Wat is erfpacht

Wellicht heb je de laatste tijd in het nieuws veel gehoord over erfpacht of erfpachtcanon. Maar wat is erfpacht eigenlijk precies? 

 

Wat is erfpacht?

In een woning met erfpacht ben je geen eigenaar van de grond waarop het huis staat. Je moet de grond zolang je er woont dus pachten. Er bestaat daarbij een onderscheid tussen particulier erfpacht en gemeentelijk erfpacht, al naar gelang wie de eigenaar van de grond is. Zolang je erfpachtcanon betaalt mag je de grond gebruiken alsof het je bezit is. Je betaalt erfpacht jaarlijks, zolang het erfpachtcanon geldt. Een canon wordt voor lange tijd vastgelegd, dus het bedrag is meestal niet zo hoog. Het erfpacht wordt vastgelegd bij een notaris.

Wat kost erfpacht?

Het goede nieuws is dat een huis dat op erfpachtgrond staat, vaak een lagere vraagprijs heeft. Je betaalt namelijk alleen voor het huis, en niet voor de grond waarop het gebouwd is. Daarentegen moet je dus wel erfpachtcanon betalen. Hoeveel dat is verschilt per geval, maar grofweg kun je rekenen op jaarlijks 5% van de grondwaarde. Let wel, grondwaarde is wat anders dan de woningwaarde en staat daar los van. De grondwaarde is de waarde die de grond had toen het erfpachtcanon werd vastgelegd. Je betaalt erfpacht meestal jaarlijks, maar kunt soms ook kiezen voor maandelijkse afdracht. Je kunt het erfpachtcanon dat je betaalt wel aftrekken van je belastbaar inkomen.

 

Wat betekent erfpacht voor je hypotheek?

Bij een huis dat op erfpachtgrond staat, tellen behalve de kosten van de woning ook de kosten van het erfpacht mee als de maximale hypotheek wordt bepaald. Het geld van alle maandlasten die je al hebt (zoals afbetaling van een studieschuld of andere lening) kun je immers niet meer uitgeven aan andere maandlasten, zoals die van een hypotheek. Bovendien zijn er hypotheekverstrekkers die liever geen geld meer uitlenen aan huizen op particuliere erfpachtgrond. Daarnaast kan het erfpachtcanon verhoogd worden, waardoor je misschien de maanlasten van je hypotheek niet meer kunt opbrengen. Een bank zal daarom niet happig zijn op een hypotheek voor een huis op erfpachtgrond. Let er dus goed op of jouw droomhuis met erfpacht te maken heeft!

Besparen

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren