Hypotheek voor alleenstaanden

Ben je starter, ga je scheiden of ben je alleenstaand en wil je een huis kopen? Een onmogelijke opgave, of toch niet? Waar begin je en wat is het maximale bedrag dat je kunt lenen? En met welke kosten en welke kwijtscheldingen moet je rekening houden?

stopwatch

3 min

calendar
25 april 2024
eye

53

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kan ik een hypotheek krijgen met één inkomen?

Absoluut! Voor de bank speelt het geen rol of je inkomen bestaat uit een enkel inkomen of dat het samengesteld is uit twee inkomens. Het enige dat telt, is of je voldoende verdient om de woning te kunnen financieren. Wanneer dit het geval is, kun je zonder problemen een hypotheekaanvraag doen. Dus, of je nu alleenstaand bent of deel uitmaakt van een koppel dat gezamenlijk een huis wil kopen, het proces is precies hetzelfde. Benieuwd naar hoeveel je kan lenen? Bereken het eenvoudig in onze rekentool.

Maximale hypotheek berekenen

Vanaf 2024 meer lenen als alleenstaande

In 2024 is er een nieuwe regeling ingesteld die het voor alleenstaanden gemakkelijker maakt om een hypotheek te krijgen. Door deze regeling kan een starter bovenop zijn maximale hypotheek nog €16.000 extra lenen. Dat betekent dat een alleenstaande starter een hogere hypotheek kan krijgen dan tweeverdieners met hetzelfde besteedbaar inkomen. Hierdoor worden meer woningen toegankelijk voor alleenstaanden. Het is goed om te bedenken dat deze nieuwe regelgeving niet gelijk betekent dat je in 2024 €16.000 meer kan lenen dan in 2023.  De werkelijke verhoging van het leenbedrag kan variëren, aangezien de overheid de maximale leenbedragen jaarlijks bijstelt op basis van de zogenaamde woonquote. Deze woonquote, die bepaalt welk deel van het inkomen aan woonlasten besteed mag worden, is voor veel inkomensgroepen in 2024 aangescherpt.

Om in 2024 dit extra bedrag te lenen moet je wel aan een belangrijke voorwaarde voldoen: je jaarlijkse inkomen moet boven de €28.000 euro liggen. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld en een dertiende maand.

Huis kopen als alleenstaande

Als alleenstaande een huis kopen is zeker niet onmogelijk. Met een goed beeld van de mogelijkheden en de beschikbare hulp kun je gericht op zoek gaan naar een woning die past bij jouw situatie. Onze adviseurs helpen je graag met het bekijken van alle mogelijkheden.

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.