Erfpacht: wat is het en heeft 't impact op je hypotheek?

Erfpacht zie je vandaag de dag vooral nog in de grote steden, bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Benieuwd wat erfpacht nou precies is? Je vindt het hier.
stopwatch

3 min

calendar
11 april 2023
eye

2122

Wat is erfpacht?

In een koophuis met erfpacht ben je geen eigenaar van de grond waarop het huis staat. Je moet de grond zolang je er woont dus pachten, in de meeste gevallen van de gemeente. Er bestaat ook particulier erfpacht, hiervoor moet je oppassen. Banken geven vaak geen hypotheek wanneer het huis particuliere erfpacht heeft. Zolang je erfpachtcanon betaalt mag je de grond gebruiken alsof het je bezit is, dit bedrag betaal je jaarlijks en wordt vastgelegd bij een notaris.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat kost 't?

Het goede nieuws is dat wanneer een huis erfpacht heeft, het huis vaak een lagere vraagprijs heeft. Je betaalt namelijk alleen voor het huis, en niet voor de grond waarop het gebouwd is. Voor de grond betaal je erfpachtcanon. Hoeveel dat is, verschilt per huis. Maar grofweg kun je rekenen op jaarlijks 5% van de grondwaarde. Let wel, grondwaarde is wat anders dan de woningwaarde en staat daar los van. De grondwaarde is de waarde die de grond had toen de hoogte van de erfpacht werd vastgelegd. Goed nieuws! Erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar.

Maximale hypotheek berekenen

Is erftpachtcanon aftrekbaar?

Goed nieuws! De erfpachtcanon die je betaald voor het gebruik van de grond, is fiscaal aftrekbaar. Deze mag je dus bij je belastingaangifte opgeven. 

Hoeveel kost erfpacht afkopen?

Als je het erfpachtrecht wilt afkopen, betaal je een afkoopsom of aanvullende koopsom. Deze is gebaseerd op je WOZ-waarde en de waarde van de grond. Hoeveel het afkopen van erfpacht precies kost is afhankelijk van jouw situatie. Het kan daarom in sommige gevallen ook voordeliger zijn om juist voor eeuwigdurende erfpacht te gaan.

Wat betekent erfpacht voor je hypotheek?

Bij een huis dat op erfpachtgrond staat, tellen de kosten van het huis en de kosten van de erfpacht mee wanneer de maximale hypotheek wordt bepaald. Daarnaast kan het erfpachtcanon verhoogd worden, waardoor je misschien de maandlasten van je hypotheek niet meer kunt opbrengen. Een bank zal daarom altijd rekening houden met de erfpact wanneer ze een hypotheek verstrekken.

Vraag 't Frits

Heb je een prachthuis gezien met erfpacht en wil je weten wat dit betekent voor je hypotheek? Begrijpelijk! Je kunt altijd jouw situatie bespreken met onze adviseurs. Wij zullen je zo goed mogelijk helpen, zodat jij de beste hypotheek krijgt. Wist je trouwens dat dit hypotheekgesprek gratis is? Je krijgt tijdens dat gesprek een Fritsanalyse. Dit is een diepgaande berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.