Wat is een splitsingsakte en waar kun je 'm opvragen?

24 november 2020 1039x

Wanneer je een appartement gaat kopen, krijg je ook te maken met een splitsingsakte. In de splitsingsakte staan een aantal rechten beschreven, zo vind je hier onder andere welke ruimte in het gebouw van wie is, en welke ruimtes gemeenschappelijk zijn.

Bénine Bijleveld

Wat staat er allemaal in die splitsingsakte?

Oké dus nog even inhoudelijk door op de splitsingsakte, want wat staat hier allemaal in beschreven?

  • de locatie van het gebouw en jouw appartement.
  • hoe de appartementsrechten zijn vastgelegd.
  • welke onderdelen van het gebouw privé zijn en welke gedeeltes gemeenschappelijk zijn.
  • een omschrijving van het aandeel dat iedere eigenaar heeft in het gebouw, dit is afhankelijk van het aantal meters dat je hebt in het appartement.
  • een omschrijving van het splitsingsregelement.

Behoorlijk belangrijk dus die splitsingsakte. Ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden bij het aankopen van een appartement?

De VvE

De 'VvE' staat voor Vereniging van Eigenaren, oftewel alle eigenaren waarmee jij het gebouw deelt. Wanneer er een gebouw wordt gesplitst in losse onderdelen (de appartementen), bestaan er meerdere eigenaren en moet er een VvE opgericht worden. Dit doet de notaris en staat allemaal vastgelegd in de splitsingsakte. Je bent verplicht lid van een VvE, dit lidmaatschap verloopt pas wanneer jij jouw appartement verkoopt. Als lid van de VvE betaal je elke maand een bedrag aan diegene die de VvE beheert. Het bedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je hebt. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud aan het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes.

Waar vraag je een splitsingsakte op?

Zit je erover na te denken om een appartement te kopen? Dan is het soms goed om de details van het appartement en het hele gebouw te checken in de splitsingsakte. Gelukkig kun je supermakkelijk een kopie (en voor niet al te veel geld) opvragen bij het Kadaster. Ook kun je hier de akte opvragen als je het originele document kwijt bent, en je het huis wilt verkopen.

Waar moet je op letten?

Waneer je een appartement wilt kopen, komt er veel bij kijken. Het huis zelf moet in orde zijn, maar je wilt ook een fijne VvE (geen slapende!) en een hypotheek die bij jouw situatie past. Dat willen de adviseurs van Ikbenfrits ook voor jou. Zij duiken graag met jou de situatie in, zodat jij daarna lekker onbezorgd van jouw nieuwe appartement kunt genieten!

Lees ook