Eeuwigdurende erfpacht, zo werkt dat

Je koopt een huis, maar de grond waar het op staat is niet van jou. Vooral in de stad komt het vaker voor: erfpacht. Je ‘huurt’ deze grond als het ware voor een bepaalde tijd. Maar hoe werkt dit? En wat is het verschil met eeuwigdurende erfpacht?
stopwatch

3 min

calendar
11 april 2023
eye

4689

Wat is eeuwigdurende erfpacht?

Met eeuwigdurende erfpacht worden de kosten van de erfpacht nog maar één keer vastgesteld. Je sluit dit bedrag dus niet elke 50 jaar af (zoals bij voortdurende erfpacht), maar voor altijd (eeuwigdurend dus). Zo krijg je, met een huis dat je op erfpachtgrond gekocht hebt, meer zekerheid over de kosten van de erfpacht.

Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt waarvan de grond na de aankoop niet van jou is, rust hier erfpacht op. In dit geval pacht je dus de grond en betaal je hiervoor een erfpacht, een soort huur, aan de eigenaar van de grond. Deze ‘huur’ wordt erfpachtcanon genoemd. Vaak is deze grond dan van de gemeente, maar dit kan ook van een andere eigenaar zijn. Sinds 2017 heb je in veel grote steden twee keuzes: eeuwigdurende erfpacht of voortdurende erfpacht.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Voortdurende erfpacht: onzekerheid over de prijs

Vroeger was het normaal dat de hoogte van de erfpachtcanon elke vijftig of vijfenzeventig jaar werd vastgesteld. Meestal is dit bedrag vijf procent van de grondwaarde, dit wordt over de twaalf maanden van het jaar verdeeld. Dit heet voortdurende erfpacht. Om dit bedrag te bepalen wordt er gekeken naar hoeveel de grond op dat moment waard is. Maar in populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht is dit een valkuil, want de kans is groot dat de grondwaarde in die vijftig jaar veel stijgt en daarmee ook de erfpachtcanon. Sinds 1 oktober 2017 zijn er in een aantal Nederlandse steden nieuwe regels over het betalen van erfpacht. Heb je een huis op 't oog met erfpacht? Ook dan kun je met onze rekentool je nieuwe hypotheek berekenen.

Maximale hypotheek berekenen

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Je kunt als huiseigenaar met erfpacht op elk moment overstappen, maar dit hoeft niet. Overstappen kun je aanvragen bij jouw gemeente. Je hebt drie opties: ga je niks veranderen? Koop je de erfpacht direct en voor altijd af? Of stap je over naar eeuwigdurende erfpacht, maar blijf je jaarlijks betalen? Dat laatste heet het ‘vastklikken’ van de prijs die je moet betalen. Tot 1 januari 2020 werd er gerekend met een de WOZ-waarde uit 2014 of 2015 om het afkopen van erfpacht aantrekkelijker te maken. Vanaf 2020 wordt dat de WOZ-waarde van het jaar ervoor. In Utrecht heb je nog de extra optie om het bedrag voor een deel te betalen en de rest later. Die beslissing is helemaal aan jou.

Invloed op je hypotheek

Als je een huis koopt en de grond niet van jou is, heeft dit ook invloed op de vraagprijs van het huis. Die valt dan lager uit. Ben je van plan om een huis te kopen met erfpacht? Ook dan kun je bij ons terecht! Tijdens een gratis hypotheekgesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij alle banken. Je kunt dus meekijken, terugkijken en zelf je berekening wijzigen!

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

23/01/2024

Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

10/01/2024

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.