Studieschuld en hypotheek. De complete gids

Een studieschuld is een maandelijkse last en heeft daarom invloed op wat de bank jou kan lenen aan hypotheek. Hier lees je alles over wat de hoogte van je studieschuld betekent voor je hypotheek.
stopwatch

5 min

calendar
15 april 2021
eye

6956

Studieschuld en hypotheek: Gaat dit wel samen?

Je kunt een hypotheek krijgen, ook al heb je een studieschuld. Maar omdat je de schuld moet afbetalen, heb je elke maand minder geld over voor je hypotheek. De onderstaande video legt in twee minuten uit wat de invloed is van een studieschuld op je maximale hypotheek. Dat scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

 

Maximale hypotheek berekenen

Heeft jouw studieschuld grote invloed op de hoogte van je hypotheek?

Als je een studieschuld hebt, mag je veel minder lenen van de bank dan je zou verwachten. De bank doet namelijke net alsof je elke maand 0,35% van de oorspronkelijke schuld betaalt aan DUO (0,65% als je niet onder het leenstelsel valt). Zeker als je al wat hebt afbetaald, betaal je waarschijnlijk veel minder dan dat. Door een studieschuld krijg je dus een lagere hypotheek van de bank. Als je precies wilt weten hoe dit zit, lees dan het artikel over studieschuld en maximale hypotheek.

Je studieschuld verzwijgen?

Je bent verplicht om je schulden te melden als je een hypotheek aanvraagt, de bank weet anders niet dat je een studieschuld hebt. Een studieschuld staat namelijk niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Als je je studieschuld verzwijgt kun je in de problemen komen. Kies je ervoor om te verzwijgen, dan kan de bank er alsnog achterkomen omdat ze op je bankafschrift elke maand een overboeking naar DUO zien. Ook kan je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komen te vervallen. Niet verstandig dus. Veel banken willen tegenwoordig bewijs zien van jouw studieschuld, ook als je die niet hebt. Je kunt dit bewijzen door een DUO overzicht aan te leveren. Doe je dit niet? Dan kunnen banken weigeren om jou een hypotheek te geven.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kun je iets doen om een hogere hypotheek te krijgen?

Om je maximale hypotheek te berekenen, wordt er gekeken naar de studieschuld die je had toen je net klaar was met je studie. Ook als je al flink hebt afgelost. Heel vreemd eigenlijk! Er is een simpele manier om je oorspronkelijke studieschuld te verlagen. Als je eenmalig een extra aflossing doet wordt de studieschuld opnieuw berekend. DUO stelt de schuld naar beneden bij en houdt dan wel rekening met wat je hebt afgelost.

Fix 't met Frits

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek met een studieschuld? Of kun je wel wat hulp gebruiken met de beste hypotheek vinden? In een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs kun je al jouw vragen stellen. Jouw adviseur kan met je meedenken over de mogelijkheden en fixt je hypotheek van A tot Z. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

2/06/2023

Renteaftrek loopt af. Wat gebeurt er met je hypotheek?

1/06/2023

Uitleg hypotheek: hoe werkt een hypotheek en waar moet je op letten?

25/05/2023

Wat is een sleutelverklaring?

19/05/2023

Variabele rente bij je hypotheek, of toch liever vast?

17/05/2023

Bereidstellingsprovisie, wat is het precies?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.