Huizenmarkt verwachting

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, rentevooruitzichten, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Pekelharing (1)_11zon

Bereken direct wat jij kunt lenen

Huizenmarkt verwachting maart 2023 - Eindelijk even rust

Na een paar jaar van snel stijgende prijzen en een oplopende hypotheekrente, lijkt nu een rustigere periode aan te breken op de Nederlandse huizenmarkt. Terwijl er nog wat lucht uit de huizenprijzen loopt, is dit een goede fase voor potentiële kopers om te kijken wat er bij de huidige hypotheekrente mogelijk is.

Hypotheekrente: rente komt tot rust

Impact huizenprijzen komende kwartalen: negatief

rente-10-jaar-staatsobligatiesIn 2022 is de hypotheekrente enorm hard gestegen. Die stijging werd veroorzaakt doordat de rente op Nederlandse staatsobligaties - waaraan de hypotheekrente is gekoppeld - omhoog schoot van minder dan 0 procent tot bijna 3 procent. De laatste maanden schommelt de rente nog wel wat, maar de felle stijging van vorig jaar is voorbij. Voor huizenkopers en oversluiters is het negatief dat de hypotheekrente nu een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Maar omdat de rust op de rentemarkt weer wat terugkeert, weten ze in ieder geval waar ze nu aan toe zijn.

Bron: Euronext

Inflatieverwachtingen: over de top 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

 

inflatieverwachtingen-europaDe snel oplopende inflatie is de belangrijkste reden voor de enorme rentestijging in 2022. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van net iets minder dan twee procent. Om de inflatie te beteugelen, verhoogt de ECB de rente. Deze verhogingen van de (korte) rente werken niet direct door in de bewegingen van de (lange) rente op staatsobligaties, maar kapitaalmarkten houden het beleid van de ECB scherp in de gaten. De laatste maanden dalen de inflatieverwachtingen van de ECB heel erg snel. Dit is een aanwijzing dat de hypotheekrente voorlopig niet veel verder hoeft te stijgen. Omdat een daling ook niet voor de hand ligt, is dit neutraal voor de huizenmarkt. 

Bron: ECB

Vertrouwen: koopbereidheid verbetert slechts minimaal

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

consumentenvertrouwenDe huizenprijzen worden niet alleen bepaald door hoeveel potentiële kopers kunnen betalen, maar ook in hoeverre ze bereid zijn om een dergelijk grote aankoop te doen. In dat opzicht is er de laatste weken een duidelijke verbetering zichtbaar. Het consumentenvertrouwen zit sinds het afgelopen najaar duidelijk in de lift. Het is echter opvallend dat de indicator die het sentiment meet voor het doen van grote aankopen veel minder snel stijgt. Voorlopig is de koopbereidheid dan ook neutraal voor de huizenmarkt. 

Bron: CBS

Spanning op de arbeidsmarkt is nog hoog

Impact huizenmarkt komende kwartalen: positief

spanning-op-de-arbeidsmarktEen belangrijke reden voor het herstel van het consumentenvertrouwen - ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid - is de krapte op de arbeidsmarkt. Het CBS brengt de spanning op de arbeidsmarkt in kaart door te kijken hoeveel vacatures er zijn per 100 werklozen. Tien jaar geleden waren dat er minder dan 20. Tegenwoordig kunnen elke 100 werklozen in theorie kiezen uit 123 vacatures. Zolang de spanning op de arbeidsmarkt hoog blijft, kunnen Nederlanders er vertrouwen in hebben dat ze snel weer aan de slag zijn als ze hun baan kwijtraken. Dat is positief voor de huizenmarkt

Bron: CBS

Producentenvertrouwen: net boven het nulpunt

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

 

producentenvertrouwen-industrieDe grote vraag is natuurlijk hoe de arbeidsmarkt zich de komende kwartalen gaat ontwikkelen. Bij hun voorraadbeheer moeten inkopers van industriebedrijven goed anticiperen op economische ontwikkelingen. Het producentenvertrouwen in de industriesector wordt door economen dan ook gezien als vrij betrouwbare 'leidende indicator'. Momenteel schommelt deze indicator net iets boven de nullijn, wat erop wijst dat er geen signalen zijn dat de economie, arbeidsmarkt en huizenmarkt een grote schok te wachten staat. 

Bron: CBS

Wat betekent dit voor potentiële huizenkopers?

In 2020 en 2021 zorgde de coronapandemie voor veel onzekerheid, terwijl in 2022 een felle rentestijging voor onrust zorgde op de huizenmarkt. De afgelopen maanden lijkt de rust enigszins terug te keren. Verschillende indicatoren wijzen erop dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat er een nieuwe schok aankomt. Hierdoor krijgen huizenzoekers de tijd om even te wachten tot er nog wat meer lucht uit de huizenprijzen loopt en in kaart te brengen welke woningen er bij de huidige hypotheekrente binnen het bereik liggen.  

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.