Een tiny house kopen: hoe financier je dit?

Tiny houses zijn booming. Misschien lijkt het jou ook wel wat, want ze stralen vrijheid, natuur en een simpeler leven uit zonder digitale hectiek. Het kan natuurlijk ook zijn dat je op deze markt geen normaal huis kunt kopen, en daardoor kijkt naar een tiny house. Wat je reden ook is, in dit artikel lees je over de financiering van een tiny house.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

3917

Een tiny house kopen

Het internet staat er vol mee: mensen die zich vol overgave storten op een (zelfgebouwde) tiny house. Maar wat wordt er precies onder dit concept verstaan? Een tiny house is een zelfstandig te verplaatsen unit dat niet groter is dan vijftig vierkante meter. Daarnaast is tiny housing voornamelijk een beweging die sinds enkele jaren ook naar Nederland overgewaaid is. De beweging staat voor het teruggaan naar de basis en leven met wat je echt nodig hebt. Er is naast deze beweging ook een trend te zien in starters die bij gebrek aan opties kijken naar een tiny house.

Wat kost het ongeveer?

Een tiny house kan zo duur worden als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om het helemaal zelf bouwen, of je kunt er een afgestemd op jouw wensen laten maken. Daarom is de richtprijs voor een tiny house ook heel breed: ongeveer tussen de 25.000 en 100.000 euro. Zelfklussers zijn natuurlijk het goedkoopste uit. Wil je liever een mooi designhuis(je) met fijne keuken en dito badkamer, dan betaal je daar behoorlijk wat voor. Ook heb je grond nodig waar je de tiny house op kunt zetten, deze grond kun je kopen of huren.

Hoe financier je een tiny house?

Op de vraag hoe je zo'n huis kunt financieren, zijn er verschillende antwoorden. Het kan met een persoonlijke lening of met een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke rekening weet je precies waar je aan toe bent, omdat alles vast staat, zoals de looptijd en de rente die je moet betalen. Een doorlopend krediet is flexibeler. Je kunt namelijk afgeloste bedragen opnieuw opnemen, dit is vooral fijn als je niet precies weet wat de kosten zullen zijn. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente flexibel is, hierdoor weet je niet precies wat je kwijt zal zijn aan rente. Ook kun je een tiny house financieren met een hypotheek.

Een hypotheek afsluiten voor je tiny house?

Het financieren van een tiny house met een hypotheek kan lastig zijn, maar het is mogelijk. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het huisje nagelvast staan aan de grond, moet er een omgevingsvergunning voor bouwen afgegeven zijn en moet je eigenaar van de grond zijn (of erfpacht, dat mag ook). Zo geeft de Rabobank soms de Groenhypotheek voor tiny house projecten. Je kunt een gratis hypotheekgesprek inplannen met onze adviseurs om te bespreken welke andere banken makkelijk hypotheken verstrekken voor tiny houses. Ook kun je zelf berekenen wat je maximaal kunt lenen om een tiny house te kopen.

Nu berekenen wat je kunt lenen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

26/09/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

14/08/2023

Dit moet je weten over wettelijke bedenktijd aankoop huis

11/08/2023

Bod geaccepteerd, en nu?

10/07/2023

Huren of kopen, wat is wijsheid?

10/07/2023

8 vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.