Huizenmarkt verwachting

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, rentevooruitzichten, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Pekelharing (1)_11zon

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huizenmarkt verwachting oktober 2022

Verwachting huizenprijzen: daling

Woningmarkteconomen van ABN Amro voorspelden half oktober dat Nederlandse huizenprijzen volgend jaar met 2,5% kunnen dalen. De bewegingen op kapitaalmarkt en in economie wijzen erop dat de dip waarschijnlijk een stuk groter wordt. 

Hypotheekrente: rente stijgt door

Impact huizenprijzen komende kwartalen: zeer negatief

Rente 10 jaars staatsobligatiesOm met dat eerste te beginnen: er zijn maar weinig Nederlanders met een paar honderdduizend euro op de rekening zodat het overgrote deel van het aankoopbedrag gebruikelijk met een hypotheeklening wordt gefinancierd. De rente van die lening is – met een kleine vertraging – gekoppeld aan de rente op staatsleningen. Onderstaande grafiek laat zien dat rente over staatsleningen met een looptijd van 10 jaar sinds begin augustus weer snel is gestegen. Het huidige tarief ligt 3 procent hoger dan eind 2020. Om dat in perspectief te plaatsen: voor elke €100.000 aan hypotheek liggen de jaarlijkse rentelasten maar liefst €3.000 hoger.

Bron: Euronext

Vertrouwen: koopbereidheid neemt verder af

Impact huizenprijzen komende kwartalen: zeer negatief

 

ConsumentenvertrouwenNederlanders gaan weliswaar meer verdienen, maar de bereidheid om het geld uit te geven is lager dan ooit. De afgelopen twintig jaar is het gemiddelde van het consumentenvertrouwen volgens het CBS -9. De stand van -59 in september markeert het laagste niveau sinds de cijfers sinds 1986 worden bijgehouden. Zelfs tijdens het hoogtepunt van de coronapaniek in 2020 kwam het consumentenvertrouwen maar heel kort onder de 30 uit. Ook op de vraag of dit een gunstige tijd is voor grote aankopen, is het antwoord negatiever dan ooit.

Bron: ECB

Inflatieverwachtingen: hoger en hoger

Impact huizenmarkt komende kwartalen: negatief

Inflatieverwachtingen EuropaDe hogere financieringslasten zorgen ervoor dat potentiële kopers veel minder financiële ruimte hebben om een woning te bemachtigen. Dat belooft in de komende tijd in ieder geval niet veel beter te worden. De rente op leningen wordt bepaald door de hoogte van de inflatie tijdens de looptijd en door een vergoeding voor het risico. Dat laatste is bij Nederlandse staatsleningen nauwelijks van toepassing, aangezien het wel heel raar moet lopen als de overheid niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het gevolg is dat de obligatierente dus vooral een weerspiegeling is van inflatieverwachtingen voor de toekomst. Deze grafiek laat zien dat de officiële inflatieverwachtingen van de Europese Centrale Bank (ECB) behoorlijk in de lift zitten: vooral voor dit jaar, maar ook steeds meer voor volgend jaar en de langere termijn. Waarschijnlijk tekent zich pas volgend jaar een omslag af, die huizenkopers wat meer lucht zou geven.

Bron: CBS

Inkomen: lonen zitten duidelijk in de lift

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

 

Stijging CAO-lonenHoeveel iemand kan lenen wordt behalve door de geldende rente ook bepaald door de hoogte van het inkomen. Het gemiddelde salaris in Nederland zit behoorlijk in de lift als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en de inflatie. De stijging van de CAO-lonen met 3,4% is de hoogste groei in meer dan tien jaar.

Bron: ECB

Hypotheekrente: geld lenen wordt veel duurder

Impact huizenprijzen komende kwartalen: zeer negatief

Inflatieverwachtingen EuropaEen ander patroon dat zich nu al laat uittekenen, is dat Nederlandse huizenkopers veel meer kwijt zijn aan hypotheeklasten dan voor de jaarwisseling. De hypotheekrente is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. En die is als gevolg van de hoge inflatie snel gestegen. De rente op een staatslening met een looptijd van tien jaar ligt ongeveer 2% hoger dan eind 2021. Hogere rentelasten leiden ertoe dat potentiële woningkopers minder kunnen lenen.

Bron: Euronext

Historie: recente prijsstijging is ongeëvenaard

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

 

Gemiddelde verkoopprijs in euroTen slotte is het goed om aan de hand van het verleden te kijken hoe een afkoeling van de huizenmarkt eruit kan zien. Na een aantal jaar van onophoudelijke prijsstijgingen zou je het bijna vergeten, maar na halverwege 2008 is de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands huis in vijf jaar met ruim 40.000 euro gedaald tot 210.000 euro. Sindsdien is die prijs ruimschoots verdubbeld.

Als je kijkt naar wat de omvang van de historische koersbewegingen, is het op basis van de financieringsruimte en koopbereidheid helemaal niet zo gek om te denken dat huizenprijzen over twaalf maanden ruim 5% - of misschien zelfs beduidend meer – lager staan dan nu.

Bron: ECB

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.