Een huis kopen als student, hoe gaat het in zijn werk?

Een huis kopen als student, kan dat? Zeker, studenten worden bij de koop van een huis hetzelfde behandeld als iedereen. Al kun je als student in de praktijk wel minder lenen aan hypotheek omdat je inkomen vaak lager is dan iemand die werkt.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

11661

Een huis kopen als student

Het is je misschien weleens overkomen: je wilt een huis huren met vrienden, ziet een mooie optie maar leest in de omschrijving: 'niet voor studenten'. Heel vervelend natuurlijk. Verhuurders mogen dit doen omdat het hun huis is en eerlijk is eerlijk: gemiddeld genomen zijn studenten wat wildere bewoners dan ouderen en gezinnen met kinderen. Als je als student een huis wilt kopen, werkt het niet zo. Voor jou gelden gewoon dezelfde voorwaarden als voor iedereen.

Wat zijn de voorwaarden voor het kopen van een huis als student?

Als je een huis koopt, doe je dit meestal door geld te lenen in een hypotheek. De meeste mensen hebben namelijk niet zomaar een paar ton op de bank staan. Om te kijken hoeveel je mag lenen, kijkt de bank naar je inkomen en schulden. Je mag maximaal 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de hele hypotheek. Dus bij een bruto jaarinkomen van 30.000 euro is de maximale hypotheek 135.000 euro. Hiernaast kijkt de bank naar hoe je je geld verdient en hoe groot de kans is dat je inkomen niet omlaag gaat. Met een vast contract sta je bijvoorbeeld sterker dan met inkomsten als flexwerker.

Bereken direct wat jij kunt lenen

En hoe zit het met schulden?

Niet alleen je inkomen is van invloed op wat je mag lenen. Ook naar je schulden wordt gekeken. Dat werkt zo: wanneer je iedere maand geld kwijt bent aan een schuld, dan heb je minder geld over om maandelijks uit te geven aan je hypotheek. Daarom wil de bank ook weten wat je verdere vaste lasten zijn voor ze je geld lenen. Denk bijvoorbeeld aan een studieschuld.

Maximale hypotheek berekenen

Je (groot)ouders kunnen een handje helpen

De eisen voor het krijgen van een hypotheek zijn best streng. Als je nog geen groot inkomen hebt, kun je ook maar weinig lenen. Als je ouders wel geld hebben, dan mogen ze je een handje helpen. Dit kan ook belastingvrij. Je mag één keer in je leven een groot bedrag belastingvrij ontvangen van je ouders. Dit bedrag mag je aan ieder doel besteden, dus ook je eigen woning. In 2024 is dit bedrag vastgesteld op 31.813 euro . Tip: heb je al een huis op het oog en willen je ouders schenken? Vul dan dit bedrag in als 'eigen geld' wanneer je onze tool gebruikt.

Extra geld lenen van je ouders

Je kunt ook geld lenen van je ouders. Wanneer je dit doet dan beschouwt de bank dit wel als een schuld. Over een lening van je ouders betaal je namelijk ook rente, anders zou het een schenking zijn. Die rente zorgt ervoor dat je maandelijks minder aan je hypotheek kwijt mag zijn. Dit kun je voorkomen door te lenen met een schenkingsovereenkomst. Je ouders mogen je namelijk jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken: voor 2024 is dit 6.633 euro . Op de website van de Belastingdienst lees je welke voorwaarden hiervoor gelden. 

Wij helpen je om een huis te kopen als student

Een huis kopen als student kan dus wel, maar is vaak wat lastiger. Waarschijnlijk omdat je minder te besteden hebt, is er ook meer concurrentie. Daar hebben wij wat op bedacht. Gratis. Met een Biedcertificaat verklaart een hypotheekadviseur namelijk wat je precies kunt uitgeven. Dit geeft de verkopende makelaar meer zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen. Hiermee heb je dus een streepje voor op de concurrentie!

Mogen wij je helpen?
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.