Studieschuld en hypotheek. De complete gids

Een studieschuld is een maandelijkse last en dus van invloed op wat de bank je wil lenen voor je hypotheek. Ik vertel je alles over de studieschuld en hypotheek.

Michiel Lensink

Studieschuld en hypotheek: Gaat dit wel samen?

Je kunt een hypotheek krijgen, ook al heb je een studieschuld. Omdat je een studieschuld moet afbetalen heb je elke maand minder geld over voor je hypotheek. Een bank wil je daarom minder geld lenen voor een hypotheek dan wanneer je geen studieschuld had. Ik heb een tool ontwikkeld die precies uitrekent hoeveel je nog wel aan hypotheek kan krijgen.

Heeft mijn studieschuld een grote invloed op de hoogte van mijn hypotheek?

Als je een studieschuld hebt, mag je veel minder lenen voor een hypotheek dan je zou verwachten. De bank doet net alsof je elke maand 0,75% van de oorspronkelijke schuld moet betalen aan de DUO. Zeker als je al wat hebt afbetaald betaal je waarschijnlijk veel minder. Door een studieschuld krijg je een veel lagere hypotheek van de bank. Als je precies wil weten hoe dit zit, lees dan het artikel over studieschuld en maximale hypotheek.

Moet ik mijn studieschuld verzwijgen als ik een hypotheek aanvraag?

Je bent verplicht om je schulden te melden als je een hypotheek aanvraagt. Je hypotheekbank weet anders niet dat je een studieschuld hebt. Jouw schuld staat namelijk niet geregistreerd bij de BKR (Bureau Krediet Registratie). Als je je studieschuld verzwijgt kun je in de problemen komen. Soms komen de banken er toch achter omdat ze op je bankafschrift elke maand een overboeking naar de DUO zien. Ook kan je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komen te vervallen. Niet verstandig dus.

Kan ik iets doen om toch een hogere hypotheek te krijgen?

Om je maximale hypotheek te berekenen wordt gekeken naar de studieschuld die je had toen je net klaar was met je studie. Ook als je al flink hebt afgelost. Heel vreemd eigenlijk! Er is een simpele manier om je oorspronkelijke studieschuld te verlagen. Als je eenmalig een extra aflossing doet wordt de studieschuld opnieuw berekend. De DUO stelt dan de schuld naar beneden bij en houdt dan wel rekening met wat je hebt afgelost. Studieschuld en hypotheek: Leuker kunnen we het niet maken.

Meer weten? Maak een gratis afspraak met één van mijn adviseurs. Zij kunnen met je meedenken over de mogelijkheden.

Zeker weten? Doe de gratis Inkomensscan

Als ik beter weet wat jouw inkomen is, kan ik je vertellen welke hypotheek je kan krijgen. Ik inspecteer dan jouw salarisstrook. En, dat doe ik helemaal gratis!

Wat gaat er precies gebeuren?

  • Je upload je salarisstrook op de site
  • Één van mijn hypotheekexperts bekijkt ze en mailt je terug
  • Daarna weet je zeker dat jouw inkomen voldoende is voor de hypotheek