Een tiny house kopen: hoe financier je dat?

Misschien spreekt het idee jou ook aan. Tiny houses staan voor vrijheid, duurzaamheid en het leven met alleen wat echt nodig is. Met de huidige woningnood wordt het bouwen of kopen van een huis ook steeds aantrekkelijker. Wat jouw motivatie ook is, in dit artikel ontdek je meer over de financiering van een tiny house.
stopwatch

3 min

calendar
8 januari 2024
eye

3917

Wat is een tiny house?

Het internet staat er vol mee: mensen die zich vol overgave storten op een (zelfgebouwde) tiny house. Maar wat is een tiny house precies? Een tiny house is een zelfstandig te verplaatsen woning die niet groter is dan vijftig vierkante meter. De eerste tiny houses werden gebouwd door een groep mensen die bewust koos voor een minimalistische levensstijl. Inmiddels is het fenomeen uitgegroeid tot iets veel groters. Niet alleen spreekt deze woonstijl steeds meer mensen aan, maar ook veel starters overwegen nu een tiny house vanwege de huidige woningnood.

Wat kost een tiny house?

De prijs van een tiny house hangt volledig af van jouw keuzes. Je kunt ervoor kiezen om een tiny house helemaal zelf te bouwen, of één laten maken die precies past bij jouw wensen. Het huis zelf bouwen is uiteraard de meest voordelige keuze. Maar ook een kant-en-klaar gebouwd huisje hoeft door het kleine oppervlakte niet veel te kosten. Gemiddeld kun je rekening houden met een bedrag tussen de 25.000 en 100.000 euro. 

Waar zet je een tiny house neer?

Naast het huis zelf, heb je ook grond nodig om het huis neer te zetten. Soms heb je zelf grond of heb je toestemming om op grond te bouwen. Controleer altijd het bestemmingsplan voor de grond die je op het oog hebt. Er mag namelijk niet op elke plek in Nederland gebouwd worden. 

Hoe financier je een tiny house?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een tiny house. Twee bekende opties zijn een persoonlijke lening en een persoonlijk krediet. Bij een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent, omdat alles vast staat, zoals de looptijd en de rente die je moet betalen.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je kunt namelijk afgeloste bedragen opnieuw opnemen, dit is vooral fijn als je niet precies weet wat de kosten zullen zijn. Het nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente flexibel is, hierdoor weet je niet precies wat je kwijt zal zijn aan rente. Een steeds meer gekozen alternatief is het afsluiten van een hypotheek voor een tiny house. 

Een hypotheek afsluiten voor je tiny house?

Het financieren van een tiny house met een hypotheek is niet eenvoudig. Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor dat een bank een hypotheek verstrekt. Zo moet het huis 'nagelvast' staan aan de grond. Hiermee wordt bedoeld dat het huis niet makkelijk te verplaatsen is. Ook heb je een omgevingsvergunning nodig en moet je eigenaar van de grond zijn (of erfpacht, dat mag ook). Met het oog op duurzaamheid bieden steeds meer banken hypotheken voor tiny house aan. Zo heeft de Rabobank de Groenhypotheek voor tiny house projecten. Ook is het mogelijk om een tiny house met NHG te financieren. Plan een gratis hypotheekgesprek met een adviseur van Frits om te bespreken wat jouw opties zijn. 

Nu berekenen wat je kunt lenen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.