Woonquote, wat is dat?

Wat is een woonquote? En waaruit bestaat het? En nog belangrijker: welke invloed heeft het op de maximale hypotheek die ik kan krijgen? Na het lezen van dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen en weet je hoeveel jij kunt lenen.
stopwatch

3 min

calendar
14 juni 2024
eye

396

Wat is de woonquote?

De woonquote wordt ook wel financieringslast genoemd. Die laat zien hoeveel procent van je inkomen je maximaal in één jaar mag besteden aan wonen. Dit percentage helpt te bepalen hoeveel je kunt lenen voor een huis, op basis van je inkomen, de huidige hypotheekrente en je leeftijd. 

Jaarlijks wordt de woonquote voor het komende jaar gepubliceerd door het Nibud. Deze richtlijnen zijn in het leven geroepen om zeker te zijn dat iedereen veilig en verstandig kan lenen.

Waaruit bestaat de woonquote?

De woonquote is dus eigenlijk het percentage van je jaarinkomen dat je maximaal aan hypotheeklasten mag besteden. Dit bestaat niet alleen uit de bruto hypotheeklasten, maar ook kosten aan BKR-geregistreerde kredieten, jouw studielening en/of erfpacht vallen hieronder. Kortom: het is een richtlijn om ervoor te zorgen dat jij jouw woninglasten kan blijven betalen. 

Hoe bereken ik de woonquote in 2024?

Bij ieder jaarinkomen hoort een vast percentage wat je kunt besteden aan je maandelijkse en jaarlijkse woonlasten. Dat laten we zien aan de hand van het voorbeeld hieronder. 

Pieter (36) heeft een brutoinkomen van 50.000 euro.
De rente staat op 4.4%
De financieringslast is 24%. Pieter mag dus 12.000 euro per jaar aan financieringslast hebben. Dat komt neer op 1.000 euro per maand aan woonlasten.

Hoe bereken ik de woonquote in 2024?

Aan de hand van dit bedrag weet je hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf uit te rekenen. Via onze tool kun je eenvoudig jouw maximale hypotheek berekenen. Onze hypotheekadviseurs rekenen graag met je mee en vertellen je wat je maximaal kunt lenen. 

Extra voordelen van een hoog energielabel op je woonquote

Heb je of koop je een huis met een duurzaam energielabel? Vanaf energielabel D kun je namelijk een bedrag buiten beschouwing laten in de berekening van jouw leencapaciteit. Waarom dat alleen voor duurzame woningen is? Simpel. Omdat je minder kosten kwijt bent aan energiekosten. Deze tabel kun je hieronder vinden. Bespreek het met een van onze hypotheekadviseurs. 

 

Energielabel Extra bedrag in euro's
E, F of G €0
C of D €5.000
A of B €10.000
A+ t/m A++ €20.000
A+++ €30.000
A++++ €40.000
A++++met garantie €50.000

Bron: https://www.nibud.nl/onderzoeksrapporten/rapport-advies-hypotheeknormen-2024/

Bereken direct wat jij kunt lenen

Maximale hypotheek zelf berekenen

Nu je weet wat de woonquote betekent, is het tijd om te kijken naar jouw maximale hypotheek. Met onze handige rekentool bereken jij eenvoudig jouw maximale hypotheek.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.