Een huis kopen als student, hoe gaat het in zijn werk?

Een huis kopen als student, kan dit wel? Zeker, studenten worden bij de koop van een huis hetzelfde behandeld als iedereen. In de praktijk kunnen ze wel minder lenen voor de hypotheek omdat hun inkomen vaak lager is. Ik vertel je hoe het werkt als je (groot)ouders een handje kunnen helpen.

Charlie Vielvoye

Een huis kopen als student: gewoon dezelfde voorwaarden

Het is je misschien wel eens overkomen: je wilt een huis huren met vrienden en dan staat er bij de omschrijving: ‘niet voor studenten’. Heel vervelend natuurlijk. Verhuurders mogen dit doen omdat het huis van hun is en eerlijk is eerlijk: gemiddeld genomen zijn studenten wat wildere bewoners dan ouderen en gezinnen met kinderen. Als je als student een huis koopt dan werkt het niet zo. Voor jou gelden gewoon dezelfde voorwaarden als voor iedereen.

Wat zijn die voorwaarden dan?

Als je een huis koopt dan doe je dit meestal door geld te lenen in een hypotheek. De meeste mensen hebben niet zomaar een paar ton op de bank. Om te kijken hoeveel je mag lenen kijkt de bank naar je inkomen en schulden. Je mag 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de hele hypotheek. Dus bij een bruto jaarinkomen van 30.000 euro is de maximale hypotheek 135.000 euro. Hiernaast kijkt de bank naar hoe je de inkomsten verdient en hoe groot de kans is dat je inkomen niet omlaag gaat. Met een vast contract sta je bijvoorbeeld sterker dan met inkomsten als flexwerker.

En hoe zit het met schulden?

Niet alleen je inkomen is van invloed op wat je mag lenen. Ook naar je schulden wordt gekeken. Dat werkt zo: wanneer je iedere maand geld kwijt bent aan een schuld, dan heb je minder geld over om maandelijks uit te geven aan je hypotheek. Daarom wil de bank ook weten wat je verdere vaste lasten zijn voor ze je geld lenen voor de koop van je huis. Denk bijvoorbeeld aan een studieschuld.

Mijn (groot)ouders kunnen een handje helpen

De eisen zijn dus best streng. Zoals je ziet in het voorbeeld kun je met een inkomen dat de meeste studenten niet hebben maar weinig lenen. Van 135.000 euro koop je in Amsterdam bijvoorbeeld net een parkeerplaats. Als je ouders wel geld hebben dan mogen ze je een handje helpen. Ik vertel je hoe dit werkt.

Een schenking van 105.302 euro

Als je ouders veel spaargeld hebben dan kunnen ze je een bedrag schenken voor de koop van een huis. Het klinkt gek, maar hier zijn regels aan verbonden die te maken hebben met de belasting. Je mag wel 1 keer een groot bedrag belastingvrij ontvangen voor het kopen van een huis, in 2021 is dit bedrag 105.302 euro. Tip: heb je al een huis op het oog en willen je ouders schenken? Vul dan dit bedrag als eigen geld in bij onze tool.

Extra geld lenen van je ouders

Je kunt ook geld lenen van je ouders. Let op: wanneer je dit doet dan beschouwt de bank dit wel als een schuld. Over een lening van je ouders betaal je namelijk ook rente, anders zou het een schenking zijn. Die rente zorgt ervoor dat je maandelijks minder aan je hypotheek kwijt mag zijn. Er is wel een manier om dit te voorkomen.

Lenen met een schenkingsovereenkomst

Je ouders mogen je namelijk ook jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken: voor 2021 is dit 6.604 euro. Stel dat je afspreekt dat ze je een ton lenen, dan ben je jaarlijks niet meer dan 6.000 euro aan rente kwijt. Als de bank zwart op wit heeft dat je dit terug geschonken krijgt dan zien ze deze lening niet als een schuld waardoor je maximale hypotheek omlaag moet.

Bereken hoeveel je kan lenen

Een huis kopen als student is dus mogelijk. Wil je alvast weten hoeveel je zelf kan lenen zonder hulp van je ouders? Gebruik dan de tool, dan heb je binnen 2 minuten een overzicht.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren