Huizenmarkt verwachting 

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, de hypotheek renteverwachting, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Michiel Pekelharing

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huizenmarkt verwachting april 2024 - Blauwe lucht met in de verte wat wolkjes

Het consumentenvertrouwen zit stevig in de lift en dankzij de rust op de rentemarkt weten potentiële huizenkopers waar ze met hun hypotheek aan toe zijn. Onder deze omstandigheden kan de stijging van de woningprijzen voorlopig doorzetten. Op de langere termijn is er een mogelijkheid dat een afnemend economisch vertrouwen in het bedrijfsleven het mooie beeld doet omslaan.

Hypotheekrente: van hoofdzaak naar bijzaak

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

rente-10-jaars-staatsobligaties

Drie jaar geleden had een snel stijgende hypotheekrente de huizenmarkt behoorlijk in zijn greep. Het vooruitzicht van hogere financieringslasten zorgde er zelfs voor dat de prijsstijging die in 2014 werd ingezet, omsloeg in een bescheiden daling. In 2023 heeft de rente op Nederlandse staatsobligaties - waaraan de hypotheekrente gelinkt is - zich gestabiliseerd. De huidige hoogte van de hypotheekrente zal weinig huizenkopers afschrikken. En bovendien geeft de recente stabiliteit op de rentemarkt potentiële huizenkopers het gevoel dat het wel goed zit met het vinden van een betaalbare hypotheek.  

Bron: Euronext

Inflatieverwachtingen: lager en lager 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

inflatieverwachtingen-europa-2

In maart is de inflatie in de Eurozone gedaald naar 2,4%. Daarmee lijkt het een kwestie van tijd voordat het niveau van 2% waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft, wordt bereikt. In de officiële inflatieverwachtingen die elk kwartaal worden gepubliceerd, sorteert de bank erop voor dat dit al in het lopende jaar gebeurt. Dat maakt de weg vrij voor een verlaging van de beleidsrente. Dat heeft geen directe invloed op de hypotheekrente, die gekoppeld is aan de rente op staatsobligaties. Maar het is wel een aanwijzing dat de kans groot is dat ook deze lange rente eerder zal dalen dan stijgen. 

Bron: ECB

Vertrouwen: stevig in de lift

Impact huizenmarkt komende kwartalen: positief

consumentenvertrouwen-2

De Nederlandse economie maakte in 2023 een recessie door. Maar omdat werknemers daarvan niets merkten in hun portemonnee, is daarvan niets te merken in het consumentenvertrouwen. Sterker nog: Nederlandsers kijken met een stuk meer vertrouwen naar de economie dan sinds eind 2021. Bovendien oordelen ook steeds meer consumenten dat het een gunstige tijd is voor grote aankopen. Dat is positief voor huizenprijzen. 

Bron: CBS

Spanning op de arbeidsmarkt daalt verder

Impact huizenmarkt komende kwartalen: negatief

spanning-arbeidsmarkt-1

Een belangrijke reden waarom Nederlanders positief naar de economie kijken, is omdat de baanzekerheid heel hoog is. Als je ontslagen wordt, kan je razendsnel een nieuwe job vinden. Maar de krapte op de arbeidsmarkt neemt langzaam maar zeker af. Momenteel hebben elke 100 werkzoekenden in theorie keuze uit 110 openstaande vacatures. Halverwege 2022 waren dat er nog meer dan 140. Een verdere daling van de spanning op de arbeidsmarkt, kan potentiële huizenkopers doen beslissen om de zoektocht naar een nieuwe woning op een lager pitje te zetten. 

Bron: CBS

Producentenvertrouwen Industrie: opvallende glijvlucht

Impact huizenprijzen komende kwartalen: negatief

producentenvertrouwen-industrie-2

De vraag hoe de arbeidsmarkt zich de komende tijd ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van wat er gebeurt in het bedrijfsleven. En daar kijken ondernemers met wat meer zorgen naar de toekomst. Het producentenvertrouwen in de industrie - een goede indicator voor het sentiment bij Nederlandse bedrijven - zakt al jarenlang steeds verder weg. Voorlopig leidt die terughoudendheid nog niet tot besparingen en het inkrimpen van het personeelsbestand. Maar zodra het wegebbende vertrouwen in het bedrijfsleven zich laat voelen in de consumentenmarkt, kan dat ook gevolgen hebben voor Nederlandse huizenprijzen. 

Bron: CBS

Ontwikkeling huizenprijzen: op weg naar een nieuw record

De huizenprijzen hebben na een dip in 2022 de opmars duidelijk hervat. Indertijd zorgde een flinke stijging van de hypotheekrente ervoor dat de huizenprijzen een stapje terug deden. Inmiddels is de hypotheekrente gestabiliseerd op een wat hoger niveeau en worden de prijzen voornamelijke gedreven door krapte op de huizenmarkt. 

verkoopprijs-woning

Nu een huis kopen of nog wachten?

Hoewel het afnemende vertrouwen in het bedrijfsleven op langere termijn mogelijk voor een omslag kan zorgen, hebben huizenprijzen de komende kwartalen nog de wind in de rug van een rustige rentemarkt en optimisme onder consumenten. Er is dan ook geen reden om een eventuele huizenjacht uit te stellen tot na de zomervakantie. 

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.