Eeuwigdurende erfpacht, zo werkt dat

Je koopt een huis waarvan de grond waar het op staat niet van jou is. Vooral in de stad komt het voor: erfpacht. Je ‘huurt’ deze grond als het ware voor een bepaalde tijd. Maar hoe werkt dit? En wat is het verschil met eeuwigdurende erfpacht? Dat leg ik aan je uit.

Friso Bakker

Wat is erfpacht?

Een huis kan je huren en dit kan ook met de grond waar je huis op staat. Pachten is als het ware ‘huren’ van grond. Als je een huis koopt waarvan de grond na de aankoop niet van jou is, rust hier erfpacht op. Vaak is deze grond dan van de gemeente, maar dit kan ook van een andere eigenaar zijn. In dit geval moet je deze grond pachten en betaal je hiervoor een erfpacht, een soort huur, aan de eigenaar van de grond. Deze ‘huur’ wordt erfpachtcanon genoemd. Sinds 2017 heb je in veel grote steden twee keuzes: eeuwigdurende erfpacht of voortdurende erfpacht.

Voortdurende erfpacht: onzekerheid over de prijs

Vroeger was het normaal dat de hoogte van de erfpachtcanon elke 50 of 75 jaar werd vastgesteld. Meestal is dit bedrag 5 procent van de grondwaarde, dit wordt over de 12 maanden van het jaar verdeeld. Dit heet voortdurende erfpacht. Om dit bedrag te bepalen wordt er gekeken naar hoeveel de grond op dat moment waard is. Maar in populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht is dit een valkuil, want de kans is groot dat de grondwaarde in die 50 jaar veel stijgt. Dan wordt het spannend, want daarmee stijgt ook de erfpachtcanon. Ik hoor je al denken: en hoe zit dat nu? Sinds 1 oktober 2017 zijn er in dus in een aantal Nederlandse steden nieuwe regels over het betalen van erfpacht.

Wat is eeuwigdurende erfpacht?

Gelukkig, er is nu dus een mogelijkheid waarbij de marktwaarde voor een langere tijd geen invloed heeft op de kosten van je huis. Namelijk met eeuwigdurende erfpacht, waarde kosten van de erfpacht nog maar één keer vastgesteld worden. Je sluit dit bedrag niet elke 50 jaar (zoals bij voortdurende erfpacht), maar voor altijd (eeuwigdurend dus) af. Zo krijg je, met een huis dat je op erfpachtgrond gekocht hebt, meer zekerheid over de kosten van de erfpacht. En zekerheid is altijd fijn!

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Je kan als huiseigenaar met erfpacht op elk moment overstappen, maar dit hoeft niet. Overstappen van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht kan door dit aan te vragen bij de gemeente waarin je koophuis staat. Je vraagt dan een opgave van de prijs aan bij de gemeente. Dan heb je drie opties: ga je niks veranderen? Koop je de erfpacht direct en voor altijd af? Of stap je over naar eeuwigdurende erfpacht, maar blijf je jaarlijks betalen? Dat laatste heet het ‘vastklikken’ van de prijs die je moet betalen. Tot 1 januari 2020 werd er gerekend met een de WOZ waarde uit 2014 of 2015 om het afkopen van erfpacht aantrekkelijker te maken. Vanaf 2020 wordt dat de WOZ-waarde van het jaar ervoor. In Utrecht heb je nog de extra optie om het bedrag voor een deel te betalen en de rest later. Die beslissing is helemaal aan jou…

Invloed op je hypotheek

Als je een huis koopt en de grond niet van jou is, heeft dit ook invloed op de vraagprijs van het huis. Die valt dan lager uit. Betekent dit ook dat je stukken minder kan lenen voor het huis, omdat je alleen voor het huis betaalt en niet de grond? Je leest er alles over in mijn artikel over de invloed van erfpacht op je hypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren