de inflatie zelfs even onder nul terecht. Dat was echter een tijdelijk verschijnsel dat veroorzaakt werd door een stevige daling van de brandstofprijzen. Bovendien zet de Europese Centrale Bank (ECB) het beleid uit aan de hand van de inflatie in de eurozone, die met 2,9% duidelijk hoger ligt dan in Nederland. De Centrale Bank verwacht echter dat de inflatie in 2024 en 2025 geleidelijk richting de officiële doelstelling van iets onder 2% beweegt. De kans is dan ook klein dat er nieuwe renteverhogingen aankomen, die vaak ook doorwerken in de kapitaalmarktrente. 

Bron: ECB

Vertrouwen: dieptepunt is achter de rug

Impact huizenmarkt komende kwartalen: positief

consumentenvertrouwen-gunstige-tijd-voor-aankopen

Het consumentenvertrouwen zit na een korte dip in de zomermaanden weer duidelijk in de lift. De inflatieschok van 2022 is achter de rug en de krappe arbeidsmarkt vertaalt zich in een hoge baanzekerheid. Nederlanders kijken met steeds meer vertrouwen naar hun financiële toekomst. En dat is positief voor de prijsontwikkeling op de Nederlandse huizenmarkt.

Bron: CBS

Spanning op de arbeidsmarkt neemt iets af

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

spanning-arbeidsmarkt

Langzaam maar zeker lijkt de spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt iets af te nemen. In de loop van 2023 nam het aantal werkzoekenden iets toe, terwijl er juist wat minder vacatures open stonden. Tegenover elke 100 mensen die op zoek zijn naar een baan, zijn er 114 vacatures. In de voorgaande kwartalen waren dat er nog ruim 120. Ondanks de terugval is de baanzekerheid nog altijd heel hoog: huizenkopers zullen zich niet laten afschrikken door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Bron: CBS

Producentenvertrouwen Industrie: licht waarschuwingssignaal

Impact huizenprijzen komende kwartalen: negatief

producentenvertrouwen-industrie-1

De ontwikkelingen bij bedrijven vormen vaak een betere indicator van hoe de economie en de arbeidsmarkt zich gaan ontwikkelen, dan de stemming onder consumenten. In dit opzicht is het beeld minder gunstig. Na een voorzichtig herstel in de zomer, is het producentenvertrouwen teruggevallen tot het laagste niveau sinds de coronapandemie. Als bedrijven uit voorzichtigheid investeringen terugschroeven of besparingen doorvoeren, laat dat zich uiteindelijk ook voelen op de arbeidsmarkt en in het consumentenvertrouwen. Zover is het nog niet, maar de glijvlucht van het producentenvertrouwen onderstreept dat er toch langzaam wat wolkjes drijven richting de vooralsnog zonnige vooruitzichten voor de Nederlandse huizenmarkt. 

Bron: CBS

Ontwikkeling huizenprijzen: de grens van € 500.000 komt in zicht

Tot het derde kwartaal van 2022 leek de gemiddelde verkoopprijs hard op weg naar € 500.000. In de voorgaande twee jaar was dat bedrag namelijk gestegen van € 339.559 naar € 443.402. Door de inflatieschok die op dat moment zorgde voor een flinke stijging van de rente, is er vervolgens wat lucht uit de huizenprijzen gelopen. Sinds de tweede helft van vorig jaar loopt de gemiddelde verkoopwaarde van Nederlandse woningen echter weer op. In december 2023 kwam die prijs uit op € 442.372.

verkoopprijs-koopwoning

Nu een huis kopen of nog wachten?

Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de hypotheekrente weer snel gaat stijgen. De baanzekerheid blijft hoog, terwijl het economisch vertrouwen van Nederlanders geleidelijk verbetert. Deze zaken wijzen erop dat de onlangs opnieuw ingezette prijsstijging van de huizenprijzen zich voorlopig kan doorzetten. Potentiële huizenkopers moeten zich dan ook niet laten afschrikken door het afnemende (producenten)vertrouwen in het bedrijfsleven. 

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.