Wat is een splitsingsakte en waar kun je 'm opvragen?

Wanneer je een appartement gaat kopen, krijg je ook te maken met een splitsingsakte. In de splitsingsakte staan een aantal rechten beschreven, zo vind je hier onder andere welke ruimte in het gebouw van wie is, en welke ruimtes gemeenschappelijk zijn.
stopwatch

3 min

calendar
24 april 2023
eye

1148

Wat staat er allemaal in die splitsingsakte?

Oké, dus nog even inhoudelijk door op de splitsingsakte, want wat staat hier allemaal in beschreven?

  • de locatie van het gebouw en jouw appartement.
  • hoe de appartementsrechten zijn vastgelegd.
  • welke onderdelen van het gebouw privé zijn en welke gedeelten gemeenschappelijk zijn.
  • een omschrijving van het aandeel dat iedere eigenaar heeft in het gebouw, dit is afhankelijk van het aantal meters dat je hebt in het appartement.
  • een omschrijving van het splitsingsregelement.

Behoorlijk belangrijk dus die splitsingsakte. Ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden bij het aankopen van een appartement?

De VvE

De 'VvE' staat voor Vereniging van Eigenaren, oftewel alle eigenaren waarmee jij het gebouw deelt. Wanneer er een gebouw wordt gesplitst in losse onderdelen (de appartementen), bestaan er meerdere eigenaren en moet er een VvE opgericht worden. Dit doet de notaris en staat allemaal vastgelegd in de splitsingsakte. Je bent verplicht lid van een VvE, dit lidmaatschap verloopt pas wanneer jij jouw appartement verkoopt. Als lid van de VvE betaal je elke maand een bedrag aan degene die de VvE beheert. Het bedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je hebt. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud aan het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes.

Waar vraag je een splitsingsakte op?

Zit je erover na te denken om een appartement te kopen? Dan is het soms goed om de details van het appartement en het hele gebouw te checken in de splitsingsakte. Gelukkig kun je super makkelijk een kopie (en voor niet al te veel geld) opvragen bij het Kadaster. Ook kun je hier de akte opvragen als je het originele document kwijt bent, en je het huis wilt verkopen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waar moet je op letten?

Waneer je een appartement wilt kopen, komt er veel bij kijken. Het huis zelf moet in orde zijn, maar je wilt ook een fijne VvE (geen slapende!) en een hypotheek die bij jouw situatie past. Dat willen de adviseurs van Frits ook voor jou. Zij duiken graag met jou de situatie in, zodat jij daarna lekker onbezorgd van jouw nieuwe appartement kunt genieten!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

10/05/2023

Hypotheekakte

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.